StoryEditorOCM
ForumMOŽDA NISU ZNALI?!

Zaposlili sedam novih, dan prije Vladine zabrane: dok se privatni sektor suočava s valom otkaza i smanjivanjem plaća, Ministarstvo uprave širi kadar

Piše SD
1. svibnja 2020. - 20:16

U vrijeme kada je Hrvatska već uvelike brojila zaražene koronavirusom, a zaposleni u privatnom sektoru suočavali se s valom otkaza i smanjivanjem plaća, Ministarstvo uprave kadrovski se pojačavalo.

Kako nam je i službeno potvrđeno, u radni odnos na neodređeno vrijeme i s probnim rokom od tri mjeseca primljeno je sedam osoba. Radi se o stručnim suradnicima, referentima, višim savjetnicima po raznim službama ovog ministarstva, poput onih za javnu nabavu, ustroj i razvoj lokalne i područne uprave, nadzor, centralni dio usluga....

Natječaj je, kao dio plana zapošljavanja za prošlu, 2019. godinu, bio raspisan u neobično vrijeme, između Božića i Nove godine. Potom su prošla više od dva mjeseca prije negoli je isti natječaj ubrzan i u drugoj polovini ožujka priveden svom kraju. Ne može ostati nezamijećeno kako je sve nekako teklo usporedno sa zaoštravanjem epidemije opakog virusa.

Nakon što je ministar Ivan Malenica formirao komisiju, kandidati su od 11. do 16. ožujka pozivani na testiranja u dva kruga te završne intervjue. A tko je primljen među više desetaka pristiglih molbi, objavljeno je 1. travnja, samo dan prije nego što će Vlada odlučiti da se “zabranjuje novo zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme bez obzira na izvore financiranja osiguranih rashoda za zaposlene”, kako je stajalo u odluci. Isto se odnosilo i na sklapanje ugovora o djelu, tzv. honorarce.

- Nema šanse da ministar i njegovi najbliži suradnici, a mislim na tri državna tajnika, nisu još prije znali da od 2. travnja stupa na snagu zabrana zapošljavanja. Zato su i žurili na svojim web-stranicama što prije odraditi javnu objavu i ući u rok od osam dana, do kada se dostava smatra izvršenom – kaže naš izvor dobro upućen u zbivanja u Maksimirskoj 63.

Inače, prvotni plan je bio zaposliti osam osoba, ali se u zadnji tren odustalo o jednog radnog mjesta. Posrijedi je ono u Službi za upravljanje ljudskim potencijalima, gdje se u startu tražio stručni suradnik/suradnica sa završenim studijem, najmanje jednom godinom radnog iskustva na odgovarajući poslovima, položenim državnim ispitom i dobrim znanjem rada na računalu.

Tek je navedeno da je sve obustavljeno zbog “hitno promijenjenih okolnosti nakon raspisivanja natječaja”. Kakvih konkretno okolnosti, nije pojašnjeno. Naš izvor skrenuo nam je i pažnju kako je na radno mjesto više stručne savjetnice u Službi za ustroj i razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave izabrana kandidatkinja s diplomom učiteljice s pojačanim programom iz nastavnog predmeta povijest, pa u svemu vidi utjecaj politike, ponajviše šibensko-kninskog HDZ-a, koji je stranačka baza ministra Malenice.

- Stranačka pripadnost pri provođenju natječaja za državnu službu ne može biti predmet propitivanja od članova Komisije za provođenje javnog natječaja, dok u isto vrijeme temeljem članka 55. Ustava RH svatko ima pravo na rad i slobodu rada te svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakome je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost. Slijedom navedenog, niti slučajno saznanje o stranačkoj pripadnosti kandidata za prijem u državnu službu ne smije biti ni zapreka, ali ni prednost pri prijemu u državnu službu – poručeno nam je iz Ministarstva uprave.

- Epidemija koronavirusa nije dovela u pitanje regularnost provedbe raspisanog javnog natječaja. Testiranja i intervjui provedeni su prije nego su stupile na snagu odluke Stožera civilne zaštite RH o restriktivnim mjerama, npr. o ograničavanju društvenih okupljanja (od 19. ožujka 2020.), o privremenoj obustavi javnog prometa (od 21. ožujka 2020.), o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka (od 23. ožujka 2020.) - ustrajali su iz Ministarstva uprave na ispravnosti tajminga u kojemu su pojačavali svoje redove novim kadrovima.

18. travanj 2024 20:49