StoryEditorOCM
ForumSMANJUJE SMRTNOST

Zašto u Hrvatsku nikada nije stigao lijek koji je trebao Matijaniću? Naručili su ga i Slovenci, nabavila ga je i Srbija, a Beroš još čeka! Preporučuje ga od veljače, ali ga nije kupio

Piše S. Uzinić, PSD
10. kolovoza 2022. - 09:33
Ministarstvo zdravstva Paxlovid je u veljači uvrstilo u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti. No, lijek nikada nije stigao u HrvatskuCropix, AFP

Europska agencija za lijekove u siječnju ove godine odobrila je Pfizerov lijek Paxlovid, a naše Ministarstvo zdravstva u veljači ga je uvrstilo u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti. No, lijek nikada nije stigao u Hrvatsku!

U dokumentu Ministarstva zdravstva od 8. veljače, koji je namijenjen svim liječnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s covidom-19 u Hrvatskoj, Paxlovid je posebno naveden. 

"Kombinacija nirmatrelvira i ritonavira (Paxlovid) preporučuje se primjenjivati u svrhu liječenja blažih do srednje teških oblika COVID-19,  u pacijenata koji imaju jedan ili više uključujućih medicinskih stanja i/ili dob", stoji u dokumentu Ministarstva zdravstva, objavio je Index.

image

Ministar Vili Beroš

Željko Puhovski/Cropix

Imunolog dr. Zlatko Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio njegovu učinkovitost.

- On blokira jedan virusni enzim, odnosno glavnu proteazu virusa. Ako se ta proteaza blokira, onemogućuje se daljnja replikacija virusa i njegovo množenje stanica. U primjeni toga lijeka se pokazalo da ga ima smisla davati u prvih pet dana bolesti i do on može kod jednog dijela pacijenata dovesti do lakšeg oblika bolesti ili njezina prekida. Paxlovid ne eliminira potpuno smrtnost ni boravak u jedinicama intenzivnog liječenja, ali smanjuje postotak ljudi s teškim simptomima – ističe Trobonjača, napominjući kako lijek ako se da kasnije, nema takav učinak.

Kako to da lijek, koji je dio obveznih smjernica Ministarstva zdravstva u liječenju Covid bolesnika, nije stigao u Hrvatsku?

Ministar Vili Beroš u subotu je rekao kako je u "tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK" te da u vrlo skoro vrijeme očekuju "obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave".

No, Slobodna Dalmacija doznaje kako se iz kompanije Pfizer pokušalo pregovarati s Ministarstvom zdravstva oko nabavke lijeka prije nego se okonča europska centralizirana nabava, što je prespor proces. To su, kako doznajemo, učinile gotovo sve zapadne zemlje - od članica EU-a Paxlovid su, bilateralnim ugovorima s proizvođačem, nabavile Austrija, Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Grčka, Španjolska, Portugal, Irska i Slovenija, kojoj će lijek biti isporučen krajem kolovoza. Ima ga čak i Srbija. A Hrvatska još čeka!

Poznavatelji prilika na tržištu lijekova tvrde da je i Hrvatska mogla izravno od proizvođača kupiti lijek, barem neku količinu, dok ne premosti period do EU centralne nabave. Paxlovid, prema istraživanjima, u čak 89 posto slučajeva smanjuje hospitalizaciju i smrtnosti.

Matijanić je liječnicima govorio da ima intersticijsku bolest pluća. Članak zagrebačke pulmologinje baca novo svjetlo i pokazuje zašto su splitski liječnici trebali odmah reagirati. A nisu...

Ovo je pet stvari koje su krenule po zlu u slučaju šokantne smrti splitskog novinara Vladimira Matijanića, istražitelji će imati pune ruke posla​

 

26. travanj 2024 07:17