StoryEditorOCM
ForumPORUKA SUCIMA

Vapaj iz Udruge Franak uoči odluke Vrhovnog suda: ‘Nemojte nam uzeti i ovaj Božić, deseti u nizu! U pitanju je sudbina 55 tisuća obitelji‘

Piše Ljubica Vuko/SD
19. prosinca 2022. - 14:57

Okupili smo se po tko zna koji puta da još jednom ukažemo na činjenice i argumente uoči sjednice na kojoj se odlučuje o sudbini 55.000 obitelji.

Suci, sjetite se svih prisega, imate priliku suditi pošteno i iskoristiti priliku koju su mnogi propustili, poručio je Vlado Iljkić, hrvatski branitelj iz Vukovara i aktivist Udruge Franak na konferenciji za medije održanoj u Zagrebu na Zrinjevcu uoči nastavka Sedme sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) na kojoj će biti zauzeto pravno shvaćanje o konverzijama.

Suci Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske u utorak 13. prosinca raspravljali su o pravnim shvaćanjima o pravnim učincima Sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača, ali nakon dugotrajne rasprave sjednica je odgođena za 19. prosinca 2022. godine. U petak je Vrhovni sud priopćio kako je zbog smrtnog slučaja i nemogućnosti većeg broja sudaca Građanskog odjela da prisustvuju nastavku Sedme sjednice u ponedjeljak, 19. prosinca 2022., u 11 sati, nastavak određen za utorak, 20. prosinca 2022., u 8 sati. O zauzetim pravnim shvaćanjima javnost će biti obaviještena priopćenjem, poručili su sa Vrhovnog suda.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Udruga Franak je danas organizirala druženje članova preko puta zgrade Vrhovnog suda RH na Zrinjevcu kako bi još jednom zajedno uputili poruke sucima Vrhovnog suda zašto žele pravdu za 55.000 obitelji.

Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak kazao je kako sutra na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda suci trebaju odgovoriti na pitanje: "Jesu li potrošači koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite izgubili pravo na potraživanja zbog nepoštene promjenjive kamatne stope i nepoštene valutne klauzule CHF iz osnovnog ugovora o kreditu ili i dalje imaju pravo na potraživanja iz osnovnog ugovora?".

- Pozivam još jednom pozivam predsjednika Građanskog odjela suca Damira Kontreca, te sutkinje i suce Goranku Barać-Ručević, Željka Glušića, Ljiljanu Hrastinski Jurčec, Gordanu Jalšovečki, Jadranka Juga, Dražena Jakovinu, Dragana Katića, Viktoriju Lovrić, Mirjanu Magud, Branka Medančića, Darka Milkovića, Željka Pajalića, Marinu Paulić, Slavka Pavkovića, Igora Perišu, Antu Perkušića, Đuru Sessu, Renatu Šantek, Željka Šarića, Ivana Vučemila i Jasenku Žabčić da u utorak budu pravnici, da budu suci i konačno da budu moralni pobjednici, a takvima će biti samo ako budu sudili u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU-a, ako budu u skladu s presudama Suda EU donijeli pravno shvaćanje da potrošači s konverzijama imaju pravo na punu restituciju. U suprotnom, suci će omogućit će bankama da zadrže oko 3 milijarde eura opljačkanog novca hrvatskih potrošača. To su preplaćene kamate, preplaćeni tečaj i zatezne kamate koje tim lopovima ne pripadaju, koje su ti lopovi perfidnom pljačkom putem nepoštenih ugovora oteli od 55.000 hrvatskih obitelji – poručio je Aleksić.

image

 

 

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Nažalost, suci, kazao je također, nemaju ujednačeno mišljenje. Podsjetio je na izjave bivšeg predsjednika VSRH Đure Sesse nakon završetka oglednog postupka kada je u intervjuu za Jutarnji list u ožujku 2020. rekao kako potrošači s konverzijama više nemaju nikakva prava, osim ukoliko nešto nije u konverziji provedeno po zakonu. U Udruzi Franak zbog toga intervjua opravdano sumnjaju da Sessa i dalje lobira unutar Građanskog odjela za potrebe Hrvatske udruge banaka, kontra hrvatskog i EU prava.

Goran Aleksić istaknuo je i kako je predsjednik VSRH, Radovan Dobronić, nedvojbeno u nizu intervjua dao do znanja da je apsolutno na tragu zaštite potrošača, kao i Udruga Franak, kako po pitanju ništetnosti cijelih ugovora, tako i po pitanjima konvertiranih kredita.

Izrazili su također nadu da će VSRH ispuniti dano obećanje i odlučiti prije kraja godine o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

- Poštovani suci Vrhovnog suda, nemojte našoj obitelji ukrasti i ovaj Božić, deseti u nizu. Pokažite da se možete oduprijeti pritisku moćnih banaka i njihovih lobista, i suditi po pravu i pravdi. Donesite odluku koja će konačno razriješiti 55.000 obitelji okova koji su nam prevarom stegnuti oko vrata. Osvjetlajte obraz cijelog pravosuđa i vratite nam život – poručila je Jasna Čekada, aktivistica Udruge Franak, jedna od 55.000 potrošača koji su konvertirali kredite.

 

04. svibanj 2024 11:00