StoryEditorOCM
ForumVAŽNOST CIJEPLJENJA

Znanstvenik Ramadan poručuje građanima da nema razloga za brigu: AstraZenecino cjepivo stvara imuni odgovor jednako učinkovit kod mladih i kod starih

Piše PSD
9. veljače 2021. - 18:33

Profesor molekularne medicine Kristijan Ramadan u Newsroomu je govorio o svim otvorenim pitanjima o cjepivu AstraZeneca.

Kazao je kako se u Velikoj Britaniji zna koje su prioritetne skupine.

“Britanija je počela početkom prosinca cijepiti najugroženije skupine, stariji od osamdeset. Tu su bili i zdravstveni djelatnici, a granica se potom spuštala na 70 godina i ugrožene grupe. Medicinsko osoblje koje se brine o covid pacijentima također je cijepljeno”, rekao je Ramadan.

Istraživanje na starijoj populaciji u malom broju rađeno s razlogom

Rekao je i kako je cjepivo sasvim sigurno i da bi se njime trebali cijepiti svi koji za to imaju šansu.

“Naši sugrađani, posebno stariji, ne trebaju se brinuti. Agencije su odobrile AstraZenecino cjepivo. Stariji su najugroženija skupina, i to će cjepivo biti najdostupnije i u Hrvatskoj i drugdje. Klinička ispitivanja koja je AstraZeneca provela s Oxfordom su na dobnoj skupini 18-55 godina. Osobe iznad 65 i 70 godina su također bile uključene u istraživanje, njih je bilo samo 500 – i njih to cjepivo dobro štiti”, rekao je Kristijan Ramadan i pojasnio zašto je dobna skupina na kojoj je rađeno istraživanje takva.

“To je namjerno rađeno tako kako jeste. Kada je pandemija počela, virus je sekvencioniran prije godinu dana, i istraživanje se vršilo na najzdravijoj populaciji najprije, a kada se vidjelo da na njima nema štetnih posljedica, proširilo se i na starije”, rekao je znanstvenik. Kazao je kako kod Pfizera grupa starijih ispitanika broji njih više od 5000.

AstraZeneca štiti i starije

Nema dokaza da AstraZeneca manje štiti starije?

“Rad u The Lancetu kaže da je imuni odgovor kod starijih jednako učinkovit kao i kod mlađih. Po tome možemo zaključiti da je s AstraZenecinim cjepivom imunitet kod starijih jednak kao i kod mladih. Ohrabrio bih stariju hrvatsku populaciju da će biti zaštićena od virusa”, kazao je Ramadan.

Teško je uspoređivati studije AstraZenece, Moderne i Pfizera, rekao je.

“Na oxfordskoj stranici najnoviji rezultati pokazuju da s normalnom dozom AstraZenecinog cjepiva nakon 22 dana štiti 76 posto ljudi, a s drugom dozom 84 posto. Znači, vrlo je učinkovito”, kazao je i dodao da se druga doza daje nakon 12 tjedana, jer pokazuje bolje rezultate.

“Kod AstraZenece štiti i od transmisije virusa 67 posto 20 dana od doze. Ono stvara jako dobar imunitet, veliku količinu antitijela koja mogu neutralizirati virus. I Pfizerovim će se moći spriječiti širenje bolesti”, rekao je znanstvenik.

Za nove sojeve postojeća će se cjepiva moći modificirati

Upozorio je kako moramo paziti da se ne prošire novi sojevi virusa, da ne bi morali ići u stvaranje novih cjepiva.

“U Južnoafričkoj Republici se na malom broju ispitanika, njih 2000 koji u prosjeku imaju 36 godina, ustanovilo da vlada mutirani soj čija mutacija može izbjeći imuni odgovor na postojeće cjepivo.

U Engleskoj je mutacija drugačija, ona ne može izbjeći antitijela. Do sada je procijepljeno 11 milijuna ljudi”, rekao je Ramadan.

Ipak, kaže, zbog postojeće platforme za kreiranje cjepiva, brzo se može napraviti modifikacija postojećeg cjepiva koja će djelovati i na novi soj.

“Bit će slično kao kod gripe, i zato je važno staviti pandemiju pod kontrolu. U Hrvatskoj nema još proširenosti engleskog i afričkog soja, no važno je ljude zaštiti od ovog virusa. Ako dođe do mutacija modificirat će se cjepivo”, rekao je Ramadani zaključio:

“S pandemijom ćemo morati naučiti živjeti.”

17. travanj 2024 01:49