StoryEditorOCM
FotoreportFOTOREPORT

Danas je u Karinu održana proslava svetkovine sv. Male Terezije od Djeteta Isusa. Pogledajte kako je bilo...

Piše Marko Ledenko - Mane 
1. listopada 2022. - 21:41

U subotu je u Karinu svečano proslavljena zaštitnica Župe sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa.

Prije mise svećenici su zajedno s vjerničkim pukom imali procesiju oko crkve gdje su mladići nosili kipi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je don Anđelko Buljat, župnik Benkovca.

U koncelebraciji sudjelovali su: domaći gvardijan fra Petar Klarić, fra Ivan Nimac župnik Kruševa, don Tomislav Baričević župnik Pridrage, don Ante Delić župnik Jasenica i Vinjerca, don Krešo Čirak župnik Obrovca i Medviđe i don Damir Juričev župnik Poličnika. 

Za ovu svetkovinu vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili don Ante Delić, don Krešo Čirak i don Valter Kotlar.  Na svetkovinu svete Terezije mnogi su se ispovjedili i pričestili. Misno slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor župe Karin. 

- Draga braćo i sestre danas slavimo svetkovinu sv. Male Majke Terezije od Djeteta Isusa, nebesku zaštitnicu vaše župe Karin. Prvi kršćanski odgoj Terezija je primila od majke, no otac je u tome imao aktivnu ulogu. Terezija je sama o njemu posvjedočila: „Dosta mi je bilo promatrati mog oca kod molitve pa da vidim kako mole sveci“. 

Terezija je bila redovnica, a redovnici su ljudi kojima je svaki dan isti Bog i cilj, a Evanđelje nova snaga i novi koraci. Terezija je shvatila što znači ljubav i stoga je njena rečenica važna „u srcu crkve bit ću ljubav". Molimo njezin zagovor da i mi budemo oni koji bacamo snopove zlatne svjetlosti, kazao je na kraju u nadahnutoj propovijedi don Anđelko Buljat.

Novu župnu crkvu sv. Marije od Djeteta Isusa blagoslovio je 27. prosinca 2000. nadbiskup Ivan Prendža i posvetio 1. listopada 2002. Crkva je jednobrodna sa zvonikom s dva zvona, iza oltara je sakristija s pomoćnim prostorijama. U crkvi se nalazi novi mramorni oltar prema narodu, kameni mramorni ambon i kip sv. Male Majke Terezije od Djeteta Isusa.

Na kraju mise gvardijan fra Petar Klarić zahvalio je don Anđelku Buljatu na predivnoj propovijedi, braći svećenicima kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Male Terezije od Djeteta Isusa.

17. travanj 2024 01:21