StoryEditorOCM
ForumPREMIS BEZ PREMCA

Za proizvodima jedine dalmatinske tvornice sladoleda tolika je pomama da ih zovu od Rima do Dubaija, a oni se trude - usporiti rast!

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
23. travnja 2018. - 19:36
premis7-120418

U najveći bazen na svijetu, San Alfonso del Mar, koji je oko 100 kilometara udaljen od Čilea, stane 2,5 milijuna litara vode, i to se puni onom iz Tihog oceana. Trećinu bazena ispunilo bi 700 tisuća litara sladoleda koliko ga je makarska tvornica “Premis” proizvela lani ili 850 tisuća litara koliko će ga proizvesti ove godine.

Jedina tvornica sladoleda u Dalmaciji i jedna od rijetkih u Makarskoj po mnogočemu je prva u Hrvatskoj, Europi i svijetu pa da krenemo redom: jedina je u našoj državi koja ima učionicu kroz koju će od ovog tjedna do 1. srpnja proći oko 300 “Premisovih klijenata”, jedina je u Hrvatskoj i četvrta u Europi koja proizvodi bio-organic sladolede, kao i smjesu bez ikakvih aditiva nego samo od ekstra djevičanskoga maslinova ulja, i jedina je čiji su sladoledi unikatno ukrašeni jer ih se prije pakiranja “resi” ručno.

U Hrvatskoj je ispred njih samo “Ledo”. Lani su zabilježili povećanje prometa od 68 posto, na ukupno osam milijuna kuna, godinu prije zaradili su pet milijuna kuna. I nije riječ o pogonu u kojemu radi 1000, već najviše 30 radnika, i to u sezoni.

S druge strane, “Premisovi” sladoledi najlošije se prodaju u Makarskoj, prema onoj staroj, “najteže je biti prorok u svom selu”. Da se “Premis” kojim slučajem orijentirao samo na Makarsku, godišnje bi proizveo oko 500 litara sladoleda. Sada samo u jednom satu proizvodi 2000 litara sladoleda koji se prodaje u 45 okusa, a na ovogodišnjem splitskom sajmu GAST, čiji je “Premis” treću godinu zaredom bio generalni sponzor, prezentirano je čak 160 vrsta sladoleda. 

Mozak cijele proizvodnje tri su brata, Silvio, Toni (39) i Zoran Premeru (36), koji su prije sedam godina posao u tvornici na Voliciji od 1200 kvadrata preuzeli od svog oca Mira. Zoran je komercijalni direktor, Toni je zadužen za proizvodnju, a Silvio za kontrolu i obilazak kupaca.

Učeničke edukacije
U “Premisu” započinju učioničke edukacije pa će slastičari iz cijele Hrvatske besplatno naučiti kako se prave sladoled i kolači na opremi koja košta oko 70 tisuća eura, što nema nijedna škola. Od sljedeće godine u “Premisovoj” učionici mogli bi vježbati i srednjoškolci, što će braća dogovoriti s ravnateljima, a ideja o otvaranju prostora učionice u kojoj samo sljedećeg tjedna započinje obuka za klijente slastičarnica s Pašmana, iz Okruga Gornjeg, Kaštela, Ugljana i Korčule, Zaostroga, Zagreba, Šibenika, Omiša, Trogira i Vodica, pokrenuta je zbog nedostatka educiranog kadra u objektima u kojima “Premis” prodaje svoje proizvode.

Osim što se bave proizvodnjom sladoleda, braća Premeru prodaju i strojeve pa su ekskluzivni zastupnici “Bravo” strojeva za Hrvatsku i talijanskih “Fugar sirovina”, i to bezglutenskih. Gotovi “Premisovi” proizvodi za sada se mogu kupiti samo u jednom trgovačkom lancu. Zašto je tako, objašnjava Zoran Premeru.

- Da kojim slučajem spustimo cijene, imali bismo automatski ulaz u mnoge trgovačke lance, ali ne damo mi svoju strategiju. Količina proizvedenih sladoleda u porastu je svake godine i najvažnije je da raste kontrolirano. Međutim, moramo u jednom trenutku obustaviti prodaju i ne uzimati nove klijente da bi postojeći došli do proizvoda jer rastemo u skladu s mogućnostima - kaže Zoran, koji pojašnjava da je “Premisu” zapravo cilj zaustaviti rast jer ako ga ubrzaju, trebali bi se seliti iz Makarske tamo gdje imaju prostora za širenje tvornice.

Velike vitrine

- Sada već imamo oko 200 kupaca koji bi željeli raditi s nama, ali ih ove godine moramo odbiti kao što i svake godine odbijemo oko 70 posto upita. Mi zapravo i ne idemo na teren tražiti kupce jer nemamo dovoljno vitrina i kapaciteta, već oni dolaze nama - govori nam Zoran, provodeći nas novim liftom s prvog kata u prizemlje gdje se odvija proizvodnja sladoleda.

Kako kaže, 90 posto prometa ostvaruju slastičarnice, hoteli, restorani i barovi u kojima su postavljene velike “Premisove” vitrine kakva se u Makarskoj nalazi ispred hotela “Biokovo”.

- Praktički, u Makarskoj imamo najlošiju prodaju i to nam je najgore odrađeno mjesto, a u Splitu smo zastupljeni na svakom koraku, u svim šoping centrima.

Malo tko iz Makarske nam je došao i pitao bi li radio s nama, a i sugrađani su slabo upućeni u to koliki mi zapravo posao radimo i od Istre i Kvarnera do Dubrovnika - dodaje Zoran, koji kaže da je praksa tvornice testirati nove proizvode pred kupcima, što je bio slučaj na GAST-u, pa je ove godine najbolje ''prošao'' sladoled od crnog sezama, sa stopostotnom crnom pastom, bez aroma i boja.

"Premis" jedini u Hrvatskoj ima u ponudi i sirovine za proizvodnju sladoleda koje ne sadrže rafinirane ni hidrogenizirane biljne ili mliječne masti, kao ni mlijeko, i jedina masnoća koja se nalazi u sladoledu je ekstra djevičansko maslinovo ulje, što je osmislio talijanski "Fugar". 

U smjese se ne dodaju ni stabilizatori životinjskog porijekla jer se radi o veganskim proizvodima pa tako ne koriste ni želatine niti bojila životinjskog porijekla.
- Zato i jesmo najskuplji, što netko prihvaća, a netko ne. Naša je kugla sladoleda u ugostiteljskom objektu možda skuplja 7 do 8 lipa nego kod konkurencije, a primjerice kuglu sladoleda na makarskoj rivi prodajemo po cijeni od 8 do 10 kuna. Lani su nas kontaktirali zainteresirani klijenti iz cijelog svijeta koji bi željeli otvoriti slastičarnice s našim sladoledima i kolačima u Rimu, Varšavi, Los Angelesu, Chicagu i Dubaiju. Međutim, tu je jako problematičan transport, ali ekipa iz Dubaija sada rješava zakonske regulative pa smo u pregovorima da se "Premisov" sladoled uskoro počne prodavati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - kaže Zoran, koji nas je proveo kroz prizemlje tvornice gdje se odnedavno nalazi kompletna investicija od pola milijuna kuna, što je projekt ''Sladoledna premija iz Premisa'', a koji je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje do 2020. godine

- Evo, stigli su nam novi strojevi, dva sazrijevača za proizvodnju 600 litara sladoleda na sat, a u kojima sazrijeva sladoledna baza nakon što se skuha i to je proces koji poboljšava kvalitetu sladoleda. Sada smo povećali kapacitet proizvodnje sladoleda, s 1400 na 2000 litara na sat od ove godine - kaže Zoran, dodavši da su svi strojevi u tvornici vrijedni oko 8 milijuna kuna, a najstarijem je tek pet godina.

U svibnju "Premis" na EU fondove prijavljuje novi projekt od 2,2 milijuna kuna, koji uključuje povećanje proizvodnih kapaciteta na 2800 litara sladoleda po satu uz povećanje šokiranja, pa će uz postojeća dva imati još toliko šokera. Riječ je o šok frizeru koji sladolede smrzava na 40 stupnjeva ispod nule. Proces proizvodnje sladoleda u "Premisu" je automatiziran, i to više iz sanitarnih razloga pa je cijeli sustav zatvoren. Nakon pasterizacije do izlaska sladoleda sve je zatvoreno i čovjek nema dodira s bazom, što je proces koji traje jedan dan.

- Iako nas je puno ljudi uspoređivalo s "Ledom", tu se razilazimo u strategiji i filozofiji jer nastojimo što više raditi ručno. Čim proizvod izađe iz sustava, mi ga ručno dekoriramo prije pakiranja, što znači da nam je svaka kadica unikatno ukrašena, a imamo jumbo robota koji svako sedmu kadicu radi istu - pojašnjava Zoran.

Počeli u 100 kvadrata podruma​
Sladoled Premis Miro Premeru počeo je proizvoditi 1992. godine u podrumu svoje obiteljske kuće u Makarskoj. Tijekom 12 godina mali je pogon iz kućnog prostora od 100 kvadrata prerastao u tvornicu od 1200 kvadrata, a prihod je s 500 tisuća kuna godišnje povećan na današnjih osam milijuna kuna.
- Kada je tvrtka osnovana, nas trojica smo bili mali, otac je sam radio dostavu za cijelu Rivijeru, a pogon je imao samo par osnovnih strojeva. U počecima smo mjesta na Rivijeri opskrbljivali ugostiteljskim sladoledom koji je bio pakiran u tzv. male ravne kade. Prije osam godina napravili smo visoke i ukrašene kadice sladoleda, i to je bio novitet na hrvatskom tržištu koji je u potpunosti kopirao "Ledo", što nas nije obeshrabrilo, već dalo vjetar u leđa - kazao nam Zoran Premeru.

 

Zagvozd nudi sve besplatno

"Premis" je dobio ponude za selidbu tvornice u Ravču ili Zagvozd jer bi tvornica u slučaju proširenja u Makarskoj kvadrat zemlje platila 300 eura. 
- Tamo nam je ponuđeno sve besplatno, od komunalnog doprinosa do priključaka za struju i vodu. U Makarskoj smo lani platili komunalni doprinos više nego neki hotel pa smo za legalizaciju tvornice sagrađene 2004. godine izdvojili 400 tisuća kuna. Plaćali smo punu cijenu za pet metara visine zgrade tvornice jer tadašnje vodstvo Grada nije imalo sluha niti nam je htjelo izaći ususret - kaže Premeru.

 

Kup je naš!
U "Premisovoj" učionici slastičari će naučiti kako napraviti sladoledne kupove. Naime, kako pojašnjava Zoran Premeru, svi smo navikli da za spravljanje kupa uzmemo čašu, u nju stavimo tri kugle sladoleda, malo šlaga i čokoladnih mrvica, ali...
- Kako svake godine uvodimo neke novitete, naša je ideja da se u svaku od posuda stavi po jedna kugla sladoleda, u manje posude svaki od tri preljeva, u staklenu posudu granule pistacija, posebna posuda je za šlag i tako će gost sve moći sam kombinirati i dozirati kako najviše voli - kaže Premeru, pokazujući nam veliku tacnu na kojoj će se nalaziti sve nabrojene posude samo za jedan sladoledni kup.
U učionicama će se klijente educirati i ukrašavanju i pravilnom načinu vađenja kugli sladoleda iz plitica koje se nalaze u vitrinama jer cijeli proces mora biti čist i uredan.

 

30. svibanj 2024 02:06