StoryEditorOCM
ForumSPREMAN NA SVE

Životna bitka 34-godišnjeg oca iz Splita: ‘Oteo sam sina i spasio ga zlostavljanja!‘ Stručne službe istražuju slučaj, obaviještena i policija

Piše Katarina Marić Banje/SD
20. siječnja 2021. - 22:09

Borba 34-godišnjeg oca iz Splita koji je petogodišnjeg sina odlukom suda mogao viđati četiri dana mjesečno, a da dječak ne smije prespavati kod njega, zbog čega je stalno putovao u Slavoniju, gdje mu je bivša supruga odvela zajedničko dijete, poprimila je proteklih blagdana dramatičan obrat.

– Kako su državne službe meni otele sina, sada su me prisilile da ja njega "otmem" iz okruženja koje je opasno za njega. Nakon našeg zadnjeg susreta na području gdje živi s majkom, umjesto da sina vratim u njihovu kuću, mi smo se odvezli u Split. Razlog takvog mog postupka je to što mi je mali već neko vrijeme govorio stvari zbog kojih sam posumnjao da je žrtva zapuštanja i zlostavljanja.

Ne želim da se vrati tamo dok svi nadležni ne utvrde istinu. On je moje dijete i ja sam kao roditelj dužan napraviti sve da ga zaštitim. Upravo stoga sam trpio zlostavljanje birokracije i svoje bivše supruge, ali sada kada je on taj koji možda trpi neki oblik zlostavljanja, ja to neću dozvoliti – rezolutan je 34-godišnjak.

Ovrha nad djetetom

Čim su došli u Split, naš sugovornik javio se Centru za socijalnu skrb i policiji čiji su djelatnici došli u njegov dom vidjeti u kakvom okruženju je dječak i ima li otac sve uvjete za njegov smještaj. Dječak je u dnevnom boravku sa psihologinjom bio više od sat vremena, dok je otac sa socijalnim radnikom bio u drugoj prostoriji.

– Njima ja nisam ništa kazao o svojim sumnjama i o tome što mi je sin kazao. Međutim, on je tijekom razgovora sa psihologinjom očito ispričao i više nego meni, a to sam shvatio par dana kasnije. Naime, obaviješten sam kako je splitski CZSS obavijestio onaj na području gdje mi živi supruga o sumnjama na obiteljsko nasilje.

Također su obavijestili i Prvu policijsku postaju u Splitu, koja je odmah informacije o izvješću stručnog tima splitskog centra proslijedila kolegama u postaju slavonskog mjesta u kojem živi moja bivša supruga te su pokrenuti izvidi. Moje je mišljenje kako su u splitski CZSS napokon došli mladi i neiskvareni ljudi te počeli raditi posao kako treba – veli nam 34-godišnjak.

Kaže nam kako je svjestan da je u formalno-pravnom smislu prekršio zakon, ali isto tako i da prema zakonu on i bivša supruga imaju ista prava kao roditelji, što su proteklih godina sve institucije prekršile. Tijekom razvoda je potpisao sudsku nagodbu s bivšom suprugom prema kojoj je viđao sina svaki drugi tjedan četiri dana, ukupno 48 sati mjesečno.

Redovito se zato dvaput mjesečno, četiri dana tjedno, selio u Slavoniju, iako je tada živio i radio u Splitu. U međuvremenu je počeo raditi za stranog poslodavca u susjednoj državi gdje odlazi samo po potrebi posla, ali i dalje živi u Splitu.

Njihovu nagodbu je Općinski sud u Slavoniji nepravomoćnom presudom iz srpnja 2019. godine zanemario te je prepolovio broj susreta i viđanja. Otac je mogao viđati svog sina ukupno 24 sata mjesečno. To razdoblje je podijeljeno na četiri uzastopna dana tijekom kojih dječak nije smio spavati kod oca.

Otac iz Splita nikada nije naštetio ni sinu ni bivšoj partnerici, ali mu je zato kao otegotna okolnost uzeto što je zaposlen, pa je sud smatrao da nema dovoljno vremena za dijete. Majka je u vrijeme donošenja odluke bila na porodiljnom s djetetom novog partnera te je imala dovoljno vremena za dijete, stav je slavonskog suda.

Njihova odluka je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, ali prije negoli je donesena odluka otac je uzeo stvar u svoje ruke. Kako bi vratila sina na slavonsko područje majka je prvo došla u Split te su i ona i otac dali izjavu na policiji. Nakon toga se vratila nazad i od slavonskog suda zatražila provođenje posljednje sudske odluke, tj. ovrhu nad djetetom.

image
O slučaju je Slobodna pisala još u rujnu 2019. godine
SD

Ravnopravnosti nema

U Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo su upoznati s nizom sličnih situacija.

– Ne ulazeći u detalje konkretnog slučaja moram naglasiti da se pravomoćne sudske odluke u pogledu zaštite djetetovih prava moraju poštovati i provoditi, roditelji su obvezni postupati po njima. Ako za vrijeme postojeće sudske odluke dolazi do kršenja djetetovih prava u smislu onemogućavanja osobnih odnosa s roditeljem ili bilo kojeg drugog neadekvatnog postupanja prema djetetu, takve radnje odmah treba prijaviti nadležnom centru za socijalnu skrb i policiji.

Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, gotovo na dnevnoj bazi, javljaju se roditelji, većinom očevi, nezadovoljni brzinom i načinom postupanja nadležnih institucija od centara za socijalnu skrb do sudova. Najveći dio njihovih pritužbi odnosi se na dvostruke kriterije: jedni kriteriji za majke, drugi za očeve, a za djecu nikoga nije briga.

Mi u Udruzi smatramo ključnim da se u predmetima obiteljsko-pravne zaštite dijete stavi u fokus i sagleda njegova perspektiva, a ne, kao što je sada nerijetko slučaj, da je dijete samo objekt odnosa roditelja. Tijekom više od 11 godina postojanja udruge, nakon tisuća poziva, e-mailova, razgovora s roditeljima i članovima obitelji iz cijele Hrvatske evidentno je da se krše prava djece na oba roditelja.

Između ostalog ključno je i napraviti izmjene postojećeg Obiteljskog zakona kojima bi se omogućilo provođenje podjednakog vremena djeteta sa svakim od roditelja već na prijedlog jednog roditelja. Tako uvodimo dodatni mehanizam kojim bi prevenirali situacije u kojima postoji sumnja na obiteljsko nasilje i povredu prava djeteta – kazao nam je Oliver Čanić, predsjednik Udruge.

Kronologija:Lažne prijave

Sa sada bivšom suprugom dobio je sina u ljeto 2015. godine dok su živjeli u Splitu. Dvije godine poslije počinju problemi u vezi te supruga napušta zajedničko domaćinstvo i odlazi roditeljima na slavonsko područje.

Prije toga dva puta ga optužuje za obiteljsko nasilje, što kasnije koristi tijekom sudskih postupaka kao dokaz protiv njega. Međutim, u oba slučaja je pravomoćno oslobođen krivnje. Dolazi u Slavoniju kako bi viđao sina te ga partnerica stalno onemogućuje u susretima, nakon jednog u srpnju 2017. godine, kazneno ga prijavljuje za seksualno nasilje nad njom.

Pokreće se kazneni postupak pred Općinskim sudom u Slavoniji te je naš sugovornik i u tom postupku pravomoćno oslobođen krivnje. Susreti na adresi majke djeteta i u obiteljskoj kući njezinih roditelja odvijaju se s poteškoćama te ih jedno duže razdoblje i nema.

U studenom 2018. godine dolazi i do incidenta kada 33-godišnjeg oca iz Splita napada, prijeti ubojstvom i vrijeđa brat njegove bivše supruge, ispred tada trogodišnjeg dječaka. Napadač je bio pritvoren jedan dan i osuđen zbog nasilja u obitelji na novčanu kaznu. Sve to naš sugovornik mora podnositi ako želi viđati sina.

Dodatno poniženje je činjenica da je sudski morao dokazivati da nije otac djeteta koje je njegova supruga u međuvremenu rodila u ljeto 2018. godine. Kako su formalno bili još u braku, dijete koje je dobila upisano je na njegovo ime te se mora proći sudski postupak u kojem se dokazuje tko je biološki otac. Splićanin je trebao platiti i troškove tog postupka i DNK analize

Zaposleni otac - manje vrijedan

Otac, koji živi u Splitu, mogao je viđati svog sina, koji je živio u Slavoniji, ukupno 24 sata mjesečno tijekom četiri uzastopna dana, a kao otegotna okolnost uzeto je što je otac zaposlen, pa je sud smatrao kako nema dovoljno vremena za dijete.

19. travanj 2024 18:39