StoryEditorOCM
ForumVEČER RETROSPEKTIVE

Započelo 60. izdanje Splitskog festivala: večer otvorio Marko Tolja, a u dijelu posvećenom Oliveru Dragojeviću izvođači doslovno razniježili publiku

Piše Vinko Paić/SD
11. srpnja 2020. - 22:35

Ususret 60. jubilarnom izdanju Splitskog festivala na Rivi i oko Prokurativa vladao je šušur kakvog smo inače navikli gledati u ovo doba godine, no malo je tko poštivao mjere distance, nije bilo ni puno Splićana s maskama na licu.

Ipak nakon što je posjetiteljima festivala na samom ulazu izmjerena temperatura sasvim druga slika na Prokurativima. Umjesto dosadašnjih tribina gdje je znalo biti smješteno i do tisuću ljudi ove su godine organizatori stavili stolove na kojima mogu sjediti samo osobe koje se poznaju.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Baš kao publika koja je udaljena jedna od drugih takav prizor vlada i na pozornici jer su pjevači, članovi orkestra, prateći vokali i ostali glazbenici na propisanoj distanci.

Večeras je na rasporedu prva od dvije večeri, slušaju se pjesme koje su obilježile dosadašnjih šezdeset godina festivala, prvi je nastupao riječki glazbenik Marko Tolja otpjevavši veliki hit Olivera Dragojevića "Galeb i ja" koji datira iz davne 1975. godine.

Potom su publiku na Prokurativama pozdravili voditelji Duško Ćurlić i Doris Pinčić. - Dobra večer šarmantnoj splitskoj publici, kazala je Doris u dekoltiranoj haljini Elfsa, koju je spiker HRT-a najavio bez prezimena Rogoznica. Zaredali su se nastupi Marka Kutlića i Nele s pjesmom "Zar je voljeti grijeh", Tedi Spalato pjevao je "Konobo moja", a Neno Belan i Zorana "Dugo toplo ljeto".

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

U dijelu posvećenom Oliveru Dragojeviću nastupili su Ante Gelo na gitari, Tedi Spalato i Zorica Kondža. Otpjevali su "Karocu" i "Pismo ćali". Pridružili su im se i Marko Tolja i Petar Dragojević, a dio Borisa Dvornika slavne "Nadaline" izrecitirao je Goran Franić Njoko.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Kićo Slabinac otpjevao je "Dalmatinsku elegiju" i pobrao veliki pljesak, a u svome gradu publiku je oduševila i Doris Dragović s pjesmom "Teret ljubavi".

Pjesmu "Kuća naše pisme“ otpjevali su Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sveti Juraj HRM, nakon čega je na splitskoj pozornici Zorica Kondža otpjevala pjesmu "Zauvijek".

Atmosferu je na splitskim Prokurativama začinio i Mladen Grdović pjesmo "Dalmatinac“, a u veselom ritmu nastavili su i Jole s pjesmom "Plovi, plovi mala barka“, Alen Nižetić s pjesmom "Kome bi šumilo more moje sinje“ i Domenica s pjesmom "Ta tvoj barka mala“. Zajedno su otpjevali i stari hit grupe Magazin "Kokolo"te "Diridondu" Novih fosila.

17. travanj 2024 06:21