StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ODRŽAN TRADICIONALNI LOVAČKI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI DOMJENAK

Evo tko je sve bio na lovačkoj svečanosti, tko je dobio nagrade i što su lovci poručili zadarskoj javnosti

Piše Branko Božić
6. prosinca 2018. - 18:57

U prigodi božićno-novogodišnjih blagdana u organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije upriličen je tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak. Lovačka veselica upriličena je u poslijepodnevnim i večernjim satima u zadarskom restoranu ¨Galija¨.

Pozivu organizatora i domaćina odazvalo se stotinjak uzvanika i gostiju. Među njima su bili članovi Izvršnog odbora LSZŽ, njegovi predavači i ispitivači i lovno kinološki suci, predsjednici Povjerenstva za lovni turizam, statutarno-pravna pitanja i kinologiju, predsjednici i tajnici 18 Lovačkih društava s prostora Županije koji djeluju u okrilju LSZŽ kao i doajeni zadarskog lovstva, kinologije i streljaštva Vjekoslav Vjeko Surać, Slavko Pernar te ovogodišnji laureat HLS za odlikovanje za životno djelo, zadarski lovac Augustin Ćustić i drugi.

Od gostiju pozivu su se odazvali zadarski župan Božidar Longin, bivši zadarski gradonačelnik i ministar te počasni član županijske krovne lovačke organizacije Božidar Kalmeta, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Danijel Segarić, viši županijski lovni inspektor Josip Nekić, predsjednik Hrvatskog Kinološkog saveza Branko Šare, te lovkinja Elvira Sterle.

-Želim u svoje osobno te u ime svih naših dvije tisuće i petsto lovaca zahvaliti utemeljiteljima našeg saveza i svima onima koji su ga kroz proteklih 20-tak godina vodili na najbolji mogući način. Za rad naših udruga na terenu mogu samo izreći riječi hvale, ali ipak smo dužni još više pridati pozornosti uzgoju, zaštiti i očuvanju divljači te očuvanju prirodnog okoliša. Ovu prigodu također želim iskoristiti da svima vama ovdje okupljenima i vašim obiteljima kao i lovcima vaših udruga i njihovim obiteljima zaželim čestit i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2019. godinu uz onu lovačku inačicu „bila nam dobra kob“, rekao je uz ostalo predsjednik županijskog lovačkog saveza Damir Perić.

Obraćajući se okupljenima župan Božidar Longin je kazao kako mu je posebna čast i zadovoljstvo nazočiti okupljanju lovaca i njihovih prijatelja te među njima na poseban način pozdraviti doajena Vjeku Suraća.

-Po mom dubokom shvaćanju biti lovac je prije svega častan hobi i nešto što doprinosi zaštiti prirode i reprodukciji divljači. Naša županija je do sada podupirala rad LSZŽ što će i ubuduće činiti. Često puta se u medijima susrećemo s napadima i prozivkama lovaca. Nikada lovac nije ubio, lovac je odstrijelio. Lovac je taj koji pravi red u prirodi, koji čisti šume, koji hrani i pomlađuje divljač. Lovci su osobe koje se druže. Oni razvijaju jednu pozitivnu energiju na ovom našem prostoru. Dragi prijatelji u ovom predblagdanskom ozračuju želim da vama i vašim obiteljima naredna godina bude još bolja u svim vidovima, a posebno u zdravlju. Neka vas u lovištima čuva dragi Bog i vaš zaštitnik sv. Hubert, istaknuo je Longin.

Božidar Kalmeta je s ponosom istaknuo kako je i on lovac i kako mu je čast nazočiti ovakvom vidu druženja.

-Moramo biti ponosni što smo lovci, jer lov je častan hobi. Lovci su najveći i najvjerniji čuvari i zaštitari biljnog i životinjskog svijeta. Kulturu lovstva uz zaštitu prirode i divljači moramo i nadalje dizati na još veću razinu i onda će svima biti bolje. Vama ovdje okupljenima, vašim obiteljima kao i svim lovcima Zadarske županije i šire. Želim da vas nadolazeći blagdan Božić i Nova 2019 godina nađu u zdravlju, sreći i veselju, rekao je Kalmeta.

Domaćini i gosti svoje su zajedničko druženje nastavili do kasnih večernjih sati uz dobru lovačku spizu koju im je pripremilo vrijedno osoblje restorana ¨Galija¨.

NAGRAĐENI LOVCI

 Župan Longin i predsjednik Perić, najuspješnijima lovcima su uručili odlikovanja za 2018. godinu, kojima ih je nagradio HLS i njegov predsjednik general Đuro Dečak. Odlikovanja trećeg reda primili su Tomislav Dražović, Ante Orlović, Marko Nekić, Dragan Maver, Ivica Cukar. Odlikovanja drugog reda su dobili Kažimir Kažo Kolanović, Marko Kožul, Nediljko Medić i Saša Hunjed dok su odlikovanja prvog reda dobili Ferdinand Milin, Igor Kapović, Ante Mitrović, Neven Jurjević, Ervin Mrkić Pestić i Ljubomir Paladina.

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA

Održana je godišnja izvještajna skupština zadarske županijske lovačke organizacije koja pod svojom ingerencijom u 18 lovačkih društava okuplja preko 2.500 aktivnih lovaca.

LSZŽ u narednoj godini planira uprihoditi 1.095.200 kuna te isto toliko potrošiti. Članarina za svakog matičnog člana lovca i nadalje će ostati 80 kuna godišnje. Nove članice ili lovačke udruge za prijem u LSZŽ trebati će izdvojiti jednokratno 4.800 kuna dok će novopridošli lovoovlaštenici morati jednokratno izdvojiti 1.600 kuna godišnje.

U nastavku otvorena je konstruktivna rasprava u kojoj su uz ostale sudjelovali skupštinari Ervin Mrkić Pestić-predsjednik zadarskog LD Diana, Milan Patača-dopredsjednik LD Jarebica Biograd, Ferdinand Milin-predsjednik LD Kuna Poličnik. Pestić je govorio o još većoj potrebi suradnje lovačkih udruga i policije na suzbijanju krivolova, obznanivši kako je vodstvo njihove udruge ovih dana održalo važan sastanak sa predstavnicima zadarske policije na tu temu. Patača je iznio veliku zabrinutost i strah glede dobivanja i rukovanja vatrenim oružjem mladih lovaca. Ustvrdio je kako se tu nedovoljno radi posebice na polju balistike te je iznio potrebu osnivanjem zajedničke komisije na nivou LSZŽ i MUP-a, s namjerom da se izvrši dodatna obuka mladih lovaca na koji način i kako oružje nositi u prijevoznom sredstvu, kako se njime služiti u prirodi i u svrsi odstrela divljači. Milin je istaknuo kako on drži da kad je u pitanju krivolov, nije problem u legalnom već u ilegalnom oružju te zaključio kako bi u tom pogledu policija morala više djelovati.

 

27. svibanj 2023 10:57