StoryEditorOCM

FOTOREPORT: 4. FESTIVAL SOLI U NINU Stara Solana pretvorena u turističku atrakciju!

Piše PSD.
6. kolovoza 2015. - 21:42
solana_nin6-060815

Očuvanje tradicije ručnog branja soli u kraljevskom gradu Ninu na poljima soli postoji već 1500 godina. Ovog se ljeta tradicija nastavlja u obliku današnjeg 4. Festivala soli koji koji u Solani Nin traje cijeli dan.

Raznovrsnim i bogatim programom Solana Nin dočarava igranjem i učenjem sve blagodati soli te njezinu primjenu u kuhinji. U  popodnevnim satima za sve posjetitelje namijenjene su razne edukacije na poučnoj stazi soli na kojima će posjetitelji saznati sve pojedinosti kako nastaje sol i kako dolazi do kuhinjskih stolova. U igrama sa soli uživa starija i mlađa populacija, svatko na svoj način, a oni koji žele ostaviti svoj utisak u solani mogu ručno zapakirati vlastiti proizvod kao što je običaj i dugogodišnja tradicija Solane. Za degustaciju su izložene delikatese Solane Nin u obliku krekera, paprenjaka i čokolade s cvijetom soli, Ninskog šokola i druge.

U Solani Nin tijekom ljeta sve se kreće, sve živi i vrvi od energije. Biljni i životinjski svijet doseže vrhunac, stotine ptica se neprestano kreće po solani, a račići i ribice traže hlad u bazenima morske vode. Ugodno i toplo vrijeme zatvaraju ciklus procesa nastanka soli nakon kojeg ljudska ruka započinje novi krug i daje novu vrijednost soli.

Zadarski.hr

22. rujan 2024 08:28