StoryEditorOCM
ForumKAKO ĆEMO PREŽIVJETI

Vlada predstavila paket mjera težak 6 milijardi kuna. Poznato je na što će biti fokusiran i tko bi trebao profitirati, a tko će proći lošije

Piše Goran Penić i Rozita Vuković/JL
5. rujna 2022. - 22:36
Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da će paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata biti pravedan, snažan i sveobuhvatanGoran Mehkek/Cropix

Paket mjera pomoći građanstvu i gospodarstvu bit će vrijedan 6 milijardi kuna, a fokusirat će se prvenstveno na ublažavanje udara cijene struje na socijalno ugrožene kategorije u društvu i poduzetnike, neslužbeno doznajemo.

Tek obrise paketa premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak članovima Predsjedništva stranke, a kako doznajemo, jedna od najvažnijih mjera odnosi se na poduzetništvo koje bi ubuduće, čini se, struju trebalo plaćati u kategoriji kućanstava, piše Jutarnji list.

image

Potpredsjednik Vlade i HDZ-a Oleg Butković rekao je da mjere uključuju i struju i plin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Detalji mjera nisu predstavljeni, ali moglo se čuti kako će poduzetnici koji imaju određenu godišnju potrošnju električne energije struju plaćati kao i kućanstva, odnosno bit će im i do pet puta jeftinija nego što je sada plaćaju.

Subvencije za plin nisu se spominjale, iako je potpredsjednik Vlade i HDZ-a Oleg Butković prije sjednice rekao kako mjere uključuju i struju i plin. Nije se spominjala niti ideja ministra financija Marka Primorca da bi građani koji štede struju imali manju cijenu električne energije, od onih koji je troše u većim količinama, ali se spominjalo oporezivanje ekstra profita. Naime, Vlada izgleda ide u smjeru da oporezuje one koji su u krizi ostvarili visoke marže, nakon što im je država odlučila spustiti PDV.

image

Jedna od najvažnijih mjera odnosi se na poduzetništvo koje bi ubuduće, čini se, struju trebalo plaćati u kategoriji kućanstava

Duje Klarić/Cropix

Također, opće subvencije za građane nisu se spominjale, već će fokus biti na socijalno ugroženim skupinama, pa će tako umirovljenici, korisnici domova, i druge slične skupine ponovno dobiti energetske vaučere. Građani su, barem što se tiče plina, mirni do ožujka iduće godine, ali što će biti sa cijenama struje, to ćemo vidjeti 1. listopada. Umirovljenici će, kao što je to bio slučaj i u prvom paketu, dobiti dodatak ovisno o visini mirovine.

pravedan, snažan i sveobuhvatan

Kao što smo i najavljivali, sve javne ustanove, od škola, vrtića, bolnica, preko udruga i domova za starije struju će ubuduće također plaćati kao kućanstva, pa će im to znatno olakšati poslovanje.

Premijer će paket mjera vrijedan oko 6 milijardi kuna u utorak predstaviti koalicijskim partnerima, isti dan i socijalnim partnerima, odnosno poslodavcima i sindikatima, a u srijedu će biti na užem kabinetu Vlade, kako bi sve bilo spremno za sjednicu Vlade u četvrtak kada će paket biti predstavljen i javnosti.

image

Građani su, barem što se tiče plina, mirni do ožujka iduće godine

Daniel Roland/AFP

Premijer Plenković je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da će paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćat će cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda. Troškovi će, rekao je, biti značajni, ali ne kao u covid krizi.

Bit će obuhvaćeni svi oni koji trebaju biti obuhvaćeni. Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan. Tiče se cijene struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, omogućiti da hrvatski građani tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje te da to budu u stanju financijski iznijeti - rekao je Plenković.

image

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponudio je odgovor na pitanje kako će jedinice lokalne samouprave plaćati račune za plin

Goran Mehkek/Cropix

Pitanje je i što će biti s jedinicama lokalne samouprave, odnosno kako će plaćati račune za plin. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak je spominjao decentralizirana sredstva koja općine, gradovi i županije dobivaju od države, pa je moguće da će se taj iznos povećavati, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 20:37