StoryEditor
FotoreportFOTO RAZGLEDNICA

Kissice promoviraju Pag i otvaraju plesnu sezonu s još jedne lokacije - ovog puta iz mjesta Caska i crkvice Sv. Jurja

Piše Kristina Alaburić
26. rujna 2020. - 17:00
Kissice promoviraju PagKatica Mustapić

Spoj prirodne ljepote i plesne umjetnosti, nastavljaju se na otočkim lokacijama, ovog puta photoshootingom na ostacima romaničke crkve Sv. Jurja za koji je zaslužna poznata otočka fotografkinja Katica Mustapić, koja svojim fotografijama kao i uvijek ostavlja bez daha.

- Još jedna otočka lokacija i plesna umjetnost kao uvod u novu plesnu sezonu 2020/2021 simbolično na vrhu otoka kraj crkvice Sv.Jurja. Uvod je ovo u novu plesnu sezonu.

Svi koji žele postati članovi udruge Kissa mogu nas kontaktirati na FaceBook stranici Kissa. Nastavljamo sa novom plesnom sezonom i nadamo se da ćemo ostvariti sve naše zamisli kojih ne nedostaje uz svu ovu ljepotu prekrasnog otoka Paga - kaže Kristina Alaburić.

Područje uvale Caske zanimljivo je za sve ljubitelje arheologije, povijesti i povijesnih fenomena.

Caska se nalazi na zapadnom dijelu Paške uvale u neposrednoj blizini Novalje. Na prostoru ovog malog mjesto bogate povijesti nekad se nalazila Cissa, rimski grad, koji je prema povjesničarima potonuo u 4. stoljeću uslijed potresa.

Brojna istraživanja su pokazala kako se ipak radilo o velikom i značajnom gradu. Da je Caska imala neko osobito značenje, svjedoči i činjenica da je u njoj raskošni ljetnikovac imala poznata i bogata senatorska obitelj iz Rima, Calpurnia.

No, je li Caska rimski grad ili je nastala puno prije, nema dovoljno jasnih zaključaka niti saznanja.

U uvali Caska danas ima tek nekoliko kuća, no na njezinom morskom dnu nalazi se potopljeni grad. Ronjenjem se mogu pronaći ostaci građevina, no najveći je dio potonulog grada nedostupan pogledu zbog velikih naslaga mulja, pijeska i morske trave.

Od povijesnih zanimljivosti ističu se još i stara kula (Tunera) – promatračnica tuna i ostaci romaničke crkve Sv. Jurja na brdu iznad Caske s mnoštvom ranosrednjovjekovnih i ranokršćanskih spolija.

Izdvojeno

18. listopad 2020 19:21