StoryEditorOCM
ForumROBNE REZERVE

Zašto je lakše dočekati turski, grčki ili srpski, nego hrvatski šator nad hrvatskom glavom? U strateškom kontingentu mnogih resursa fatalno nedostaje

Piše Davor Krile
4. siječnja 2021. - 18:17

Otkud toliko nepovjerenje u sustav? – pitaju se mnogi ovih dana, promatrajući plimni val hrvatskih građana, tvrtki, udruga, volontera, navijača, dijaspore… koji ne čekajući odgovorne hrle postradalima u potresu pomoći direktno, zaobilazno, kao čovjek čovjeku. Koga je slijepa vjera u državu ranije ljuto opekla danas puše i na hladno, no primjer stožerne institucije za prvu pomoć građanima u katastrofama – Državnih robnih zaliha – i danas zorno svjedoči da razloga za podozrenje i skepsu itekako ima.

Premda se prema Zakonu o strateškim robnim zalihama materijalne zalihe svih potrepština, uključujući šatore, agregate i kontejnere za smještaj u hitnim situacijama moraju održavati pravodobnim obnavljanjem, nije tajna da već danima u ovom strateškom kontingentu mnogih resursa fatalno nedostaje.

Dok iz svih država Europe i regije na petrinjsko i sisačko područje pristižu tisuće stambenih objekata, iz hrvatskih robnih rezervi na pogođena područja istodobno je stigao tek 21 stambeni kontejner, 517 kreveta, 45 agregata, tona mesnih narezaka i oko 2000 suhih obroka. Postradalom stanovništvu nije udijeljen nijedan državni šator, grijalica ili vreća za spavanje, iako bi po zakonskoj obvezi u vladinim skladištima moralo biti dovoljno tih zaliha za svo hrvatsko stanovništvo. Praksa zadnjih dana, međutim, govori da je puno lakše dočekati turski, grčki, talijanski ili srpski, nego hrvatski šator nad hrvatskom glavom.

Iz Ministarstva gospodarstva se pravdaju kako je 277 kontejnera iz njihova kontingenta već u uporabi; 201 za potrebe liječenja i testiranja Covida-19, dok su u 76 kontejnera smješteni Zagrepčani stradali u proljetnom potresu. Koncem prosinca navodno je pokrenuta procedura nabave dodatnih 40-ak kontejnera koji bi ubrzo trebali stići. O stanju u državnim robnim zalihama progovorio je uoči današnje sjednice vlade i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, vadeći se da su RH ove godine pogodile tri katastrofe: zagrebački potres, koronavirus i veliki potres u Sisačko-moslavačkoj županiji.

image
Stiže donacija kontejnerskih kucica iz Austrije.
 
Tom Dubravec/Cropix

- Izvanredne okolnosti tijekom ove godine nisu se dogodile nikad u posljednjih 30 godina. I to je odgovor na ideju da je RH prije nekoliko dana trebala imati na raspolaganju 1500 kontejnera za sve. To jednostavno nije moguće i molim za razumijevanje. Na razini RH pokušavamo iznaći dodatne količine kontejnera za sljedeće razdoblje. U robnim zalihama imamo 1600 šatora za 25.000 ljudi, kao i vreće za spavanje u znatno većim količinama, ali za njima nisu izražene potrebe jer je pitanje jesu li šatori adekvatni za ovakve vremenske uvjete i mogu li ljudi funkcionirati u šatorima na niskim temperaturama – kazao je ministar Ćorić.

Za razliku od Državnih robnih zaliha, u Sisačko-moslavačku županiji za ugrožene građane pristižu zalihe i smještajni kapaciteti iz cijele Europe i svijeta. Dosad je iz inozemnih donacija stiglo najmanje 217 stambenih kontejnera, 1003 šatora, 5570 kreveta, 3685 vreća za spavanje, 501 grijalica i tisuće rasvjetnih tijela, pa čak i deseci tisuća testova na covid-19.

Temeljem aktiviranog mehanizma EU-a za žurnu pomoć u katastrofama angažiralo se više od 15 država članica i Turska. Slovenija je već prvi dan na pogođeno područje poslala četiri kontejnera, 10 šatora, 10 grijalica, 100 kreveta i 300 vreća za spavanje, a Italija je već sutradan poslala dodatnih 100 šatora i šest kontejnera. Slovačka je donirala 120 vreća za spavanje i 44 grijalice, Mađarska 250 kreveta i 250 vreća za spavanje, Rumunjska 50 šatora, 100 kreveta i 14 kontejnera, a Grčka 53 šatora, 665 vreća za spavanje, 900 kreveta i 51 peć na drva.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Austrija nam je poslala 83 kontejnera, 200 rasvjetnih tijela, tri balona za rasvjetu, 14 grijača i 470 kreveta, koronavirusom teško pogođena Češka 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje, 10 grijača, rasvjetni toranj i 1200 deka. Portugal nam je poslao 500 kreveta, Bugarska također 500 kreveta i 100 grijača, Francuska 240 šatora, a Turska 100 kontejnera, 480 šatora i 272 grijalice. Litva je uputila Petrinji i Sisku 300 vreća za spavanje i znatnu donaciju novca za kupnju kontejnera, Švedska je odvojila oko 60 šatora i 2000 kreveta, a Njemačka 500 vreća za spavanje i 110 tona druge opreme. Poljska nam je poslala 10 šatora, 150 kreveta i 150 vreća za spavanje.

Čak je i Republika Srpska na inicijativu Srpskog narodnog vijeća na pogođeno područje poslala 10 stambenih kontejnera, a pošiljku zimskih šatora prošlu je subotu najavila i Finska.

20. travanj 2024 13:51