StoryEditor
ForumNOVAC U RUKAMA

Vlada odredila novi rok za isplatu covid dodatka. Tko na njega ima pravo i što sve treba napraviti da se dobije od 400 do 1200 kuna?

Piše PSD
30. rujna 2021. - 12:18

Kao što smo i najavili, Vlada je na današnjoj sjednici otvorila još jedan rok za isplatu covid dodatka umirovljenicima koji do sada nisu ostvarili to pravo.

Izmjenom "Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19" predsjednik vlade Andrej Plenković je svojevrsno umirovljenicima čestitao Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava sutra, 1. listopada, piše Josip Mihaljević za Mirovina.hr.

Najvažnije stvari iz ove odluke su sljedeće:

Cilj je obuhvatiti umirovljenike koji ili dio mirovine primaju iz inozemstva, ili imaju inozemnog staža, a ne primaju mirovinu iz inozemstva i koji u srpnju nisu ostvarili pravo na covid dodatak,

dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da od inozemnog staža ne primaju stranu mirovinu, moraju HZMO-u dostaviti do 30. studenog 2021. godine.

Isplata će biti u prosincu 2021. godine

Tiskanica koju Zavodu trebate dostaviti izgleda OVAKO

image
Umirovljenici odlično znaju da je bolje dodatak u ruci nego povišica na grani
Paun Paunović/Cropix

Evo što je o tomu kazao državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Jelić:

“Za korisnike inozemnih mirovina bio je propisan rok do 30. lipnja 2021. za dostavu podataka o iznosu inozemne mirovine kako bi im se isplatio takozvani covid dodatak u srpnju ove godine.

Unatoč tomu što su sve informacije o isplati bile kontinuirano prezentirane svim sredstvima javnog priopćavanja i dostupne u svim ustrojstvenim jedinicama te na mrežnim stranicama HZMO-a; iz različitih razloga, primjerice bolesti, neupućenosti, nedostatka informatičke pismenosti, privremene odsutnosti i slično, pojedini korisnici inozemnih mirovina nisu u propisanom roku dostavili dokaze o inozemnoj mirovini.

S obzirom na to da je zbog propuštanja roka identificiran znatan broj korisnika koji bi ispunjavali uvjete za isplatu covid dodatka, predlaže se otvaranje novog roka do 30. studenog 2021. godine za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine.

Time bi se osigurala pravna osnova za naknadnu isplatu covid dodatka korisnicima koji ga nisu ostvarili zbog propuštanja roka”, kazao je Jelić, piše Mirovina.hr.

05. srpanj 2022 00:46