StoryEditorOCM
Forum"JEDAN" IZ POVIJESTI

Vučić je između EU-a i Moskve odabrao stranu, a već prekosutra u Beograd dolazi Putinov glavni obavještajac. Hoće li doći do eskalacije na Balkanu?

Piše Davor Krile
26. veljače 2022. - 13:36

Kazahstanski predsjednik okrenuo je leđa Putinu, no ne i Aleksandar Vučić. Jučer se srbijanski predsjednik konačno opredijelio između Europe i „pravoslavnog brata i povijesnog saveznika“, odbijajući uvesti sankcije Moskvi i odbijajući imenovati agresorsku stranu u ukrajinskom ratu.

"Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, ali neće uvoditi sankcije Rusiji", sukus je Vučićeve poruke nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost. Istom se prilikom požalio da su na Srbiju vršeni 'veliki pritisci'.

No, nije Vučić izabrao stranu ruskog patrona nimalo slučajno. Usred rata u Ukrajini u ponedjeljak u Beograd dolazi Nikolaj Patrušev, glavni Putinov obavještajac i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije. Patrušev sa srpskim predsjednikom ima dogovoren sastanak nakon kojega bi se eskalacija napetosti iz Ukrajine mogla preseliti na Balkan, u našu regiju. Mnogi vanjskopolitički analitičari zadnjih dana upozoravaju upravo na takav plan Moskve: otvaranjem novoga žarišta u BiH, Crnoj Gori ili na Kosovu Putin i suradnici razvukli bi pažnju međunarodne javnosti s ukrajinske situacije kako bi svojim trupama tamo omogućili još brutalnije metode ratovanja, možda i uvođenje novih smrtonosnih oružja. Formalno Patrušev u Beograd dolazi kako bi sa srpskim vlastima razmijenio informacije o borcima iz Albanije, Bosne i Hercegovine i s Kosova koji se navodno bore u Ukrajini, no to je samo nastavak ideološke platforme laži službenoga Kremlja koja brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu nastoji prikazati kao 'borbu protiv nacizma i međunarodnog terorizma'.

image
Mikhail Klimentyev/AFP

  Vučićevi mediji u Srbiji danas s ponosom javljaju kako je hrabri stav Srbije oko Ukrajine snažno odjeknuo u Rusiji, u situaciji kad Moskva gotovo da više nema nikakvih međunarodnih prijatelja. Srbijanski tabloidi odjednom su puni tekstova o navodnim ukrajinskim 'fašistima', kao i laži da je predsjednik Vladimir Zelenski pobjegao iz Ukrajine. Baš kao i u Rusiji, rijetki su glasovi čestitih i poštenih Srba koji prosvjeduju protiv podrške svoje zemlje agresorima i ratnim zločincima. Čak ni tzv. proeuropska opozicija u Srbiji nije jasno osudila Rusiju za bezumni napad na susjednu suverenu zemlju, baš kao ni Vučićevo okretanje Putinu.

      Po svemu sudeći, i Srbija je spremna za još jedan rat kojim bi mogla pokušati 'ispraviti historiju'. Baš kao što njihov idol iz Moskve sad navodno ispravlja historijske greške i navodne obmane Zapada otprije 35 godina, a zapravo kopa grob drugima, ali i vlastitoj zemlji. 

21. travanj 2024 10:22