StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: STOTINU PROFESORA IZ HRVATSKE U OŠ SMILJEVAC

Dvije večeri predavanja, pjesme i dobrodošlice gostima povodom Dana hrvatskog jezika

Piše Zadarski.hr
19. ožujka 2017. - 16:10
IMG_3246

Dani jezika svečano su obilježeni u Osnovnoj školi Smiljevac. Dvodnevnim prigodnim programom obilježena je 50. obljetnica potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Prva večer dvodnevnog programa ujedno je bila i skup za stotinjak profesora hrvatskog jezika iz cijele Hrvatske kojima su se predstavili respektabilni gosti.

Predavanje je održala prof. dr. sc. Sanda Ham, priznata jezikoslovka sa sveučilišta u Osijeku, a pozdravno pismo uputio je i akademik Radoslav Katičić. Pismo podrške uputila je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Skupu su se obratili i prof. dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik AZOO i predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika, te prof. dr. sc Ante Žužul, predsjednik Nadzornoga odbora Školske knjige i svjedok vremena u kojemu je nastala Deklaracija. Glazbeni gost prve večeri bio je Ibrica Jusić.

Pozdravni govor druge večeri imali su prof. dr. sc. Dijana Vican Višić, rektorica Zadarskog sveučilišta i predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te prof. Joso Nekić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Izlaganje je imala gradišćanska Hrvatica prof. dr. sc. Andrea Zorka Kinda Berlakovich, s Bečke slavistike koja je odnedavno predstojnica Katedre  za hrvatski jezik u Željeznom, u Gradišću, što je vrlo važan događaj za naše Hrvate u Austriji.

Tu večer su uljepšali nastupi klape Bibinje, Munita, A.K.A Crescendo te solo izvedbe sadašnjih i bivših učenika OŠ Smiljevac. Scenske su nastupe učenici sa svojim profesoricama hrvatskog uvježbavali za ovu prigodu, a publika ih je nagradila velikim pljeskom. Stihovima je rasplakao i nasmijao bibinjski pjesnik Ante Sikirić, a simpatije publike pobrali su i učenici gosti s kajkavskog područja – učenici OŠ Cestice i OŠ Vladimir Nazor iz Svetog Ilije. 

20. srpanj 2024 10:50