StoryEditorOCM
ForumSVE POD KONTROLOM

Zašto je HDZ srezao ovlasti tijelu kojeg će odsad voditi savjetnica Lovre Kuščevića: ‘Zato jer smo radili dobar posao‘

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
17. veljače 2023. - 23:23
Nataša Novaković nakon svega kaže: Povjerenstvo je ovih pet godina bilo potpuno neovisno tijelo koje je dobro radilo svoj posao. Ovakav rezultat glasanja za mene nije iznenađenje Darko Tomas/cropix/Cropix

Problem je riješen.

Sve vladajuće stranke posljednjih desetak godina imale su “na zubu” Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Smetalo ih je što neko tijelo, čiji rad ne mogu kontrolirati, određuje jesu li oni prekršili norme odgovornog upravljanja pa svojoj rodbini, prijateljima ili stranačkim drugovima dodjeljivali poslove, poticaje i zemljišta.

Jesu li tijekom političkog angažmana primali skupe darove, a poslije pogodovali onima koji im je te darove dao. Jesu li u imovinskoj kartici prijavili svu imovinu ili su ponešto i zatajili. I jesu li je opće predali, da javnost može u svakom trenutku vidjeti njihovo imovinsko stanje.

HDZ-u je pošlo za rukom riješiti taj problem. Smanjili su ovlasti Povjerenstva, a na njegovo čelo, umjesto dosadašnje predsjednice Nataše Novaković, izabrali su Aleksandru Jozić Ileković, bivšu savjetnicu Lovre Kuščevića. Njoj je svoj glas u tajnom glasanju u Saboru dalo 78 zastupnika.

image

Zastupnici Hrvatskog sabora tajnim su glasovanjem izabrali novo Povjerenstvo

Damjan Tadic/Cropix

– Povjerenstvo je u posljednjih pet godina bilo potpuno neovisno tijelo koje je dobro radilo svoj posao. Ovakav rezultat glasanja za mene nije iznenađenje – ustvrdila je nakon glasanja Nataša Novaković, koja se također ponovno kandidirala za predsjednicu Povjerenstva, ali dobila je 50 glasova. Na pitanje je li ovakvom raspletu presudila činjenica da se zamjerila premijeru, Nataša Novaković ustvrdila je da je bilo puno takvih trenutaka.

image

Nataša Novaković

Ranko Suvar/Cropix

– Nisam se zamjerila samo njemu, takav je ovaj posao i osobno sam spremna otrpjeti posljedice takvih odluka – zaključila je Nataša Novaković, koja će na čelu Povjerenstva ostati do 9. ožujka.

Antikorupcijski stručnjak i nekadašnji član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zorislav Antun Petrović kazao je da je ovakav rasplet veliki korak unatrag.

Uspavali su ga

– Sadašnja pozicija Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bila je uvjetovana pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. Jačanje uloge Povjerenstva bio je jedan od uvjeta iz Poglavlja 23 koji je Hrvatska trebala zadovoljiti. Zbog toga je i donesen zakon kojim je Povjerenstvo profesionalizirano. Međutim, očigledno je da su vladajuće garniture nastojale uspavati Povjerenstvo, ako već ne u potpunosti i eutanazirati – ističe Petrović.

I pritom upozorava na jednu važnu stvar.

– Bojim se da bi se daljnjim derogiranjem ovlasti Povjerenstva i dovođenjem u pitanje njegove stručnosti bitno unazadile neke norme ponašanja koje su se u Hrvatskoj mukotrpno gradile u posljednjih 20 godina, odnosno od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2002. godine – zaključuje Petrović.

image

Aleksandra Jozić Ileković

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Reagirao je i GONG, osudivši “ovaj posljednji čin u dugotrajnoj HDZ-ovoj predstavi demokratskog nazadovanja hrvatskog političkog sustava”.

– Završna faza operacije HDZ-ova obuzdavanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odvila se upravo u Saboru, gdje Nataša Novaković nije dobila podršku većine. Time je ovo ključno tijelo za zdravlje hrvatske demokracije dodatno oslabljeno, nakon što je spregom sudske i izvršne vlasti te parlamentarne većine uvelike marginalizirano. Povjerenstvo je samo formalno živo, ali uvelike je razvlašteno i uklonjena je osoba koja se zamjerila predsjedniku Vlade – ocjenjuju u GONG-u. Upozoravajući da u Hrvatskoj “demokracija nazaduje, a širom se otvaraju vrata korupciji”.

Iako je glasanje u Saboru bilo tajno, vrlo brzo se po broju glasova doznalo da su dva zastupnika vladajuće većine glasala za Natašu Novaković, a ne kandidatkinju koju je protežirao HDZ. Riječ je o HSLS-ovcima Dariju Hrebaku i Darku Klasiću.

– Smatramo da Nataša Novaković radi dobro svoj posao. Ona je bila naš izbor za novi mandat i za nju smo glasali. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je važno tijelo za Hrvatsku, bez njega nema ni transparentnosti za koju se mi toliko zalažemo – ustvrdio je Hrebak, istaknuvši da su na koalicijskom sastanku on i premijer Plenković imali drukčije poglede na ovo pitanje. Ali je i naglasio da vladajuća većina nije ugrožena.

26. travanj 2024 13:57