StoryEditorOCM
ForumJE LI MOGUĆE?

Vožnja taksijem, usluge čišćenja, najam - sve su cijene otišle u nebo! Objavljena je lista poskupljenja u postotcima, neka su šokantna. Evo što nas čeka kad dođe "Dan D"

Piše Sanja Stapić
20. svibnja 2022. - 23:02

Prevarili su se svi koji su mislili da će cijene usluga mirovati dok luduju cijene roba. Ako su cijene ulju skočile 51 posto, a krumpiru 29 posto, kruhu 22 posto, mlijeku 25 posto, a govedini i teletini 18 posto, a nijedna od tih roba ne ide na gorivo što je poskupjelo 30 posto, onda nije čudno da cijene taksi prijevoza narastu 25 posto, jer automobili idu na gorivo, a krave se mogu kretati i gladne i site.

Istina, krave jedu, a za njihovu hranu treba nešto i goriva, makar za prijevoz, a prijevoz je usluga koja košta neki novac.

Oni koji se bave uslužnim djelatnostima su u ožujku i travnju podigli svoje cijene više nego ijednog mjeseca od početka prošle godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koja je za travanj izmjerila stopu inflacije od 9,4 posto, pri čemu su cijene dobara porasle 11,4 posto, a usluga 3,8 posto, najveće poskupljenje usluga osjetili su oni koji su u travnju prespavali u nekom domaćem hotelu, motelu i pansionu, jer su im cijene u odnosu na isti lanjski mjesec porasle za 42,8 posto.

Te cijene prate s rastom od 32 posto najam garaža, parkirnih mjesta i osobnih prijevoznih sredstava, stolarske usluge s rastom od 25,3 posto, poštanske usluge 22,9 posto...

Usluge za održavanje i popravke stambenog objekta su od početka prošle godine do kraja veljače ove godine rasle po stopama od četiri do 7,5 posto, da bi u ožujku skočile za 11,3 posto, a u travnju 13 posto. Vodoinstalateri su od početka prošle godine do kraja veljače ove godine svoje cijene dizali svakog mjeseca po stopama od 0,9 do 2,1 posto, da bi ih u ožujku povećali za 7,1 posto, a u travnju za 10 posto.

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Električari su prošle godine spuštali i podizali cijene, a poskupljenja nisu prelazila 3,7 posto. Ove godine im usluge poskupljuju svakog mjeseca, da bi u travnju usluge električara poskupjele 13 posto. Cijene popravaka kućanskih aparata gotovo su cijelu prošlu godinu padale od 0,9 do 1,5 posto i samo su dva mjeseca rasle, i to za 0,2 posto. To nadoknađuju ove godine. Popravci kućanskih aparata svakog mjeseca ove godine su skuplji od siječanjskih 7,7 posto do travanjskih 13,7 posto.

Analitičari Raiffeisenbanke kažu da su cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, te čine četvrtinu potrošačke košarice, ubrzale rast na 12,8 posto na godišnjoj razini te su s gotovo 35 posto pridonijele travanjskoj stopi inflacije. Daljnjih 25 posto doprinosa stopi inflacije pripada prijevozu, što je skuplji 16,4 posto zbog sve paprenijih cijena goriva. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva bile su više 8,8 posto godišnje i tako pridonijele rastu s 15,6 posto.

"Cijene usluga bile su više 3,8 posto godišnje. Cijene usluga se tako s dinamikom rasta pridružuju hrani i energiji, što zbog pojačane potražnje, tako i zbog očekivane konvergencije, ide prema europskom prosjeku', navode analitičari Raiffeisenbanke.

A ta konvergencija ili približavanje europskom prosjeku očito se ubrzava kako se bliži očekivani dan pristupanja eurozoni i uvođenja eura. Tako da se čini da ćemo do tog Dana D, do prvog dana iduće godine, kada se očekuje uvođenje eura, imati sve cijene na svojim vrhuncima pa možda nećemo ni osjetiti uvođenje eura. Uz cijene hrane, goriva i energije, počele su rasti i cijene usluga, a baš su one najviše poskupjele kada je euro prvog dana 2002. godine kao gotov novac zamijenio njemačku marku, lire, franke, eskude, pezete... Tada su najčešće poskupljivale usluge restorana i kafića, rekreativne i sportske usluge, frizerski saloni i centri za uljepšavanje, čišćenje, popravak i iznajmljivanje odjeće, popravak audiovizualne, fotografske i informatičke opreme za obradu podataka.

Osim toga, kako su pokazala istraživanja koja je objavljivala Hrvatska narodna banka u proteklih nekoliko godina, znatan mjesečni porast cijena u restoranima nakon konverzije zabilježen je u većini starih zemalja europodručja, a najizraženiji je bio u Nizozemskoj od 3,5 posto, Njemačkoj 2,2 posto i Finskoj dva posto. Porast cijena usluga smještaja koji se pripisuje konverziji bio je izražen, prije svega, u Italiji.

image
Artifacts Images/Cultura Creative Via Afp

Fincima je poskupjelo i voće, odvoz smeća, održavanje i popravci stambenog objekta, rekreativne i sportske usluge, Nizozemce je još pogodilo poskupljenje financijskih usluga... U Sloveniji je euro, uz rast cijena u restoranima, kafićima, prijevozu, rekreativnim i sportskim uslugama, donio skuplje popravke obuće i kućanskih aparata. Slovačka je prelaskom na euro zabilježila rast cijena hrane i bezalkoholnih pića, medicinskih proizvoda, prijevoza, kućanskih usluga, u restoranima, kafićima, popravcima stambenih objekata. U Letoniji su poskupjeli popravci kućanskih aparata, stomatološke usluge, restorani, kafići, frizerski saloni i centri za uljepšavanje, dok su u Litvi veće cijene s eurom stigle u kantine, frizerske salone, centre za uljepšavanje, a porasle su cijene najamnina i popravaka stambenog objekta.

To što su u travnju u Hrvatskoj gotovo 43 posto poskupjeli hoteli ili što su za 10 posto porasle cijene u kafićima, a tretmani uljepšavanja za devet posto, dobar dio građana neće ni osjetiti, oni jednostavno nemaju novca za takve usluge bez obzira na to u kojoj se valuti plaća ceh. Takva poskupljenja usluga više će pogoditi one s većim prihodima koji imaju novca i navike korištenja takvih usluga. One s prosječnim ili nižim plaćama i umirovljenike već sad poskupljenja izluđuju, a njihove obiteljske mjesečne košarice razlikuju se od statističkih jer iz njih izbacuju sve što im nije nužno za golu egzistenciju tako da njima skuplja hrana i režije znače hoće li ili neće imati za kruh.

Problem cijene kave u kafićima jednostavno nije njihov problem jer im je luksuz ako imaju kave koju mogu skuhati u svojoj kući.

PODACI DZS-a: poskupljenja u travnju, na godišnjoj razini, u postocima

 

Hoteli, moteli, pansioni - 42,8

Najam garaža, parkirnih mjesta i vozila - 32,1

Usluge stolara - 25,3

Putnički prijevoz taksijem - 22,9

Održavanje osobnih prijevoznih sredstava - 20,8

Popravak nakita i satova -15,4

Putnički pomorski prijevoz - 15

Usluge brze hrane i gotove hrane za van - 14,9

Pomoć u domaćinstvu i kućanske usluge - 14,4

Popravak kućanskih aparata - 13,7

Usluge električara - 13

Usluge soboslikara - 12,5

Muzeji, knjižnice, zoološki vrtovi - 12

Odmarališta, kampovi i hosteli - 11,5

Održavanje sustava grijanja - 11,1

Usluge čišćenja - 10,4

Restorani, kavane i objekti za ples - 10,1

Usluge vodoinstalatera - 10

Tretmani za uljepšavanje - 9,2

Frizerske usluge za muškarce i djecu - 9,1

Bankovne i poštanske naknade - 9

Kina, kazališta, koncerti - 8,2

Domaći paket-aranžmani 7,4

Čišćenje, popravak i iznajmljivanje odjeće - 7,2

Usluge specijalističke prakse - 6,5

Rekreativne i sportske usluge - 6,3

Fotografske usluge - 6

Putnički prijevoz autobusom - 5,5

Domaći letovi - 5,4

Kantine - 4,7

Frizerske usluge za žene - 4,7

Paramedicinske usluge - 3,9

Stomatološke usluge - 3,5

20. travanj 2024 16:31