StoryEditor
FotoreportMOLITVENA HODNJA

“Koracima nade u istinu“ od Vukšića preko Bulića do Lišana Ostrovičkih: 12 kilometara za 14 poginulih branitelja i 16 ubijenih civila

Piše Marko Ledenko Mane
19. srpnja 2020. - 14:33
Molitvena hodnja u VukšićuMarko Ledenko Mane

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe Sv. Mihovil i 29. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u petak je održana dvanaesta molitvena hodnja "Koracima nade u istinu" - Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke. Njegujući kulturu sjećanja, obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata.

Fra Mile Mamić i Josip Žulj, prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Mještani župe sv Mihovil Lišane prisjetili su se i 29. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

Program je započeo ispred spomen-obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću, nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu sv. Kate do župnog groblja Sv. Mihovila, gdje se molilo odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Tijekom hodnje svi sudionici molili su krunicu i pjevali duhovne pjesme.

Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu Crkve sv. Nikole Tavelića. Svetu misu služio je mjesni župnik fra Božo Mandarić.

Organizatori hodnje su bili Udruga žene u Domovinskom ratu, Općina Lišane Ostrovičke, Župa sv. Mihovil Lišane, MO Bulić, MO Vukšić, KUD Vukšić, KUD Sv. Nikola Tavelić, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, DVD Lišane Ostrovičke i Udruga Naše ruke.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 10:24