StoryEditorOCM
ForumEPIDEMIJA OVISNOSTI

Zlokobna nova droga ubija jednim udahom: policajci u panici nakon što im je kolega zamalo umro od par čestica užasavajuće moćnog opioida

Piše PSD
11. lipnja 2017. - 20:32
iStock-148489467

Sintetičke droge odnose sve više života diljem svijeta, a američka policija izvijestila je o pravoj epidemiji ovisnosti o opioidnim analgeticima.  Kako piše dnevnik.hr, prema nekim podacima broj predoziranja u Americi 2016. bio je veći od 59.000. 

Među najopasnijim novim drogama je fentanil, sintetički opioid i do 100 puta jači od morfija. Nedavno smo izvijestili kako se fentanil nalazi na popisu novih droga koje su preplavile Europu na što je upozorila Europska agencija za narkotike i ovisnosti.

Zastrašujuće nove droge siju smrt diljem Europe: opasni opijati stigli su i do Hrvatske, sve je više umrlih od predoziranja!

Ovaj lijek propisuje se za ublažavanje ozbiljnih bolova, ali se sve češće prodaje na ulici, gdje se miješa s heroinom ili drugim drogama. Koristili su ga Michael Jackson i Prince.

Fentanil je toliko moćan da predstavlja prijetnju za osoblje hitnih službi koji se s tim lijekom na poslu susreću.

"Udahnuti samo par čestica moglo bi biti smrtonosno", rekao je zamjenik državnog odvjetnika američke Agencije za kontrolu lijekova Rod Rosenstein te je dodao kako je prošlog mjeseca policajac u američkoj saveznoj državni Ohio pao u nesvijest nakon što je s majice otresao fentanil. Kako bi preživio, bile su mu potrebne četiri doze nakrana, lijeka koji se koristi kako bi se izliječile posljedice predoziranja, stoji u reportaži New Scientista.

Slučaj ubojice roditelja ponovo potaknuo pitanje - čime se mladi drogiraju? Na ulicama su brojne nove droge, od amfetamina postaju posebno agresivni, a popularni galaxy opasno im napada psihu

Policajci koji dođu u kontakt s fentanilom moraju biti oprezni, tvrdi Kim Janda, kemičar sa Scripps instituta za istraživanje u Kaliforniji. Dodaje kako je udisanje ove droge naročito opasno, ali i da je fentanil teško prepoznati, pošto je često, kao i mnoge druge droge, u obliku praha.

Osim što uzrokuje tisuće smrtnih slučajeva, zbog ovisnosti o opioidima djeca se rađaju sa sindromom apstinencije, do kojeg dolazi kada su nerođena djeca u utrobi izložena lijekovima koje uzrokuju ovisnost.

Carolyn Curtis liječnica je iz Zapadne Virginie, države koja je 2015. zabilježila najveći broj predoziranja u Americi. Ona procjenjuje da 11 posto djece koja se rode u bolnici u kojoj ona radi pate od neonatalnog sindroma apstinencije, i tvrdi da karfentanil, opioid povezan s fentanilom koji je 10.000 puta jači od morfija, postaje sve veći problem toga područja.

Zbog svega navedenog Američka Agencija hrane i lijekova zatražila je da se komercijalni opioid Opana ER povuče s tržišta.

08. svibanj 2024 21:09