StoryEditor
ForumPOKRENUT POSTUPAK

Ustavni sud ispituje ustavnost odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite!

Piše Zadarski.hr
29. lipnja 2020. - 09:14
Nacionalni stožer

Ustavni sud Republike Hrvatske po službenoj je dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je temeljem toga, ali i temeljem postojećih zakonskih propisa, donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, javlja N1.

Ustavni sud po službenoj dužnosti tako trenutno, između ostalog, ispituje usklađenost s Ustavom:

- Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH;
- Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH;
- Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Pokretanje postupka po službenoj dužnosti iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima je i Goran Selanec.

Incijativi se, između ostalog, predlaže da se ispita je li Stožer civilne zaštite svojim postupanjem izišao izvan svojih nadležnosti propisanih čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite, odnosno da se ispita postoje li i dalje “posebne okolnosti” temeljem kojih su Stožeru dane ovlasti propisane zakonom.

Vezano za ovu tematiku Ustavni je sud, uključujući i pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, do 25. lipnja 2020. zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti, od čega 8 u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

- Na naprijed spomenutim predmetima intenzivno se radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podatci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje, priopćeno je za N1 sa Ustavnoga suda. Naglašava se i da će Ustavni sud, sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku.

Konačno, na Ustavnom sudu naglašavaju i "da se prema svojoj stabilnoj praksi Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice", pronosi N1.

Šeparović: Zatražili smo podatke

Ustavni sud Republike Hrvatske od Vlade je zatražio podatke kako bi se utvrdilo jesu li odluke koje je tijekom epidemije koronavirusa donosio Nacionalni stožer civilne zaštite u skladu s Ustavom RH, potvrdio je za Dnevnik.hr predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Nakon što se ispitaju sve prikupljene informacije, odlučivat će se o pokretanju postupka po službenoj dužnosti.

Izdvojeno

01. prosinac 2020 03:59