StoryEditorOCM
FotoreportFANTASTIČNA IDEJA

Bajkovite drvene kućice u krošnjama Drenovca Radučkog podno Velebita: Kao iz snova, a imaju sve

Piše Dom&Dizajn/Jutarnji list
14. prosinca 2020. - 12:54

- Živim u Zagrebu, diplomirani sam inženjer strojarstva i godinama sam imao vlastitu tvrtku, radio posao u uredu, na sastanke odlazio trošeći vrijeme u gradskoj gužvi, ne osjećajući se do kraja ispunjeno te sam stalno maštao o Velebitu i Lici. Vjerojatno je na moju ljubav prema tom kraju utjecalo i to što sam ljeta provodio u obiteljskoj kući u podvelebitskom primorju - priča nam na samom početku Zoran Popović, vlasnik bajkovitih drvenih kućica u krošnjama Drenovca Radučkog podno Velebita, piše D&D.

image
Sanjam Liku Treehousecroatia
Sanjam Liku Treehousecroatia

Zoran smatra kako je to najljepši dio Like, osim što se tu velebitske šume spuštaju do Ličkog polja i sa sobom donose magiju planine, zimi studen i zimske pahulje, a ljeti ugodnu svježinu te je pristup lokaciji vrlo jednostavan. Iz tih se razloga Zoran i odlučio na ovaj pothvat, iako je riječ o doista nestandardnom projektu za naše područje. Kako je to bio poprilično izazovan zadatak, nije bilo baš jednostavno pronaći arhitekte i statičare koji mogu pratiti Zoranovo razmišljanje i njegove želje. No, ipak se našao arhitekt Miroslav Tariba koji je bio dovoljno odvažan da napravi idejni projekt prema Zoranovim zamislima, a arhitekt Željko Halambek da uobliči sve to u glavni projekt. Konačna realizacija su dvije kuće u krošnjama ili, kako ih vlasnik naziva, Treehouse Lika 1 i 2.

image
Sanjam Liku Treehousecroatia
Sanjam Liku Treehousecroatia

Jedna kuća ima 43 metra kvadratna i sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje otvorenog tipa, kupaonice i terase, dok druga ima 39 metara kvadratnih i uključuje jednu spavaću sobu, kuhinju, kupaonicu i terasu. Kako su se samozatajno smjestile u krošnje tako kuće odišu i nenametljivošću u uređenju. Prirodni tonovi drva i sive boje s pokojim detaljem u boji i grafikama na zidu stvaraju opuštajuću atmosferu kao da ste doma, a ne u još jednom već viđenom apartmanu za iznajmljivanje.

image
Sanjam Liku Treehousecroatia
Sanjam Liku Treehousecroatia

Vlasnik kaže kako su kuće u potpunosti opremljene, uključujući vodu, struju, internet i podno grijanje te peći na drva za potpuni doživljaj Like. U sklopu lokacije Zoran je također odlučio svojim gostima staviti na raspolaganje parking od 60 metara kvadratnih te nadstrešnicu s pečenjarom za zajednička druženja. Svaki arhitekt će priznati da je nužno suživjeti se s lokacijom na kojoj planirate nešto graditi i ovo je odličan primjer toga,  piše D&D

image
Sanjam Liku Treehousecroatia
Sanjam Liku Treehousecroatia

S obzirom na Zoranovu veliku ljubav i znanje o lokaciji, koju je očito izvrsno prenio kroz ideje arhitektima, ličko područje dobilo je izvrstan primjer jedne malo drugačije turističke ponude. O tome koliko je sve ovo bila fantastična ideja i izvedba svjedoči i podatak da je kuće potrebno mjesecima unaprijed rezervirati ako želite u njima provesti svoj vikend.

image
Sanjam Liku Treehousecroatia
Sanjam Liku Treehousecroatia

Više o kućicama u krošnjama na Facebooku @Sanjam Liku Treehousecroatia

24. travanj 2024 05:41