StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: SEDMA DOMOBRANSKA PUKOVNIJA OBILJEŽILA 27. OBLJETNICU OSNUTKA

Kroz sastav pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja

Piše Zadarski.hr
26. srpnja 2019. - 15:00
SEDMA 2

Povodom 27. obljetnice osnivanja 7. domobranske pukovnije Zadar, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Sedma domobranska pukovnija Zadar je osnovana 27. srpnja 1992. godine. Prva je to domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenim akcijama u Domovinskom ratu, a kroz sastav pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 35 pripadnika postrojbe, a više od stotinu ih je ranjeno.

Vojni stručnjaci ističu da je bila jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Ovu postrojbu odlikovala je predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog.

Počast su iskazale obitelji poginulih branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Policijske uprave Zadarske i 93. zrakoplovne pukovnije HV-a, izaslanstva Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i Grada Zadra koje je predvodio gradonačelnik Branko Dukić.

Molitvu odrješenja predvodio je župnik Škabrnje don Ivan Rončević, a emotivnim obraćanjem svojih prijatelja suboraca prisjetili su se ratni zapovjednik Danijel Kotlar i Ivica Matešić-Jeremija. Sveta misa zadušnica održana je u kapelici na Gradskom groblju.

18. travanj 2024 21:59