StoryEditorOCM
ForumNESTAŠICA LIJEKOVA

Vražji streptokok se širi Europom, u njemačkoj regiji umrlo četvero djece, a i u nas je sve više zaraze. Zvali smo KBC Split

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
22. travnja 2023. - 16:47

Streptokokne infekcije, među koje spada i šarlah, šire se Europom i ubiru žrtve. U njemačkoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji između listopada 2022. i veljače 2023. nakon infekcije streptokokom A., izazivačem ove zarazne bolesti, umrlo je četvero djece i mladih.

Među njima je bila četverogodišnja djevojčica. Njemački tisak prenosi kako je naprasnoj smrti presudila alarmantna nestašica lijekova u određenim bolnicama. Tragični backround ove situacije jest da se šarlah kao i ostale streptokokne infekcije liječe penicilinskom terapijom, no zbog njegovog nedostatka, očito i ne reagiranja oboljelih na određene zamjenske lijekove, četvero mladih je izgubilo život.

Kakva je situacija u splitskom KBC-u pitamo doc.dr.sc. Mirelu Pavičić Ivelja, predstojnicu Klinike za infektivne bolesti, uz poveznicu kako je tijekom lanjske godine splitsko područje bilježilo povećani broj oboljelih od šarlaha i ostalih infekcija uzrokovanih betahemolitičkim streptokokom skupine A. Kako saznajemo, straha kod nas nema, lijekova za terapijski odgovor imamo dovoljno.

image

Dr. Mirela Pavičić Ivelja

Jakov Prkić/Cropix

- Što se tiče KBC-a Split, nemamo problema s nedostatkom antibiotika. Ukoliko u datom trenutku ne raspolažemo, primjerice, peroralnim penicilinom, dostupne su nam jednako dobre alternativne opcije tipa cefalosporina ili penicilina šireg spektra djelovanja.

Streptokok pokazuje dobru osjetljivost na sve navedene skupine lijekova i malo je vjerojatno da europske zemlje ne raspolažu uopće antibioticima koji djeluju na streptokok. Vjerojatno se tu radi o nestašici određenih vrsta antibiotika, uz povećanu incidenciju invazivnijih sojeva streptokoka koji uzrokuju teže oblike bolesti - veli predstojnica Klinike.

Po pitanju šarlaha, ali i invazivnih streptokoknih infekcija upoznata je sa situacijom na europskoj razini, potvrđuje kako je i kod nas bilježen veći broj slučajeva. Osobito nakon virusnih infekcija, primjerice, vodenih kozica koje nerijetko prethode streptokoknoj infekciji. Šarlah je u vrlo intenzivnoj sezoni različitih virusnih infekcija pratio smirivanje kovid pandemije. I kod nas su neki od slučajeva bili teže kliničke prezentacije.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ni na jedan način nije došlo do ugrožavanja ljudi u kontekstu dostupne terapije. Štoviše i u vrhuncu pojavnosti streptokoknih infekcija nismo imali alarmantnu situaciju, kao ni opasnosti od nestašice lijekova koja bi ugrozila skrb za bolesnike.

Kao i tada, i sada imamo efikasne antibiotske opcije koje je bitno ordinirati u ranoj fazi bolesti. Pojavnost invazivnih oblika streptokokne bolesti prate epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo – veli doc. Pavičić Ivelja.

Njemački tisak navodi kako je zbog pojave šarlaha tijekom nekoliko zadnjih mjeseci reagirala Svjetska zdravstvena organizacija. Brojne su slučajeve prijavili i njemački pedijatri. Alarmiralo se na problem, no u mnogim bolnicama, navodi se, primijećen je nedostatak penicilina.

Problem je i nedostatak nekih drugih važnih lijekova što predstavlja značajnu opasnost za dječju populaciju. Pojedini liječnici su alarmitrali struku i javnost, među njima i pedijatar Pedro Andreo Garcia koji je za RTL izjavio kako je šarlah nevjerojatno agresivan. Ponuđene alternative nisu bile dovoljne u borbi sa bolešću.

Iako mnogi ne očekuju da bi se njemački zdravstveni sustav mogao suočavati s ovakvim problemom, činjenica je, prenose tiskovine, kako nedostaje čak 13 antibiotika, uključujući i penicilin V.

Šarlah je, stoji na stranicama Pliva zdravlje zarazna infekcija streptokokom grupe A, koja se najčešće javlja u djece između 2. i 10. godine života, poglavito tijekom jeseni i zime. Od infekcije se može oboljeti u više navrata, prenosi se kapljičnim putem zbog čega i jest tako invazivan u vrtićkim skupinama i među školskom djecom. Jedan od njegovih znakova je i karakteristični osip. Na sreću, kod nas adekvatni odgovor postoji.

17. travanj 2024 06:18