StoryEditorOCM
ForumIZLETJELO MU

Vatikan cenzurirao papu Franju jer je za stari whisky rekao: O, to je zaista sveta vodica

Piše Inoslav Bešker
19. travnja 2020. - 13:37

Ni Papa ne smije reći sve što mu padne na um. Zapravo, pogotovu Papa. Pa ako mu se zalomi da rekne, što anonimni „Vatikan“ prosudi neprikladnim – Papu „Vatikan“ cenzurira, i to mjerama koje ne predviđa ni Zakonik kanonskog prava u poglavlju o cenzurama.

Nije slučajno sv. Ivan Pavao II govorio o pontifikatu kao o „vatikanskom sužanjstvu“, pridajući tom terminu značenje ponešto različito od onoga na koje je bl. Pio IX mislio kad ga je izmislio.

Frane voli dosjetku, u što se i potpisani dopisnik mogao osobno uvjeriti. Lani je primio skupinu škotskih katoličkih svećenika koji studiraju u Rimu te stanuju u Papinskome škotskom zavodu. Donijeli su Papi na dar bocu nešto skupljeg, ali ne i najskupljeg whiskyja (koga osobito zanima: po snimku kutije može se zaključiti da je posrijedi Oban star 14 godina, dakle destiliran u posljednjoj godini pontifikata sv. Wojtyłe).

Kad su mu uručili kutiju, papa Bergoglio je rekao: „O, to je zaista sveta vodica!“. Ne treba biti zloban pa pomisliti da je Jorge Bergoglio poklonik whiskyja (nije zabranjen jezuitima; moj španjolski novinarski kolega, svećenik isusovac, svako popodne kad obavi novinarski posao zavali se u naslonjač, zapali cigaru i polako uživa u scotchu).

Forbes je dokumentirao kako je Frani britanski kraljevski par darovao whisky, kao jedan od vlastitih proizvoda iz Balmorala, kad su se 2014 prvi put susreli s Papom. Na Gettyjevu snimku se vidi veseo Papa, baš razdragan princ Philip te Kraljica prijekorna pogleda. Četiri godine kasnije je o. Jim Sichko Papi darovao bocu whiskeyja marke Pappy Van Winkle, staroga 23 godine, pa je Frane komentirao da je to „veoma dobar bourbon“.

Uostalom, umijeće destilacije su u Škotsku u IV-V stoljeću Kristove ere donijeli baš kršćanski monasi. U ljetopisu opatije Lindores je 1494 zapisano da je fra John Cor dobio slad da bi proizveo „uisga beatha“ (na tadašnjemu keltskome škotskome „uisga“ znači voda, a „beatha“ živahan; i „wódka“ je vodica). Eto, ta voda, uisga, dala je u Škotskoj whisky, a u Irskoj, pa u Kentuckyju whiskey.

Svejedno je taj studentski whisky zasmetao Vatikanu. Kako je prenio glasgowski tabloid Daily Record, Tony Kearney je objasnio da je njegova ekipa snimila studentski dar i Papin komentar u sklopu 18-mjesečnog snimanja dokumentarca o studentima u Papinskome škotskom zavodu. Da bi snimali u Vatikanu, morali su potpisati da će Ured za medije pregledati ondje snimljen materijal i odobriti što se od toga smije objaviti. Postoji i alternativa, za sve ostale „smrtne“ medijske djelatnike: otkupiti ono što snimi CTV (Vatikanski televizijski centar).

U Vatikanu su cenzorski otkinuli Papinu primjedbu s (i te kako razboritim) obrazloženjem da Papa ne smije ostaviti dojam da reklamira neki konkretan proizvod. Stariji među nama se jamačno sjećaju vica u kojemu je sv. Pavao VI odbio milodar od milijun dolara jer nije htio, nakon „Ite, missa est“ dodati „Coca Cola is the best!“

Kearney se, kaže, prvo uzrujao, a sad se ruga „koliko Papu štite“ i, naravno, ogovara tako da je tu Papinu dosjetku obznanio, kad je nije smio objaviti.

08. svibanj 2024 23:16