StoryEditorOCM
ForumDRON PAO NA ZAGREB

Uz krater pronađena i dva padobrana, oštećeno nekoliko automobila; Stručnjak: ‘Izgleda kao bespilotna letjelica Tu-141 Tupoljev. Ukrajinska je!‘

Piše Marija Vuković, Anita Belak Krile, PSD, Jl
11. ožujka 2022. - 07:36

07.30 Cijelu noć traje policijski očevid na Jarunskoj cesti gdje je sinoć sat vremena prije ponoći došlo do pada objekta iz zraka koji je napravio krater promjera tri metra i dubine oko jedan metar i pritom oštetio više automobila.

- Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila - kazali su iz PU zagrebačke, piše Jutarnji list. 

image
Zeljko Puhovski/Cropix

 6.00  Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi kako je bespilotna letjelica Tu-141 koja se srušila na Jarunu stigla iz Ukrajine. Ovakvu teoriju još nisu potvrdile hrvatske službe.

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive napisao je kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i snimki iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, besplilotna izviđačka letjelica. Rogoway smatra da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.

Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju.

"Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, navodi Rogoway. Ističe kako je prvi na tajanstveni pad u Zagrebu i mogućnost da se radi o bespilotnoj letjelici iz Ukrajine prvi upozorio tviteraš Darkstar_OSINT te da su u pregledu olupine i dostupnih izvješća zaključili da samo jedna letjelica odgovara dijelovima pronađenima u Zagrebu te da se radi o Tu-1421.

image
Twitter

"Jedno krilo je ostalo uglavnom netaknuto što je omogućilo potvrdu slutnje da se radi upravo u tom dronu.Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana", ističe Rogoway.

Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu, pojašnjava. 

 Ako se ispostavi da je ovo točno Rogoway postavlja pitanje: 

"Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protuzračna obrana?"

image
screenshot The Drive War Zone

Napravljen je krater promjera tri metra širine i metar dubine.

 HRT je razgovarao sa  studentima koji žive u domu "Stjepan Radić".

Kažu kako su vidjeli crveno svjetlo na nebu te da je nešto s neba palo. Zvučalo je kao detonacija. Ljudi su se prestrašili i počeli bježati. Nakon toga ugledali su rupu, oko koje su bili komadi željeza. Osjetili su miris koji je podsjećao na plin.

- Svi su istrčali, bila je panika na hodniku. Nitko nije znao što se događa. Sto teorija, ali vidjet ćemo sutra što je bilo - kazao je  Miško Ćavar za HRT. 

- Čuli smo zvuk kako ubrzava avion i osjetili smo prasak. Odmah smo dotrčali jer smo mislili da je avion pao. Jedan čovjek je prolazio biciklom u blizini u trenutku udarca, pao je na zemlju, počeo se gušiti od tog dima. Ali uletjeli smo, povukli ga, dali mu vode i sve je bilo u redu - kaže student Mateo Josipović koji također stanuje u domu "Stjepan Radić".

03.00  O incidentu na Jarunu oglasila se i policija:

Nakon 23 sata Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana.

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana.

Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija.

Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika.

Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene", stoji u priopćenju policije.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

RANIJE:
Oko 23 sata u Zagrebu, kod studentskog doma na Savi, odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada. Ured za hitne situacije već je krenuo mjesta događaja, a prema prvim informacijama očevidaca čini se da je nešto palo s neba.

Na licu mjesta su policija i vatrogasci koji su odmah ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Jarunska cesta i parkiralište prepuni su krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Prema zasad nepotvrđenim izjavama očevidaca, ali i videu koji je dobio Jutarnji list, na mjestu na kojem je došlo do eksplozije vide se dijelovi aviona. Pojavile su se neslužbene informacije da je tijekom očevida utvrđeno da se na dijelovima letjelice nalazi petokraka i natpisi na ruskoj ćirilici, no za to nema nikakve službene potvrde. 

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Čuo sam da je nešto grunulo, otvorio sam prozor i na nebu vidio padobran - kazao je očevidac. 

Iz smjera udara eksplozije na trenutak se vidjelo crveno svjetlo, a potom i gusti dim kao magla. 

Jedna je studentica na društvenim mrežama napisala da se eksplozija dogodila oko dva metra od nje.

"Ne znam što je bilo, ali eksplodiralo je dva metra od mene. Hvala Bogu što sam živa", navela je studentica

image

 
Zeljko Puhovski/Cropix
20. travanj 2024 06:12