StoryEditorOCM
ForumPOPUSTILI

Završio rat Petrola i Hrvatske, sutra spuštaju cijene, državni inspektor obišao njihove crpke: ‘Nema nikakvih nepravilnosti‘

Piše PSD
2. siječnja 2023. - 20:50

Završio je "rat" Petrola i Hrvatske, doznaje N1.

Sutra će, piše N1, cijene na crpkama Petrola i Croduxa ponovno biti usklađene s ostalima.

Prema izvoru iz Petrola, sutra će njihove cijene ponovno biti usklađene s ostalima jer će se trošarine obračunavati sukladno novoj uredbi. Državni inspektor koji je obišao jednu od crpki danas navodno je utvrdio da nema nikakvih nepravilnosti.

Podsjetimo, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić izjavio je da će od sutra (utorak) cijene motornih goriva biti nešto više, a da su marže vraćene na lipanjskih 75 lipa preračunato u eure te da je izmijenjena i uredba o trošarinama na energente, što trebaju poštovati Petrol i Crodux.

U odnosu na dosadašnji režim, marža je na dizelsko i benzinsko gorivo, za energetske subjekte, vraćena na razinu iz lipnja 2022. od 75 lipa, preračunato u eure. Do sada je ta marža na benzin i dizel bila 65 lipa.

Iz Petrola Hrvatska ranije su se oglasili o obračunu cijene goriva, odnosno nešto skupljem gorivu na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, istaknuvši da sve rade prema propisima.

Ovim je završio “rat” Petrola i Hrvatske koji je započeo oko marži na cijenu litre goriva. Naime, Petrol je zatražio povećanje povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena, a s druge strane ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

“To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima”, kaže Filipović. Zaključuje da Vlada neće “dopustiti nikome pa ni Petrolu da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije”.

24. rujan 2023 12:06