StoryEditorOCM
ForumADIO, MARIO

Zvizdarijama da je u dronu za izviđanje bio eksploziv, Banožić je doveo u zabludu svjetsku javnost, predsjednika Vlade i NATO. Vrijeme je da ode!

Piše Saša Ljubičić
23. ožujka 2022. - 17:42

Predsjednik Milanović je dulje vrijeme u "logoreičnoj fazi". Kad se dohvati mikrofona, ne pušta. Potpitanja mu nije ni potrebno postavljati, a takvi su sugovornici nama novinarima najzahvalniji. Turneš im krušku pod njušku i mirna Bosna. Jedini je problem kad to poslije skidaš s diktafona i shvatiš da je tema bila nabava borbenih aviona, a da je Milanovića ili njemu slične javnike digresija odvukla do teme o inflaciji koja se odrazila i na cijene robe na stočnom sajmu u Gudovcu.

No iz podužeg ekspozea Milanovića o Banožiću, šilterici i grabi iznad koje je trkeljao, na koncu se zaista izrodila prvoklasna medijska roba. I da, dozlaboga brbljavi šef države bio je u pravu: na čelu Ministarstva obrane u ovom sigurnosno iznimno osjetljivom trenutku, totalni je amater i smušenjak zbog čijih pogrešaka cijelo društvo može snositi ozbiljne konzekvencije.

Izvaliti kako je u dronu koji se "strmozvizdio" tik do studentskog doma u Zagrebu bilo eksploziva, a to je ministar ponavljao danima, i to svim medijima, razlog je za ostavku. Naime, eksperti centra "Ivan Vučetić" utvrdili su da prastara letjelica sovjetske proizvodnje nije sadržavala nikakvu vrstu bombe, što znači da je jedna od najodgovornijih osoba za sigurnost u Hrvatskoj – izgubljeni slučaj Banožić, dovela u zabludu ne samo domaću, nego i svjetsku javnost. Premijer i on su, baratajući očito ishitrenim i netočnim informacijama (ne)stručnjaka iz MORH-a, obmanuli čak i čelne ljude NATO-a?! Jeste li procesuirali ovo što sam napisao? Otišli su u Španjolsku alarmirati najjači vojni savez na svijetu zbog pokušaja bombardiranja milijunskog Zagreba?! 

Znači, uzmeš u ovako delikatnom trenutku zdravo za gotovo odokativnu procjenu da je u izvidničkom dronu bio skriven eksploziv i da je to u konačnici moglo značiti smrt nekoliko stotina mladih ljudi, i to mrtav-hladan izrecitiraš novinarima, pa na neki način pošalješ poruku zapadnim saveznicima: "Udarite po Putinu, što čekate? Na članicu NATO-a, pače, na njezin glavni grad – sručila se ruska letjelica prepuna eksploziva. Invazija na EU je počela!!!"

Ovo je tako teška pogreška da ako Plenković istoga trenutka ne najuri zelenog Banožića preko vrata Banskih dvora, s njim na čelu Ministarstva obrane riskira neku drugu, ne daj Bože, veću ugrozu, s puno gorim posljedicama od kratera u parku na Jarunu.

image
Damir Krajač/Cropix

Zoran Milanović je u pravu kad upozorava da je na tako važnu funkciju, kao što je čelna pozicija u resoru obrane, imenovan obični klimoglavac koji je na isti način mogao sjesti i u fotelju direktora nuklearne elektrane Krško, jer očito nema srama, o samokritičnosti da i ne pišem, pa nam prouzročiti tragediju sličnu onoj u Černobilu.

Andrej Plenković je iznimno obrazovan, iskusan i vješt političar. Osim toga, vodi Hrvatsku u iznimno teškom razdoblju, najgorem od Domovinskog rata. Zadesili su ga redom: slom "Agrokora", pandemija, potres prvi i drugi, i naposljetku, ali očito ne i na kraju – rat u Ukrajini, koji prijeti preliti se preko njezinih granica u EU.

image
Damir Krajač/Cropix

Zašto se onda okružuje ministrima koji ne bi mogli voditi ni mjesni odbor, kulturno-umjetničko društvo ili udrugu pčelara i trgovaca medom i njegovim ekstraktima? Ako mu je cilj intelektualno stršiti među neznalicama, čime osigurava njihovu bezrezervnu lojalnost – O.K., to mogu i razumjeti jer je politički pragmatično, ali nikako nije vrijeme za jeftine vladarske trikove.

Nad Europu i svijet u globalu nadvila se tamna slutnja trećeg svjetskog rata, a Banožić bunca o "grabama, babama i žabama". Još jučer ga je trebao zamijeniti netko stručniji, ozbiljniji, odgovorniji.

Adio vam, gospar Mario, rekli bi Dubrovčani. Maknite se za vaše i naše dobro. Nemojte da tkogod strada zbog vaših bolesnih ambicija. Jedno je Fortnite Battle Royale i virtualno "pa-pa-pa, ha, ha, jesam te ja", a sasvim nešto drugo rat u Mariupolju i kolona ruskih oklopnjaka koja napreduje prema Odesi pa poslije tko zna kamo i koliko daleko. Nemojte poslije da vam nismo rekli...    

24. travanj 2024 15:44