StoryEditorOCM
Forum50 KUNA PO MISI

Zbog većih troškova života uslijed inflacije plaće rastu - svećenicima! Budući da to pitanje ‘mnoge muči‘, jedan naš svećenik prvi objavio kolika je njegova...

Piše PSD
23. listopada 2022. - 19:48

Iz Hrvatske biskupske konferencije potvrdili su kako će od 1. siječnja iduće godine zbog inflacije i rasta životnih troškova povećati plaće svim svećenicima.

Plaće bi im u prosjeku mogle narasti deset posto, iako još nije službeno precizirano koliko.

Budući da svećenici ne plaćaju poreze i doprinose, Vladina porezna reforma ne utječe na njihova primanja. Zato će im plaću povećati Crkva,  zbog povećanja troškova, poput hrane i režija.

Koliku svećenici zapravo imaju plaću prvi je javno objavio zagrebački svećenik, pater Stjepan Ivan Horvat, koji je trenutačno na službi u Vrbovcu.

“Koliku svećenik ima plaću? Vidim da ovo pitanje mnoge muči. Bio sam na župi. Moja primanja bila su 4300 kn + 1500 kn (ako svaki dan slavim svetu misu, što bi značilo 50 kn po misi).

S tim da sam 1500 kn trebao ostaviti župi i time platiti svoj boravak. Također, s obzirom na to da sam koristio “svoj” automobil, župa nadoknađuje trošak za gorivo (1 rezervoar). To je to, pa eto da bude načisto”, objavio je na svom Facebook profilu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Ukoliko je svećenikova župa siromašna i nema dovoljno sredstava da bi svećeniku isplatila plaću, za njegova primanja mora se pobrinuti nadležna biskupija koja, uostalom, od svake župe dobiva većinu milodara koje ostave vjernici.

28. travanj 2024 08:11