StoryEditorOCM
ForumIMUNOLOG TROBONJAČA

Znam za slučaj liječnice koja je pacijentu govorila da se ne cijepi. Zašto bi mi plaćali testove onima koji ne žele pomoći pobjedi nad Covidom?

Piše Ivica Marković/SD
18. rujna 2021. - 16:34

I dok u Hrvatskoj gradonačelnici nekih gradova, usprkos ogromnom porastu oboljelih od koronavirusa, u svojim gradovima donose prijedlog o ukidanju nošenja zaštitnih maskica u učionicama, dotle se u nekim europskim državama, uskoro čovjek neće moći ni pomokriti u javnom WC-u ako ne bude imao COVID potvrdu.

Talijanska vlada nedavno je usvojila jedne od najstrožih COVID mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije. Ova odluka treba stupiti na snagu 15. listopada.

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe.

Radnik koji nema valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez COVID potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1500 eura. Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad, prije Italije nije odredila da je COVID certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja COVID potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih dijelova restorana. Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka kao i glavne udruge poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva. Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti, moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija i Britanija

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije. Oko 74 posto od 60 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti cijepljeno.

U Francuskoj su na snazi nova ograničenja uvedena u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, a prema kojima su odrasle osobe dužne prilikom ulaska na javna mjesta sa više od 50 osoba, dokazati da su cijepljene, da imaju negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati. To važi i za kafiće i restorane, vlakove, zrakoplove, velike trgovačke centre... Od kraja kolovoza ove mjere se primjenjuju ​​i na maloljetnike starije od 12 godina i starije, a biti će na snazi ​​do 15. studenoga kada će biti ponovo razmotrene i produžene u zavisnosti od situacije s pandemijom. U Francuskoj se s najmanje jednom dozom cijepilo 44 milijuna ljudi, što čini više od 60 posto populacije.

Sve je veći broj Francuza, uključujući i zdravstvene radnike, koji se protive cijepljenju jer vjeruju da će to oslabiti njihov imunitet i što smatraju da se na taj način ugrožava njihova sloboda.

image
Thomas Samson/AFP

Srijeda, prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji protekao je uz ponešto negodovanja necijepljenih, no bez incidenata, a najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez COVID potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera goriva u Sloveniji rigorozno primjenjuju pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio Covid-19, da je cijepljen ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Kako prenose slovenski mediji, na crpkama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije točno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju. Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez COVID potvrde ne može do goriva, iz protesta zaključao vozilo na mjestu gdje je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk vozilo odvezao.

Ograničenje kretanja

Što može očekivati Hrvatska u sljedećem razdoblju, hoćemo li dobiti i mi strože mjere i kamo sve ovo s Covidom ide, upitali smo prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci.

- Naravno, nitko na svijetu ne voli da mu se ograničava kretanje. COVID potvrda je vrlo snažan mehanizam da države potaknu svoje stanovništvo na cijepljenje. Nakon što je francuska Vlada donijela odluku o posjedovanju COVID potvrde, procijepljenost u Francuskoj je sa 50 posto, u vrlo kratkom roku skočila na 72 posto - kaže dr. Trobonjača.

Smatra li naš sugovornik da će i Hrvatska u skoroj budućnosti uvesti odredbu da bez COVID potvrde se ne može ništa normalno odvijati.

image
Matija Djanješić/Cropix

- Mislim da već i sada imamo situaciju da u Hrvatskoj ne možete ući u neke objekte ako niste cijepljeni, niste preboljeli Covid-19 ili nemate negativan test na koronavirus. Ako ćemo uvoditi COVID potvrdu u svim segmentima društva, mišljenja sam da bi tada, na ulazu u sve institucije trebali imati i mogućnost napraviti brzi antigenski test, koji bi bio gotov za 10-15 minuta. Osoba koja nije cijepljena bi ga napravila i tada bi, uz preduvjet da je negativna, mogla ući u tu instituciju - kaže dr. Trobonjača.

Tko bi to testiranje trebao platiti, osoba koja se testira ili porezni obveznici?

- Stava sam da bi takvo testiranje, na ulazu u, recimo kazalište trebala platiti osoba koja nema COVID potvrdu da je cijepljena, a ne mi porezni obveznici. Naime, svi oni koji su se cijepili, oni su prihvatili mali rizik nuspojava i nastoje pomoći svojoj državi i svom društvu da se "riješi" Covid-19 virusa. Oni koji se nisu cijepili, a svi imamo tu mogućnost, ne žele pomoći "pobjedi" nad Covidom i ne vidim razloga zbog čega bismo im mi, koji smo se cijepili plaćali te antigenske testove - kazuje dr. Trobonjača.

U Hrvatskoj je i problem necijepljenje bolničkog osoblja, a prvenstveno u "oči bode" necijepljenje medicinskih sestara. U nijednoj hrvatskoj bolnici (KBC-u) medicinske sestre nisu cijepljene u omjeru većem od 60 posto, ma što god govorili ravnatelji tih bolnica. No, do nekih službenih podataka teško je doći jer ih u bolnicama "čuvaju ko zmija noge".

Zaraza u bolnicama

- Ne znam zašto se u hrvatskim medijima malo pisalo o tome kako hrvatski zdravstveni sustav nije dovoljno procijepljen. Zbog toga se događa nevjerojatna situacija da su pacijenti izloženi i mogućnosti zaraze od Covida u bolnicama, u kojima su se došli od nečega izliječiti. No, izloženi su i medicinskim autoritetima, bilo medicinskim sestrama ili liječnicima koji još nisu cijepljeni, a koji im govore kako se ne trebaju cijepiti i na taj način utječu na njih. Jer, pacijent će naravno poslušati svog medicinskog autoriteta. Osobno znam za slučaj gdje je liječnica koja nije cijepljena govorila pacijentu da se ne cijepi - kazuje dr. Trobonjača.

Može li Hrvatska u slučaju pooštravanja mjera očekivati molotovljeve koktele, kao u Ljubljani, prosvjede kao u Francuskoj, odnosno građanski neposluh i nerede?

- Na to pitanje ja kao imunolog ne mogu odgovoriti. Međutim, mislim da bi se takve stvari mogle događati, odnosno očekivati. Antivakserstvo je postala ideologija, a zadrti antivakseri su vrlo često primitivni i nasilni i ne prezaju od ničega. Međutim, osim antivaksera imate i ljude koji nisu antivakseri, a ne žele se cijepiti protiv koronavirusa jer se panično boje cijepljenja. Njima je netko, nekada, nešto loše rekao o cijepljenju i oni dalje od toga ne mogu, njihov mozak jednostavno ne može prihvatiti informacije da bi im cijepljenje pomoglo u borbi protiv bolesti Covid-19 - zaključuje prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

14. srpanj 2024 23:34