StoryEditor
ForumNEVJEROJATNA ISKUSTVA HRVATSKIH STUDENATA NAMAMLJENIH PREKO OGLASA

'Vozimo pokojnike pa onda razvozimo večeru. Ali ni to nije najgore...'

Piše Glas Slavonije
27. listopada 2018. - 11:50
Bolnica.JPG

- Znalo se dogoditi da odvezemo pokojnika na patologiju i nakon toga razvozimo večeru, koju sestre poslije dijele pacijentima. Iako koristimo rukavice i dezinficiramo ruke, mislim da nitko ne bi želio jesti hranu kojom rukuje čovjek koji je prije toga ‘rukovao‘ s pokojnikom - riječi su jednoga od nekoliko studenata sa sličnim iskustvima, koji su radili kao nosači, odnosno vozači bolesnika i umrlih u KBC-u Osijek.

Nakon što je prije nešto manje od mjesec dana Glas Slavonije pisao o neobičnom oglasu osječkog Studentskog centra/servisa kojim KBC Osijek traži više studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici i u bolničkom krugu, između ostalih i spomenutoga, studenti su odlučili prekinuti šutnju i anonimno ispričati svoju verziju priče kako bi, kažu, upozorili na niz nepravilnosti u radu te netočne podatke navedene u tom oglasu.

- Pri razvoženju večere moramo otvoriti kontejner i s tacne uzeti kartončić da vidimo na koji kat i odjel ide navedeni kontejner. To ne može biti higijenski ni prema najnižim standardima", nastavlja student do posebno problematičnog dijela.

- Na pojedinim odjelima, posebno zaraznom, dolazio sam u sukob sa sestrama oko upotrebe rukavica pri prijenosu pacijenata. One su tvrdile da imaju rukavice samo za sebe i da ih mi prečesto mijenjamo iako su upute iz intrahospitalne bile da tijekom prijenosa rukavice mijenjamo svaki put kad odložimo pacijenta, upozorava student.

Također, od lipnja ove godine, tvrde, studenti nosači zaduženi su i za skidanje rešetki s ventilacije i njihovo čišćenje na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), čime se, kažu, ugrožava njihova sigurnost.

- Za obavljanje tog posla potrebno je penjanje na ljestve jer se ventilacija nalazi na otprilike tri metra visine (stara zgrada kirurgije). Prije su to radili zaposlenici tog odjela, ali su prestali kada su im rekli da bolnica neće odgovarati ako oni padnu s ljestvi radeći taj posao. Na pitanje tko će odgovarati ako mi padnemo nisu znali odgovoriti, prepričava student koji je radio godinu dana u osječkoj bolnici.

Poslove nosača i vozača pacijenata i pokojnika u osječkoj bolnici obučeni studenti obavljaju unatrag dvije i pol godine - prvo moraju proći liječnički pregled, položiti zaštitu na radu i odslušati predavanje o intrahospitalnim infekcijama. Prije studenata na tim su mjestima uz bolničko osoblje bili zatvorenici na probaciji, što se zbog različitih razloga pokazalo neuspješnim. Prije, tvrde studenti, STUC i KBC nisu radili zajedničke oglase za više poslova kao danas, nego je za svaki studentski posao izlazio poseban oglas i svatko je znao točno što radi i za što je zadužen, a satnica je bila 20 kuna.

- Početkom ljeta počeli su uvoditi te nove poslove za nosače. Kad god bi netko od stalnih zaposlenika predložio da se neki posao prebaci na studente, to bi se i uvažilo, tvrdi student. Tako se u posljednjem oglasu upozorava studente da za satnicu od 23 kune trebaju biti spremni za rad i na drugim fizičkim poslovima na koje će se rotirati po službama prema potrebi – s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala, na utovaru i istovaru u skladištu arhiva, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji. Zamišljeno je da student jedan dan bude nosač, dva dana vozač rublja, da treći dan radi s tehničkom službom, a u praksi, tvrde studenti, tomu nije tako.

- Dođe poziv i dispečer te uputi što trebaš raditi. U jednom trenutku možeš voziti pokojnika i bolesnika pa odmah nakon toga i hranu, ističe student. Napominje da nosači razvoze kontejnere s hranom za večeru radnim danima i sve obroke tijekom vikenda, a doručak i ručak radnim danom razvoze studenti iz vešeraja.

- Vozači iz kuhinje dovezu sedam kontejnera s hranom pred internu kliniku i u podrum pred dizalo nove kirurgije. Nakon toga mi kontejnere razvezemo po odjelima. Do prije nekih godinu dana to su radile čistačice s navedenih odjela, međutim, zbog povećanja opsega posla, tvrde, one to više nisu u mogućnosti raditi. Je li to uistinu tako, ne bih htio suditi, napominje. Dodaje da su zaposleni nosači mijenjali raspored sebi u korist kako bi studenti dobili teže poslove - rad na CHOP-u, odnosno hitnom prijemu.

- Što se tiče posla studenta nosača/vozača, bolnica se dijeli na CHOP, odnosno hitni prijem i krug, u koji pripadaju sve dvorišne zgrade i odjeli. U noćnim su smjenama u početku bila po dva studenta - jedan na CHOP-u i jedan na krugu, i to u paru s jednim stalnim zaposlenikom. Ti su zaposlenici počeli mijenjati raspored tako da bi dva studenta bila na CHOP-u, gdje je dmnogo više posla i često nije bilo stajanja do jutra, prepričava student osvrćući se na tezu kako je u noćnim smjenama mnogo manje posla nego u jutarnjim. Kažu i da radno vrijeme u praksi nije onakvo kakvo je u oglasu navedeno.

- Za razliku od onoga što piše u oglasu, radi se u četiri smjene, a ne u tri po osam sati. Radi se cijeli dan i noć u smjenama od 7 do 19 i od 19 do 7 sati te od 7 do 14 i od 13 do 20 sati. U sve su te četiri smjene raspoređeni studenti, koji preuzimaju najveći dio poslova nosača/vozača bolesnih i umrlih, objašnjava student koji je gotovo cijelu godinu radio u KBC-u.

- Rad noću, vikendom, praznicima i blagdanima nije dodatno plaćen, jer je tako ispregovarano sa STUC-om, a kad bi nam KBC plaćao te dodatke, postali bismo im neisplativi. Naravno da nitko ne želi raditi za Uskrs ili Božić, jer satnica je ista i onda ako ne dođeš, a u rasporedu si, letiš. Zamislite koliko bi novca, primjerice, McDonald‘s uštedio da to radi, ističe.

Sugovornoci iznose i druge probleme.

- Plaća je uvijek kasnila bar nekoliko dana, atmosfera i odnos većine zaposlenika prema studentima su katastrofalni, čast iznimkama, kaže drugi student.

Sugovornici Glasa Slavonije na kraju zaključuju da je to, nažalost, 'najbolji najgori studentski posao u Osijeku'. Tvrde da je u odnosu prema prosječnim satnicama drugih poslova koji se nude studentima u Osijeku to relativno dobro plaćen posao, uz koji se može dobro zaraditi, jer im KBC izlazi u susret u dogovoranju smjena. U Zagrebu, tvrde, studenti neće ni pogledati oglas za posao u kojemu je satnica manja od 25 kuna.

- Može se zaraditi jako dobar džeparac ili pristojna plaća i do šest tisuća kuna. Ako želiš raditi, imaš vremena i volje, možeš skupiti i 300 sati, ali moraš biti spreman istrpjeti mnoge stvari, zaključuje student.

27. srpanj 2021 14:34