StoryEditorOCM
ForumPA DOKAD VIŠE?

Vlada ponovno zamrzava cijene, ali svejedno ćemo osjetiti značajno poskupljenje: evo koliko od sutra koštaju benzin, dizel i plavi dizel

Piše PSD
7. ožujka 2022. - 15:43

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u NSK objavio koje će se mjere uvesti zbog rasta cijena energenata, piše Jutarnji list.

- S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena značajno rasla, Vlada je odlučila donijeti mjere kojima ćemo ublažiti rast naftnih derivata. Da ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizela iznosila 13,71 kunu, a benzina 13,28 kn - rekao je Plenković.

Po novoj Vladinoj uredbi cijena benzina će biti fiksirana na 12,19 kuna, a dizela na 12,53 kune. Litra plavog dizela će iznositi 8.04 kune.

- Donijet ćemo dvije uredbe, smanjit ćemo trošarine i donijeti uredbu o marži. Fiksiranje ukupne marže za trgovce iznosit će 0,75 kn po litri za benzin i dizel, te 0,50 kn po litri za plavi dizel. Smanjujemo i trošarine za 40 odnosno 20 lipa. Prema našim procjenama, prihodu u proračunu će biti oko 150 milijuna kuna manji. Morali smo na taj način ograničiti cijene, jer u suprotnom, distributeri bi poslovali s gubitkom, a to bi dovelo do zatvaranja nekih maloprodajnih mjesta. To nije opcija.

Kako doznajemo, službeni prijedlog da se za novog ministra graditeljstva imenuje Ivan Paladina u Sabor će biti poslan tek kada predsjednik Vlade i HDZ-a svoju odluku predstavi stranačkom vrhu (na sjednici Predsjedništva HDZ-a danas poslijepodne), te svojim koalicijskim partnerima na sastanku koji bi se trebao održati sutra.

24. travanj 2024 13:20