StoryEditorOCM
ForumPOTRESNI RIZIK

Zagreb je danas dobro prošao. Domaći stručnjak procijenio je što bi se dogodilo da je potres bio za pola stupnja jači, moglo je umrijeti oko 160 ljudi

22. ožujka 2020. - 21:38

Treslo je stvarno jako. Rušilo je zidove i lomilo krovove. Ulice su osvanule zatrpane ruševinama, a mnogi Zagrepčani noć će provesti izvan svojih domova.

Šteta je velika i zbrajat će se danima. Apokaliptične slike obišle su svijet.

Ipak, na koncu dana, možda i nismo tako loše prošli. Kako je, zapravo, moglo biti.

Dražen Aničić, najveći hrvatski stručnjak za protupotresnu gradnju, svojedobno je izradio studiju potresnog rizika za Zagreb. I izradio različite scenarije potresa, u ovisnosti o njihovom intenzitetu.

Potres koji je pogodio Zagreb bio je magnitude 5,5 po Richteru, a VII. stupnja MCS (Mercalli-Cancani-Siebergove) ljestvica po intenzitetu.

Za tako jaki potres procjena je bila da bi na 5 tisuća ljudi poginuo jedan čovjek. Preračunato na stanovništvo Zagreba, moglo je umrijeti oko 160 ljudi. A uništeno bi bilo 6 posto stambene površine.

Stvarne razmjere materijalne štete još uvijek ne znamo. Ono što znamo jest da za sada nema ljudskih žrtava i da 15-ogodišnja djevojka je u kritičnom stanju.

Puno je stvari kumovalo tome da nema mrtvih. U prvom redu činjenica da se potres dogodio u nedjelju rano ujutro, kada na ulicama doista nije bilo nikoga. To je naprosto bila sreća u nesreći. Da se potres zbio u subotu oko podne, kada špica vrvi ljudima, gromade koje su padale sa krovova uzele bi svoj krvavi danak.

Paradoksalno, ali izostanku većeg broja žrtava pripomogla je i korona. U namjeri da spriječe rapidno širenje epidemije, dan ranije vlasti su uspjele Hrvate utjerati u njihove domove. Klubovi i barovi u subotu nisu radili, pa nije bilo ni onih koji bi se u nedjelju ujutro vraćali sa vikend provoda kućama.

No, ima i gorih scenarija od potresa VII. stupnja.

Da je, primjerice, Zagreb pogodio potres VIII. Stupnja, život je moglo izgubiti 500 ljudi. A 12 posto stambene površine bilo bi uništeno.

Da se pak dogodio potres IX. Stupnja, sa magnitudom od 6,5 prema Richteru, rezultat bi bio katastrofalan. Procjena je da bi poginulo 2600 ljudi. I da bi petina stambene površine u Zagrebu bila uništena. To je ujedno i najjači potres koji, prema izračunima stručnjaka, može pogoditi Zagreb.

Srećom, takvi se potresi događaju iznimno rijetko, u prosjeku svakih dvjestotinjak godina.

Ovaj put smo ga, po svemu sudeći, izbjegli.

18. travanj 2024 13:12