StoryEditorOCM
ForumTKO IM PIŠE SCENARIJE

Zašto nas Hollywood mrzi? U serijama Hrvate prikazuju kao nasilnike, silovatelje i koljače, a našu zemlju kao zabit u kojoj se muče ljudi, krvnici odrubljuju glave...

Piše PSD
5. veljače 2019. - 01:01
10725947

 

Detektivka Jane Rizzoli i forenzičarka dr. Maura Isles suprotnih su karaktera, no odlične prijateljice koje će se uhvatiti u koštac s najokrutnijim kriminalcima bostonskih ulica, tako ide najava popularne serije na RTL-u 'Djevojke na zadatku' - piše Slobodna Dalmacija.

No, o aljkavosti scenarija i američkoj neupućenosti u prilike u Europi najbolje govori jedna od nedavno emitiranih epizoda. 

Naime, u toj seriji se spomenula i naša zemlja, navedeno je da je Hrvatska opasna za lijepe djevojke iz siromašnih obitelji. Pa tako djevojke iz Hrvatske bježe od 'naših' ubojica, silovatelja, trgovaca robljem i traže utjehu u slobodnoj i pravdoljubivoj Americi koja je, kaže se u seriji, obećana zemlja za njih?!

Djevojke bježe glavom bez obzira od nasilja u Hrvatskoj, kaže se još u seriji, te se dodaje da se djevojke koje pobjegnu užasavaju povratka u našu zemlju. 

Glavne junakinje te epizode su bile mlade Hrvatice Anja i Lea. Potom jedna od njih u Americi pogiba od noža koji se naziva 'srbosjek', a kojeg su rabili, kažu u seriji, farmeri iz istočne Europe. 

- Hrvatski nacisti zvali su ga koljač jer su njime lako rezali vrat - priča to forenzičarka dr. Maura Isles.

I onda se odjednom navodi da su tu curu žigosali i to slovo K. I sad nije jasno, jesu li Hrvati u Americi ubili Hrvaticu s nožem srbosjekom?! 

 A što bi to slovo K na vratu značilo? E, to bi značilo, objašnjavaju nam oni koji su pisali scenariji, da je to - koljač. 

"Ako su je žigosali, gotovo sigurno su je i silovali", dodaje (ne)pametna forenzičarka.

Iako su 10 minuta prije u seriji naveli da su hrvatski nacisti taj nož nazivali 'koljač', sada odjednom Amerikanci navode da su ga Srbi zvali koljač. 

Potom odjednom u sred serije radnja odlazi u radionicu koja popravlja Yugo automobile?! 

Na kraju serije se otkrije da koljač nije Hrvat nego izvjesni Chris Harris?! Reklo bi se "niđe veze".  

Uglavnom, jedan veliki bućkuriš ničega, ali bućkuriš koji je nanio štetu Hrvatskoj koju se prikazuje kao rupetinu u istočnoj Europi, a Ameriku se prikazuje kao slobodnu i obećanu zemlju.

No, Amerika je,  ne zaboravimo. zemlja nasilja, zemlja koja ima jednu od najvećih stopa zatvorenika na 100.000 stanovnika, zemlja s golemim postotkom silovanja, ubojstava... 

No, 'Djevojje zadatku' nisu jedina serija koja se bavila Hrvatskom.  Jedna od uspješnih je "Blue Bloods", kriminalistička serija o njujorškoj policiji, koja se prikazivala u večernjem terminu na RTL televiziji.

No, i u njoj smo imali priliku gledati nastavak serije u kojem traže osumnjičenog za ubojstvo iz Hrvatske i koji uza sve to u Ameriku dovodi djevojke koje se tamo prostituiraju.

Međutim, taj Hrvat se zove ni više ni manje nego Kiril. No, to muško ime je izuzetno rijetko u Hrvatskoj. Ali, to je ime najčešće u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj. Kiril je u tim zemljama, po učestalosti, nešto slično kao kod nas Ivan.

No, američki scenaristi serije nisu stali samo na tome. Naime, kažu da će Kirila izručiti u Hrvatsku, a u našoj zemlji, tvrdi se u seriji, novinarima je zabranjeno doći na sud i pratiti suđenje, te o tome izvještavati javnost.

Također, tvrde da će na suđenju biti "samo sudac i krvnik". Kad se kaže krvnik onda se vjerojatno misli na "osobu, izvršitelja smrtne kazne", kako stoji u rječnicima.

Dakle, prikazuju nas kao neku srednjovjekovnu zabit, s tajnim suđenjima na kojima se po kratkom postupku odmah izvršava smrtna kazna, koja također ne postoji u našoj zemlji. Jer kako drugačije protumačiti što na suđenju uz ubojicu stoji sudac i krvnik.

Ali, što to briga Amerikance, bitno je da su našu zemlju milijunima ljudi prikazali kao nekakvu rupetinu na kraju svijeta, a sebe u seriji glorificiraju kao pravdoljubive Amere koji oslobađaju svijet od zla.

Jedino točno u seriji što su pogodili je da se u Hrvatskoj nalazi grad Zagreb.

18. travanj 2024 01:27