StoryEditorOCM
ForumTKO JE OVDJE LUD

Zašto gradimo nove hotele kad su nam i ovi poluprazni?!

Piše Slobodna Dalmacija
18. veljače 2017. - 10:30
8449678

Na području četiriju dalmatinskih županija od Zadra do Dubrovnika, prosječna popunjenost hotela je tek 36 posto na razini godine, odnosno 130 dana godišnje, što je niže od svih granica profitabilnog poslovanja u hotelijerstvu.

U poslovnom svijetu međunarodnog hotelijerstva, razina profitabilnosti rada je minimalno 40-postotna popunjenost hotelskih soba godišnje, a 218 hotela u Dalmaciji od studenog do travnja popunjeni su tek nevjerojatnih šest posto, pa je jasno da se dalmatinski hoteli općenito nalaze u velikom problemu, čije je rješenje u smanjenju sezonalnosti i produljenju sezone – kazao je dr. Goran Ćorluka na okruglom stolu koji je organizirala Udruga hotelijera pri HGK – Županijskoj komori splitsko-dalmatinskoj.

Na skupu koji je okupio predstavnike turističkoga gospodarstva srednje Dalmacije, ali i čelnike turizma grada Splita i županije, otvorena je tema na koji način se turistička sezona može produljiti i otvoriti put prema cjelogodišnjem poslovanju.

– Splitsko-dalmatinska županija ima najveći razvojni potencijal u turizmu na obali, što dokazuje i činjenica da se najveći broj turističkih investicija trenutačno ostvaruje upravo na tom području. U tijeku je gradnja više od 20 hotela u županiji, kojima će trebati 1,5 tisuća zaposlenih.

Upravo je područje šireg okruženja grada Splita, od Trogira do Omiša, proteklih godina imalo najveći rast turističkog prometa i kapaciteta u zemlji. Tako je to područje prije deset godina imalo manje od milijun turističkih noćenja godišnje, da bi lanjsku godinu završilo s čak šest milijuna noćenja, a nije ni blizu prave iskorištenosti svojih potencijala – kazao je tom prigodom Mario Šerić, međunarodni konzultant za turističke investicije, istaknuvši kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, baš kao i u cijeloj Hrvatskoj, nezdrava smještajna struktura kapaciteta koju čak 65 posto čini obiteljski smještaj, dok je u hotelima samo 11 posto kapaciteta.

Da takvim omjerom smještajnih kapaciteta trpi duljina sezone, istaknula je i Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Splita, koja je kazala kako je broj kreveta u obiteljskom smještaju u Splitu u zadnje tri godine narastao za 70 posto, ali gradu za cjelogodišnje poslovanje u turizmu i dalje najviše nedostaju veliki hoteli i kongresni centar.

Joze Tomaš, predsjednik Grupacije hotelijera pri HGK, naglasio je kako je za produljenje sezone najvažnije osigurati svake godine barem po nekoliko dana raniji početak avionskih letova u predsezoni i njihovo produljenje u posezoni.

U kojem smjeru treba ići turizam županije, čega nedostaje, a čega ima dovoljno ili više nego što tržište traži, trebala bi pokazati Studija nosivih kapaciteta županije, čiju izradu je prva u Hrvatskoj od Instituta za turizam naručila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije – kazao je Joško Stella, direktor županijskoga TZ-a. Konačno će se na znanstvenim osnovama utvrditi granice turističkog rasta koji neće ugroziti prirodnu ravnotežu i kvalitetu života domaćeg stanovništva, istaknuo je Stella.

Da turizam već sada bitno utječe na lokalno stanovništvo, koje nije zadovoljno njegovim nekontroliranim rastom, pokazalo je istraživanje koje su u sklopu izrade Strategije marketinškog plana turizma Splita proveli profesori splitskog Ekonomskog fakulteta.

Prema prvim anketama, jasno je kako građani Splita već sada misle da je turizam uzeo previše nekontroliranog zamaha u Splitu, prešao gabarite održivog i oduzeo grad građanima.

A u sljedeće četiri godine procjenjuje se da bi današnji broj turista mogao u Splitu i okolici biti udvostručen, kazala je prof. dr Smiljana Pivčević sa splitskog Ekonomskog fakulteta, pa su se sudionici okruglog stola složili oko potrebe njegova kontroliranog rasta i usmjeravanja njegova daljnjeg razvoja.

06. svibanj 2024 19:29