StoryEditorOCM
ForumNEVJEROJATNO

Zahvaljujući šlampavosti Amerikanaca talibani će možda moći identificirati i Hrvate koji su boravili u vojnoj misiji u Afganistanu

Piše Jadran Kapor
24. kolovoza 2021. - 09:24

Glasnogovornik talibana u Afganistanu Suhail Shaheen upozorio je da će biti posljedica ako zapadne zemlje prekorače rok za povlačenje iz te zemlje kojeg je s talibanima dogovorio Donald Trump, a potvrdio Joe Biden.

Postoji veoma važan razlog zbog kojega je talibanima stalo da se granice za Afganistance što prije zatvore. Naime, američki kontraobavještajni sustav zakazao je do te mjere da su talibanima ostavili sustav za biometrijsku identifikaciju osoba kojom su zapadne snage ne samo evidentirale osobe od potencijalne prijetnje po njihove vojne snage, nego su identificirali i zaposlenike koji su obavljali neku službu za Amerikance, NATO i njihove saveznike.

U nedavnoj ofanzivi, talibani su osim suvremenih izvidničkih dronova, helikoptera, aviona, oklopnih vozila i druge opreme, došli i do ručnih biometrijskih uređaja HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) koji sadrže biometrijske podatke poput šarenice oka i otisaka prstiju, te druge podatke za sada neutvrđenog broja Afganistanaca. Potvrdili su to za portal The Intercept dužnosnik Zajedničkog zapovjedništva za posebne operacije i još tri biša američka vojna djelatnika.

Veteran vojnih specijalnih operacija rekao za The Intercept da će talibanima zasigurno trebati dodatni alati za obradu podataka iz sustava HIIDE, ali to im neće biti baš tako velika prepreka. "Talibani nemaju opremu za korištenje podataka, ali ISI ima", rekao je misleći na pakistansku obavještajnu agenciju Inter-Services Intelligence. Poznato je da je Pakistan, uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate još 1996. priznao afganistanski emirat, nakon što su talibani osvojili Kabul. Od tada ISI blisko surađuje s talibanima, a u javnosti pakistanska obavještajna agencija među pet, a u najgorem slučaju među deset najboljih obavještajnih agencija na svijetu.

Spomenimo za kraj da je spomenuti uređajem identificiran ubijeni Osama Bin Laden. Pitanje koje se nekako nameće kao logično jest, nisu li i naši vojnici u Afganistanu skenirani sustavom koji se sad nalazi u rukama talibana...

18. travanj 2024 01:55