StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ČETVRT STOLJEĆA 7. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE ZADAR

Danijel Telesmanić: „Neka današnjim generacijama naše zajedništvo bude putokaz!“

27. srpnja 2017. - 17:56
sedma9-270717

- Čestitam 7. Domobranskoj pukovniji Zadar njezinu obljetnicu, 25 godina osnivanja. Istaknuo bih ono najvažnije: ključ obrane Hrvatske u Domovinskom ratu bila je obrana Zadra, u suprotnom bi jug Hrvatske  bio odsječen i u bezizlaznoj situaciji. Bitka za obranu Zadra bila je bitka za Hrvatsku – naglasio je, među ostalim, u četvrtak u Zadru načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov koji je u funkciji izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović sudjelovao na svečanosti obilježavanja četvrt stoljeća osnivanja 7. Domobranske pukovnije Zadar.

Odlukom predsjednice, pukovnija je za herojstvo i hrabrost u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, kojega je general Šundov na svečanosti u četvrtak uručio ratnim zapovjednicima 7. Domobranske pukovnije Danijelu Telesmaniću Didu, Danijelu Kotlaru, Brunu Fuzulu i Damiru Vickoviću.

Kroz ovu je pukovniju, utemeljenu upravo 27. srpnja 1992. godine, prošlo gotovo šest tisuća zadarskih branitelja. Deseci su pretrpjeli teška ranjavanja, a 35 pripadnika pukovnije je poginulo.

O ratnom putu postrojbe zorno je posvjedočio film, čiji je autor Dado Burčul. Pukovnija je odmah po osnivanju preuzela dio bojišnice na Velebitu, a do kraja 1992.godine cijeli potez od Novskog ždrila prema Gorici, da bi u akciji Maslenica bila raspoređena duž cijele bojišnice. Osnovali su kampove za obuku, dobili V. borbeni sektor, u „Oluji“ dominantno bili na potezu od Zemunika, Škabrnje, Nadina, Korlata i Bruške, da bi stigli do mjesta Srb i hrvatske granice. Pripadnici 7. Domobranske pukovnije sudjelovali su potom u oslobađanju Drvara, te je nakon akcije Maestral počela njihova postepena demobilizacija.

Svih poginulih pripadnika ponaosob se, uz projekcije njihovih fotografija, prisjetio Ivica Đovani Matešić Jeremija, a prisutnima su se na svečanoj akademiji u dvorani Kazališta lutaka obratili Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Sabora, general bojnik Mladen Fuzul u svojstvu izaslanika ministra obrane, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, te zadarski župan Božidar Longin, a u publici je bio i general Rahim Ademi kao i Božidar Kalmeta, gradonačelnik Branko Dukić, te brojni pripadnici ratnih postrojbi.  

Svi koji su se obratili skupu govorili su vrlo emotivno, a osobito ratni zapovjednik 7. Domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did.

- Neka današnjim generacijama naše zajedništvo bude putokaz. Naši pripadnici bili su mali ljudi, a njihova djela bila su velika. Njihova ljubav bila je velika. Ratovali smo iz ljubavi, a ne iz mržnje, branili smo svoje – rekao je Danijel Telesmanić Did.

18. travanj 2024 08:34