StoryEditorOCM
ForumPOD ŽICOM

Washington kao tvrđava: inauguraciju Bidena osigurava pet puta više vojske negoli je ima izvan granica SAD-a. Mogući i napadi Molotovljevim koktelima

Piše Piše Davor Krile
15. siječnja 2021. - 17:15

Zahvaljujući Donaldu Trumpu i njegovu poticanju svojih pristaša na pobunu zbog izbornih rezultata, glavni grad Sjedinjenih Država ovih je dana pretvoren u pravu tvrđavu. Pripravnost zbog mogućeg izbijanja oružanih nereda prije i tijekom predsjedničke inauguracije Joea Bidena na washingtonske ulice i prostore oko Kapitola dovodi preko 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde, što je pet puta više od ukupnoga broja američkih vojnika koji su trenutno raspoređeni u Siriji, Afganistanu i Iraku (oko 5000 ljudi).

Stotine pripadnika Nacionalne garde SAD-a ušle su ovih dana i u sam Kongres te u njemu spavaju po hodnicima, po prvi put poslije polovice 19. stoljeća i američkoga Građanskoga rata. FBI je upozorio na planirane oružane prosvjede ekstremističkih protrumpovskih skupina u svim glavnim gradovima saveznih država i u Washingtonu DC sljedeći tjedan.

image
Brendan Smialowski/AFP

Nekoliko vojnih eksperata izjavilo je za CNN da Nacionalna garda i policija očekuju kako bi tijekom predsjedničke inauguracije mogle biti upotrijebljene i eksplozivne naprave ručne izrade, poput Molotovljevih koktela.

Dužnosnici Odjela za nacionalnu sigurnost aktivirali su zbog svega masovnu sigurnosnu operaciju usmjerenu na blokiranje inauguracijskog pristupa Bijeloj kući i Kapitolu, gdje će Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris prisegnuti iduću srijedu. Obustavljeni su i obilasci brojnih spomen-parkova u Washingtonu, od Washington Monumenta do Lincoln Memoriala: sigurnosna blokada već je na snazi gotovo u cijelom centru grada, a ograda oko Kapitola „ukrašena“ je poput logora, bodljikavom žicom.

Broj pripadnika Nacionalne garde SAD-a koji će pomagati policiji u Washingtonu na dan inauguracije izabranog predsjednika neplanirano je povećan na 26.000, i to nakon dodatnih zahtjeva sigurnosnih službi, izjavili su jutros američki dužnosnici, a prenosi Associated Press.

image
Brendan Smialowski/AFP

Najavljeno je da će na dan Bidenova stupanja na predsjedničku dužnost u centar američke političke moći doći pripadnici Nacionalne garde iz svih 50 saveznih država i iz samog Districta Columbia (DC). Tijekom inauguracije Donalda Trumpa 2017. bilo je angažirano samo 8.000 pripadnika Nacionalne garde, a na Obaminoj inauguraciji 2013. tek 6000 pripadnika.  Ministarstvo obrane SAD-a može razmjestiti pripadnike Garde na američke ulice najduže na 30 dana radi osiguravanja inauguracije i spriječavanja najavljenih prosvjeda.

Američka vojska (US Army) nije u ovakvim situacijama ovlaštena posredovati unutar SAD-a jer zakon Posse Comitatus zabranjuje saveznoj vladi koristiti vojno osoblje za provedbu domaćih zakona. Iznimku predstavljaju samo posebne okolnosti poput ustanka i pobune, kad se aktivira 213 godina star zakon koji ovlašćuje predsjednika da rasporedi vojsku i unutar SAD-a.

Glavni grad Washington, doduše, predstavlja zaseban federalni teritorij koji, za razliku od ostalih saveznih država, ulazi u okvir posebnih predsjedničkih ovlasti, no hlebinski bi bilo očekivati da će Trump takva nadleštva koristiti protiv vlastitih simpatizera i interesa.

image
Brendan Smialowski/AFP

Nacionalna garda SAD-a zapravo predstavlja naoružani narod i vojsku saveznih država, nešto kao što je bila Teritorijalna obrana u vojnom konceptu SFRJ. Nacionalna garda ustrojena je pod zapovjedništvom saveznih guvernera i čini je kopnena vojska i zrakoplovstvo.

U cijelom SAD-u je oko 440 tisuća pripadnika Nacionalne garde: zaduženi su za čuvanje mira, reda i javne sigurnosti tijekom izvanrednih stanja i katastrofa. Njezine se postrojbe mobiliziraju pozivom guvernera, no Nacionalna garda istodobno čini i pričuvne snage američke federalne vojske koje, po odluci predsjednika SAD-a, djeluju radi zaštite općih državnih interesa.

19. travanj 2024 10:48