StoryEditorOCM
ForumIZNIMNO VAŽNO 

Vozite li djecu u autu po ovim temperaturama, obavezno pročitajte i podijelite ovaj savjet medicinara: ‘Samo 15 minuta može oštetiti mozak i bubrege!‘

Piše Mozaik SD
18. lipnja 2022. - 21:50

Facebook stranica 'HITNA UŽIVO 194' koja okuplja zaposlenike hitne medicinske pomoći objavila je prigodan savjet koji bi u ovim vrelim ljetnim mjesecima doslovno mogao spasiti život vaših mališana. 

- Vruće je, a ljeto i još veće vrućine tek slijede, pa je red da malo obnovimo gradivo da ne bi čitali o ovim stvarima u crnoj kronici!!!! Ne ostavljajte djecu u autu, niti kada je auto u hladu i prozor malo otvoren! Do smrti djeteta može doći vrlo brzo!!!!!

U parkiranom vozilu bez klime, u unutrašnjosti vrlo brzo dolazi do visokih temperatura koje ljudski organizam ne može podnijeti.

Tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (3-5x) od tijela odrasle osobe radi slabije termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) nego odrasle osobe!!!! Ako je temperatura okoline oko 28°C, temperatura u autu vrlo brzo može doseći i do 54°C!!!! Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega!!!

Visoka temperatura u autu za vrlo kratko vrijeme dovodi do povišenja djetetove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa te smrti djeteta!!!!!! - napisali su. 

 

02. prosinac 2023 03:52