StoryEditorOCM
FotoreportDOGODINE U LUKORANU

"Dan narcisa" za otok Ugljan i Pašman obilježen u Sutomišćici - prikupljeno 7.860 kuna za Onkološki odjel OB Zadar

Piše Zadarski.hr
26. ožujka 2022. - 15:02

U ovogodišnjoj akciji "Dan narcisa" za otok Ugljan i Pašman koja se održala u mjestu Sutomišćica prikupilo se 7.860 kuna. 

Dragovoljna sredstva prikupljala su se za opremanje Onkološkog odjela OB Zadar. Tom prigodom dijelio je cvijet narcisa - simbol izdržljivosti, svjetla i proljeća.

U akciji su sudjelovali udruga žena "Kukljica", Općina Kukljica, KUD "Bokolje" iz Dobropoljane s otoka Pašmana, udruga žena "Luzor" iz Preka, KUD "Sveti Ante" iz Lukorana, udruga žena "Sv.Fume" iz Sutomišćice i udruga "Điran" iz Ugljana. 

Vesna Benić, inicijator i voditelj ove akcije na otoku u svom govoru istaknula je važnost godišnjih kliničkih pregleda dojki i  mamografije rendgenskog pregleda dojke kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, a dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije, i o važnosti ultrazvuka dojke radiološke dijagnostičke metode. Ultrazvuk, uz mamografiju, znatno povećava točnost dijagnosticiranja dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke. 

Posebno je podsjetila one žene koje su zbog dvije godine pandemije Covid -19 možda zapostavile preventivne preglede dojke da obavezno to i učine. Osvrnula se i na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.. 

Zajedništvo, velikodušnost i solidarnost otočana u ovih dvanaest godina održavanja akcije "Dan narcisa" doprinijelo je da su prikupili ukupno 137.890,00. za pomoć opremanja Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice.

Sljedeće godine akcija će biti održana u mjestu Lukoran.

 

18. travanj 2024 02:12