StoryEditorOCM
ForumNACIONALNI TESTOVI

Zbrka u školama: praznici, ispiti, pa opet praznici. A kad će opet doći na red redovna nastava?

Piše Marijana Cvrtila
14. ožujka 2023. - 07:25

Gotovo 40 tisuća učenika osmih razreda (39.708) iz svih osnovnih škola od ponedjeljka 13. ožujka pa sve do kraja mjeseca svaki drugi dan pisat će nacionalne ispite iz ukupno osam predmeta.

Nacionalni ispiti kao vanjski oblik provjere znanja na temelju standardiziranih testova u dane pisanja testova počinju u cijeloj zemlji od 9 sati, a do 31. ožujka provjeravat će se znanja osmaša iz hrvatskoga te prvog stranog jezika, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije i povijesti. Prvi na redu u ponedjeljak je hrvatski jezik, a ispit se sastoji od dva dijela, testa za zadacima i ispita pisanja.

Provedba nacionalnih ispita te pitanja sigurnosti ispitnog materijala, podsjetimo, riješena su po pravilima državne mature – ispiti koji stignu u škole čuvaju se u obavezno zaključanim ormarima ili prostorijama čije ključeve imaju samo školski koordinatori i ravnatelji.

Učenici se prilikom pisanja ne smiju koristiti nedopuštenim sredstvima, (ugašeni) mobiteli, pametni satovi, torbe i ostale stvari odlažu se u posebno za njih predviđeni prostor za odlaganje, a preporuka je i da u klupama tijekom pisanja ispita sjedi po jedan učenik, udaljen od drugoga najmanje jedan metar. Za pisanje testova koriste se isključivo kemijske olovke koje pišu plavom ili crnom bojom.

Kao što je više puta navedeno, rezultati nacionalnih ispita neće ni na koji način utjecati niti se pribrajati školskim ocjenama, neće ulaziti u zaključne ocjene iz pojedinih predmeta niti će biti kriterij za upise u srednje škole. Cilj je nacionalnih ispita isključivo “detektiranje” znanja i postignuća učenika kako bi se poboljšao sustav i kvaliteta obrazovanja.

image

Za pisanje testova koriste se isključivo kemijske olovke koje pišu plavom ili crnom bojom 

Dragan Matić/Cropix

Pretumbacije po smjenama

Ipak, rezultati učenika osmih razreda postignuti na nacionalnim ispitima upisivat će se u e-dnevnike, i to kao bilješka, uz naveden broj ostvarenih bodova na pojedinom testu koji je ekvivalentan postotku riješenosti toga testa (na primjer, 27 bodova odgovara riješenosti testa od 73 posto).

Kako doznajemo, organizacija provedbe nacionalnih ispita za sve osme razrede u cijeloj zemlji stvorila je određene probleme, osobito školama koje rade u dvije i tri smjene, potvrdila je i Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) i ravnateljice OŠ “Novska”. Prema preporukama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu nacionalnih ispita, naime, učenici na dan pisanja nacionalnih ispita moraju imati najmanje tri nastavna sata, uključujući i vrijeme pisanja nacionalnih ispita.

S obzirom na to da se svi nacionalni ispiti pišu ujutro, to znači da su se u školama morale napraviti određene ‘pretumbacije’ rasporeda kako bi se osmaše, koji bi taj dan prema redovitom rasporedu trebali biti druga smjena, prebacilo u prvu.

Ali, zato je trebalo napraviti rotaciju i ostalih razreda i smjena po školama.

- U našoj školi to smo riješili tako da će učenici nižih razreda, od prvog do četvrtog, u iduća tri tjedna biti samo u popodnevnoj smjeni, a učenici viših razreda samo u jutarnjoj – navodi Antonija Mirosavljević. Otkriva da je iz pojedinih škola bilo prijedloga da se nastava za druge učenike u dane nacionalnih ispita organizira online, ali tu je mogućnost Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbacilo.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- U školi smo osnovali tim od nas četvero djelatnika i prilagodili raspored. U vrijeme pisanja nacionalnih ispita ponedjeljkom, srijedom i petkom u jutarnjoj smjeni bit će samo učenici predmetne nastave (viši razredi), a učenici od prvog do četvrtog razreda imat će nastavu popodne. Uz to, velika smo škola, imamo pet osmih razreda i nemamo mogućnosti ni prostora ispuniti uvjet da u klupi za vrijeme pisanja nacionalnih ispita sjedi po jedan učenik, pa ćemo postaviti pregrade po stolovima – ispričao je Zoran Vukić, ravnatelj OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, jedne od škola koja radi u tri smjene, a broji gotovo 900 učenika.

Dodajmo i da u vrijeme nacionalnih ispita učenici ne bi trebali imati nikakve druge pisane ili usmene provjere znanja, a nastavnicima se preporučuje da se ta tri tjedna više usmjere na ‘utvrđivanje’ gradiva. Ako ih nacionalni ispiti previše izmore, osmaši ne trebaju brinuti – niti tjedan dana od završetka nacionalnog testiranja i povratka na uobičajenu nastavu čekaju ih desetodnevni proljetni, uskrsni praznici koji za sve učenike osnovnih i srednjih škola počinju 6. travnja, a na nastavu se vraćaju tek 17. travnja. 

Nastavnicima neće biti dodatno plaćeno

Nastavnici kažu da nemaju još potpune informacije hoće li za dežurstva i rad na nacionalnim ispitima u školama dobiti ikakvu naknadu, pa smo se o tome raspitali u resornom ministarstvu.

U podužem odgovoru, među ostalim, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja navode da je provedba nacionalnih ispita u hrvatskom obrazovnom sustavu regulirana s više propisa, te da su, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, “nacionalni ispiti oblik vrednovanja te kao i drugi oblici vrednovanja spadaju u dio poslova koje škole obavljaju na osnovi
javnih ovlasti”.

- Sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima... tretira se jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je svakom nastavniku plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ukoliko se odvije u okviru osmosatnog dnevnog radnog vremena – naglašavaju iz Ministarstva.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
26. travanj 2024 15:12