StoryEditorOCM
ForumISKRENA ISPOVIJEST

Vlatka Pokos prvi put priča o teškoj traumi: ‘Godinama sam bila fizički zlostavljana, završila sam iscipelarena na podu!‘

Piše Vinko Paić
25. studenog 2021. - 21:34
Vlatka Pokos povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prvi put priča o zlostavljanju koje je doživjela na vlastitoj koži.Paun Paunovic/Cropix/Shutterstock

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Taj podatak itekako zastrašuje, tim više jer većina žrtava iz straha rijetko odlučuje prijaviti svoje zlostavljače pa oni često prođu nekažnjeno. Nasilje nad ženama zločin je o kojem se ne smije šutjeti u javnosti i zaslužuje svaku osudu. Povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama o iskustvu koje je doživjela na vlastitoj koži priča nam Vlatka Pokos (51). Žena koja ne krije kako je u daleku Kanadu otišla razočarana životom u Hrvatskoj ne bi li tamo pronašla prijeko potreban mir. Nekadašnja TV zvijezda i pjevačica prvi put u karijeri samo za Slobodnu Dalmaciju otkriva nepoznate detalje iz svog života. Priznala nam je kako je više puta bila žrtva fizičkog i psihičkog nasilja i to od strane nekoliko muškaraca.

Kad sam vas prvi put zvao i rekao temu razgovora niste se nimalo dvoumili. Rekli ste mi kako ste više puta bili žrtva nasilja i da želite dati intervju jer je važno o tome pričati. Hrabro od vas! U prijašnjim vezama ste, dakle, doživjeli neki oblik zlostavljanja?                                                                                                                                                                     Prije svega treba reći da su ljubavne veze vrlo kompleksne situacije, u kojima se isprepliće mnoštvo intenzivnih emocija, seksualne, društvene i ekonomske situacije i odnosi. Stvari nikad nisu crno-bijele niti jednostavne. Upravo zato i jest teško prepoznati, a kamoli osvijestiti činjenicu da smo zlostavljani te poduzeti određene korake i izaći iz toksične veze. Primitivno društvo poput hrvatskog, te praktički nepostojeći i vrlo neefikasan sustav zaštite zlostavljane osobe itekako idu na ruku svim vrstama zlostavljača. Zajedno s primitivnim mentalitetom koji ne podržava i ne priznaje žensku vrijednost i sposobnost kao takve i koji vas potiče da šutite i trpite. I na kraju, odgovor na vaše pitanje, da - doživjela sam razne vrste zlostavljanja u svojim vezama. Nažalost!

image
- Doživjela sam razne vrste zlostavljanja u svojim vezama, kaže Vlatka.
Pero Dragicevic/Cropix

Je li vas neki partner fizički zlostavljao?                                                                                                                                    Da, bila sam i fizički zlostavljana u svojoj dugogodišnjoj vezi. Treba reći da se to u našoj vezi dogodilo nekoliko puta i bilo je šokantno. Teško je samom sebi priznati da se naš idealizirani princ na bijelom konju pretvorio u primitivnog slabića koji se s vlastitom djevojkom obračunava šakama. U mom slučaju radilo se o patološkoj ljubomori i muškoj nesigurnosti, koja se manifestirala ponižavanjem pred muškim čoporom, jeftinim prevarama i razlicitim zabranama uključujući obavljanje mog posla, pjevačkih i voditeljskih gaža. Upravo je to bio okidač za fizički napad u kojem sam završila na podu i bila iscipelarena… I danas plačem dok govorim o tome, toliko je bilo strašno… A najstrašnije je bilo to što sam oprostila i ostala, kao i mnoge druge žene. Oprostila sam i vratila se, nakon kratkog bijega prijateljici. Zlostavljača se svi boje i nitko vam ne želi pomoći. Ja u Zagrebu nisam imala obitelj niti ikog drugog da mi pomogne. Nikog. A mnoge žene su u istoj situaciji. Zlostavljač vas ne ostavlja na miru, moli i ispričava se da bi vas uvjerio da mu se vratite. I naravno, prema njemu još uvijek imate emocije i vežu vas sve one lijepe stvari koje ste doživjeli zajedno. I to vas onda drži u začaranom krugu godinama. Dakako, treba otići odmah! Prvi put! Jer onaj tko vas jednom udari, sigurno će to napraviti opet, bez ikakve sumnje.

image
Vlatka je tijekom jednog napada završila na podu.
Shutterstock

Koliko dugo je to trajalo?                                                                                                                                                          Dugo sve dok nisam skupila snage i zauvijek otišla nakon nekoliko prekida. Ista osoba me molila da se vratim još dugo vremena nakon razlaza, kad smo već oboje bili u vezi s drugim osobama.

Koliko ste imali godina kad je prvi put dignuo ruku na vas?                                                                                            Obično, zlostavljanje doživljavamo u mladoj životnoj dobi kad smo zaljubljeni i potpuno iracionalni, nezreli i uplašeni. Vjerovali ili ne, najnesigurnija i najuplašenija sam bila u svojim dvadesetim godinama iako je izgledalo potpuno suprotno. Zlostavljanje može potrajati i tijekom cijelog života ukoliko nemamo snage, niti podrške, maknuti se. Smatram se iznimno jakom osobom, ali svjesna sam da mnoge žene to nisu. Stvari su još puno bolnije i kompleksnije kada dođu djeca i ekonomska ovisnost i nesigurnost. Tada je gotovo nemoguće otići. Strašne su to životne situacije u kojima žrtva opravdava zlostavljača, skriva svoje vanjske i unutarnje rane, čak i laže da bi zaštitila zlostavljača. I sama sam to činila.

image
- Zlostavljanje može potrajati i tijekom cijelog života ukoliko nemamo snage, niti podrške, maknuti se, tvrdi bivša TV voditeljica i pjevačica.
Niksa Stipanicev/Cropix

Je li vam se na televiziji dogodio neki oblik zlostavljanja u doba kad ste bili velika TV zvijezda?                                            Na televiziji je bilo seksualnog uznemiravanja, ali ništa drastično niti strašno. Nikad se nisam upustila ni u kakav neprimjeren odnos ni sa kim. Na televiziji sam doživjela neku drugu, meni neobjašnjivu vrstu zlostavljanja. Potpuno sam izbrisana, zabranjeno je moje sudjelovanje čak i u zabavnim emisijama. Zašto? Meni to nikada neće biti jasno. Ali, to sam odavno ostavila iza sebe.

Kako se bilo suočiti s time da ste žrtva nasilja?                                                                                                             Osvijestila sam to i priznala samoj sebi tek u zrelijim godinama. Naime, mnoge stvari koje su u domeni zlostavljanja u Hrvatskoj su normalne i društveno prihvaćene. Tako smo i odgajani. Tek kad se odmaknete i sazrete vidite koliko je to bolesno.

image
Vlatka snimljena u doba kad je radila na državnoj televiziji.
Biljana Gaurina/Cropix

Imate li danas noćne more zbog svega što ste doživjeli?                                                                                                        Da. Još uvijek sanjam da me netko proganjai to je u mojoj podsvijesti. Nešto govori i činjenica da živim sama već dugih 14 godina. Muškarcima ne mogu vjerovati jer su me preduboko ranili i izdali. Počevši od moga oca koji me napustio, svi muškarci u mome životu su me izdali.

Što biste poručili ženama, žrtvama nasilja?                                                                                                                       Nemojte trpjeti nasilje jer zaslužujete bolje! Nitko, baš nitko ne zaslužuje poniženje fizičkog i psihičkog nasilja! Nemojte šutjeti i nemojte se bojati jer uvijek postoji izlaz. Puno ste jače no što i same znate! Ukoliko nemate nikoga da vam pomogne, napustite Hrvatsku! Postoje svjetovi i zemlje puno bolje za žene. Žao mi je, ali to je činjenica.

STOP nasilju protiv žena

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Autonomna ženska kuća Zagreb započela je kampanju STOP nasilju protiv žena.

Ova ženska feministička organizacija čiji se rad temelji na feminističkim principima ženske podrške i međusobne solidarnosti osnovana je 14.12.1990. godine kada su otvorile prvo sklonište za žene koje su preživjele muško nasilje na području bivše istočne Europe.

Savjetovalište AŽKZ-a pruža ženama besplatno pravno i psihološko savjetovanje. Broj telefona Savjetovališta je 0800 55 44, a radno vrijeme je radnim danom od 10 do 17 sati. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.

Kampanjom STOP nasilju protiv žena AŽKZ radi na podizanju svijesti građanstva o problematici muškog nasilja i hitnom donošenju poboljšanih zakona u svrhu zaštite žena i djece.

Sklonište AŽKZ-a je sigurno mjesto na tajnoj adresi za žene koje su preživjele muško nasilje, od strane sadašnjeg, bivšeg, bračnog, izvanbračnog ili intimnog partnera i njihovu djecu. Ženama je dostupno besplatno savjetovanje, psihološka podrška i psihoterapija, rad s djecom te pravno savjetovanje i besplatno pravno zastupanje.

25. travanj 2024 01:32