StoryEditorOCM
Forum"SVE LEGALNO"

Vlasnik tvrtke kojoj je navodno pogodovao Horvat: ‘Javili smo se na natječaj i nazvala je žena iz Ministarstva da dođemo potpisati i to je bilo to‘

Piše Vanja Nezirović/JL
19. veljače 2022. - 21:20

Naravno da poznajem Darka Horvata, pa tu smo iz istog kraja, ali taman posla da bi mi pomogao oko dobivanja potpora za moje tvrtke, još mi samo to fali u životu, rekao je Ivan Kos, direktor i osnivač tvrtke Dors projekt d.o.o. kojoj je navodno isplaćeno potpora u iznosu od 199,7 tisuća kuna namjenjenih područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te tvrtki Eko Kotor d.o.o. kojoj je, pak, isplaćeno 199,9 tisuća kuna. Direktor i osnivač obje tvrtke tvrdi da se na te natječaje javlja veliki broj tvrtki iz njihova kraja, pa su se među njima javili i oni.

- Mi smo se javili na taj natječaj za potpore i onda nas je nazvala neka žena iz Ministarstva da dođemo to potpisati i to je bilo to - kaže Kos za Jutarnji list.

Na direktno pitanje jesu li njegove tvrtke ili on nešto radili za sada već bivšeg ministra Horvata, kaže da nisu, ali na pitanje je li s njim u prijateljskim ili kumskim odnosima, rekao je da ne želi više odgovarati na naša pitanja jer žuri na utakmicu.

Tvrtka Eko kotor bavi se projektiranjem i savjetovanjem, a veliki rast prihoda prijavila je 2019. (9,4 milijuna kuna, gubitak od 4 milijuna kuna) i 2020. godine (35,9 milijuna kuna, gubitak od 4,9 milijuna kuna). Riječ je o tvrtki o kojoj je Lider pisao 2020. godine, a "kojoj je tov pilića povećao pet puta prihod", a radi se o tvrtki koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Lider je pisao da se tvrtka otvara uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

image
Darko Tomas/Cropix

Druga, pak, tvrtka Dors projekt ima problema s blokadama, međutim uspijevaju uvijek odblokirati račun te su 2020. prijavili prihod od 1,6 milijuna kuna. Ta tvrtka bavi se projektiranjem, nadzorom nad gradnjom i konzalting na području elektrotehnike i termotehnike (strojarstva).

Potpora je bila isplaćena i Klesarskoj radionici Željka Kovača i to u iznosu od 133.560 tisuća kuna. Kovač kaže da Horvata poznaje iz viđenja, a da se na natječaj za potporu javio legalnim putem.

- Normalno smo se javili na natječaj kao i svi i dobili, ne vidim u čemu je problem - izjavio je Kovač.

Spominje se i Tomislav Tolušić te povezuje navodno s tvrtkama kojima su također isplaćene potpore, jedna od njih je Cestogradnja d.o.o., kojoj je isplaćena potpora u iznosu od 199,9 tisuća kuna. Ta tvrtka povezana je, pak, sa Zvonimirom Koićem, bivšim zamjenikom Tolušića u vrijeme dok je bio župan Virovitičko podravske županije i njegovom obitelji. Ta tvrtka 2020. prijavila je najveći prihod dosad u iznosu od 10,1 milijun kuna. Tvrtka se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Pokušali smo dobiti Tomislava Tolušića, ali nije se javljao

02. svibanj 2024 23:39