StoryEditorOCM
ForumSMILJANA SRNEC RASPLAKALA SE U SUDNICI

Vještaci psihijatri potvrdili da ima poremećaj ličnosti, tijekom iskaza im je otkrila i veliku obiteljsku tajnu

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
21. listopada 2019. - 19:44
srnec_sudjenje21-211019

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić 2000. godine, čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.

U nastavku suđenja nakon pauze sudsko vijeće čulo je mišljenje vještaka iz Psihijatrijske bolnice Vrapče Gorana Arbanasa i Romea Krajačića.

Vještaci psihijatri iznijeli su svoj nalaz u kojem su zaključili da je u vrijeme počinjenja djela Smiljana Srnec bila ubrojiva.

 

Tužiteljica Irma Bagarić pitala ih je: U nalazu i mišljenju ste konstatirali da je kod okrivljenice prisutan niži prag tolerancije, ... i povišena agresivnost. Možete li to malo pobliže objasniti?

- Radi se o karakteristikama ličnosti tijekom psihijatrijskog ispitivanja. Latentna agresivnost ovisi o situaciji, odnosno o pragu toleranicje, nađen je niži prag tolerancije i može se očekivati da će u nekim situacijama agresivno reagirati na neku stresnu situaciju. S tim je povezana pretjerana impulzivna reakcija - odgovorio joj je vještak Krajačić.

- Konstatirali ste da je okrivljenica osoba koja ne pokazuje emocionalne patnje i kajanje, ni empatiju prema drugim osobama - pitala je dalje tužiteljica. - To smo naveli u psihijatarijskom razgovoru. Nije pokazivala kajanje nego je opisivala zašto je to napravila - odgovorio joj je Goran Arbanas.

- Je li s tim povezana projekcija prebacivanja krivnje? - bilo je sljedeće pitanje. - Jest, to je takva situacija kad objašnjenje za neke događaje ne nalazimo u sebi već u drugima. U nekim situacijama koje smo našli u kliničkom razgovoru to bi moglo značiti -  dalje su obrazlagali stručnjaci i dodali kako su zaključili da je Smiljana Srnec opsesivna osoba.

- Opisivala je način na koji uređuje kuću i da ju mora održavati u savršenom redu - odgovorio je Goran Arbanas i dodao: - Kad promatramo čovjeka u cijelosti mi smo zaključili da ima najviše crta iz narcističkog aspekta.

varazdin, 211019.
Na Zupanijskom sudu u Varazdinu nastavljene je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre.
Na fotografiji: Goran Arbanas (na fotografiji desno) i Romeo Krajacic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Vještaci Romeo Krajačić (lijevo) i Goran Arbanas

 

- Kod latentne agresivnosti koji intenzitet događaja utječe da se latentna agresivnost pretvori u stvarnu? - pitala je dalje tužiteljica. - To ovisi o situaciji - odgovorio joj je Romeo Krajačić i nastavio: - Poremećaji ličnosti nisu stalna stanja, to su načini doživljavanja sebe, svijeta, asocijalna ponašanja, to je naprimjer odsutnost osjećaja krivnje, da ima pravo kršiti društvene norme.

- Na temelju čega ste ustanovili da je bila ubrojiva? - pitala je tužteljica Bagarić. - Na temelju odsutnosti bilo kakvog pokazatelja da bi ona bila duševno bolesna osoba. Tragali smo za nekim drugim simptomima duševne bolesti koji bi doveli do smanjenja njezine ubrojivosti, ali tih tragova nismo našli - odgovorili su vještaci. Otkrili su kako je uzimala antidepresive od 1996., ali ne stalno. Te je lijekove dobijala zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznosti, depresije, a do toga je dolazilo uslijed nekih stresnih situacija.

Odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić pitao je psihijatre: - Postoji li psihološki profil ubojice? - Ne - odgovorili su mu.

Vještaci su pojasnili kako je njihov zadatak bio izdvojiti one dijelove spisa koji su nama dostupni. - Mi smo vidjeli dio spisa o nestanku Jasmine Dominić, ali ih nismo koristili. To znači da je ne možemo ispitivati o onome što piše u službenim bilješkama - pojasnili su. - Zašto navodite u nalazu dijelove iskaza svjedoka ispitanih u istrazi? - pitao je Golubić.

- Zato jer nam je to bilo bitno - odgovorili su mu i pojasnili: - To nam je zadnja linija. Mišljenje donosimo na temelju medicinske dokumentacije, razgovora, testova.

- Da li po Vama optuženica ima psihijatrijsku bolest? - pitao je odvjetnik. - Ne - rezolutno su odgovorili vještaci. I opisali njezino stanje. - Ona ima poremećaj ličnosti, to je trajno stanje, pokazuje se u različitim situacijama, ali nema trajne duševne bolesti.

- Zašto vam je bitan nalaz obdukcije za duševno stanje okrivljene i njezin psihološki profil? - inzistirao je odvjetnik Smiljane Srnec. - Zbog načina na koji su nastale ozljede - rekli su vještaci.

Varazdin, 211019.
Na Zupanijskom sudu nastavljene je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre.
Na fotografiji: Kresimir Golubic, odvjetnik Smiljane Srnec.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec

 

- Jeste li na temelju nalaza obdukcije radili njezin psihološki profil? - pitao je Golubić i dobio niječan odgovor.

- Na temelju čega ste utvrdili da je imala probleme u srednjoškolskom obrazovanju? - pitao je odvjetnik. - Ona sama nam je to rekla - otkrili su vještaci.

- Jeste li vještačili samo okrivljenu ili nekog drugog člana obitelji? - zanimalo je odvjetnika. - Samo okrivljenu - odgovorili su mu.

- Jeste li razgovarali o odnosima unutar obitelji? - pitao je odvjetnik. - Da - odgovorili su.

- Je li Vam pričala o odnosu sa svojom sestrom? - pitao je odvjetnik Smiljane Srnec.

- Da, da je taj odnos bio jako dobar, da joj je pomagala, što u školi, da je skrivala njezine nepodopštine od roditelja, a kasnije kad se sestra bolje snašla na studiju u Zagrebu da su se ti njihovi odnosi prorijedili - odgovarali su stručnjaci.

Odvjetnika Golubića zanimalo je i jesu li se bavili odnosom Smiljane sa majkom Katarinom na što mu je odgovoreno da ga ona nije opisivala kao nešto posebno jer je bila bliža sa sestrom.

- Je li Vam pričala o odnosu s ocem i što je rekla? Je li se žalila na oca? - pitao je Krešimir Golubić. - Jest, kako se otac opijao, kako je znao reagirati neprimjereno i kako je jednom pozvala policiju zbog toga. Kad je ocu rekla za trudnoću otac je bio uz nju i rekao da će joj financijski pomoći - odgovorili su.

- Vezano za obiteljsko nasilje... Kad je to bilo i na koju se to godinu odnosi? - bilo je sljedeće pitanje odvjetnika Smiljane Srnec. - Ona i suprug su posudili od oca neke novce, a onda je on u pijanom stanju tražio te novce nazad i čak ju je udario - odgovorili su stručnjaci iz Vrapča.

- Je li Vam ona rekla bilo koju svoju manu ili nedostatak? - pitao je odvjetnik. - Kao svoju manu navodi da se brzo umara jer mora sama obavljati kućanske poslove jer ima strah od bakterija - rekli su vještaci.

Varazdin, 211019.
Na Zupanijskom sudu nastavljene je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre.
Na fotografiji: Smiljana Srnec na sudu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Smiljana Srnec na sudu

 

- Jeste li ju pitali zašto joj je branitelj rekao da se brani šutnjom? - pitao je odvjetnik.

- Zato jer nam je bitna motivacija, da vidimo kako razmišlja u toj situaciji - pojasnili su psihijatr i psiholog.

- Zašto u Vašem nalazu vidimo iskaze svjedoka, a ne vidimo testove? - htio je znati odvjetnik. - To nije standardni postupak prema pravilima psihološke komore - dobio je odgovor.

- Da li testovi i dalje postoje? – želio je znati branitelj. - Da. Psihološki testovi se mogu dati na zahtjev suda, ali to je vrlo rijetko imao sam samo jedan slučaj u praksi.

Suđenje Smiljani Srnec nastavit će se 7. i 14. studenog. Prvi dan suđenja u studenom ispitat će se vještaci sudske medicine, a dan nakon toga policijski službenici.

U međuvremenu spis ide na Vrhovni sud jer se Smiljana Srnec žalila na produljenje istražnog zatvora.

 

Varazdin, 211019.
Na Zupanijskom sudu nastavljene je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre.
Na fotografiji: Smiljana Srnec na sudu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Smiljana Srnec na sudu

 

 

'Jasmina je bila u vezi s oženjenim muškarcem'

RTL navodi kako je Srnec liječnicima kazala i kako je znala da je Jasmina bila u vezi s oženjenim muškarcem, da je čuvala njezine tajne, prikrivala pred roditeljima, a da je kasnije za to saznala majka, rodbina.. 

Tijekom svog iskaza, Srnec se rasplakala u sudnici. (Jutarnji.hr)

 

20. travanj 2024 16:27