StoryEditorOCM
FotoreportKAKAV VIKEND NA PAGU!

Life on Mars, trail utrka u Metajni ispunila sva očekivanja

Piše Zadarski.hr
1. travnja 2019. - 20:05
Life on Mars, trail utrka s najljepšim pogledom

Prošlog vikenda, zadnjih dana ožujka, na kamenitom krajobrazu Metajne, u Novalji na otoku Pagu, po treći put zaredom održana je utka je „Life on Mars, Island of Pag Trail!"

TZ Grada Novalje i Treking liga pod vodstvom Šimuna Cimermana, na krševitim predjelima Metajne i ove su godine sve aktivne sudionike trail i treking utrke uveli u nezaboravnu priču, nazvanu „Life on Mars, Island of Pag Trail!" Inspiraciju za ime utrke organizatori su, vođeni vizurom mjesečevih pejzaža po kojima je ovo područje prepoznatljivo, pronašli u nazivu albuma vječnog Davida Bowieja.

Prelijepo sunčano vrijeme i dobra atmosfera u Metajni, za koju su se pobrinuli domaćini kroz ponudu lokalnih specijaliteta, ali i odličan glazbeni program. Uz brojne rock hitove Davida Bowieja i sastav PleteRi te nastup DJ-a, nastupila je i folklorna skupina „Naški", čiji su mladi članovi izveli paški tanac, što je dodatno zagrijalo atmosferu na samom startu, a veselo mnoštvo, cijela rijeka trkača, jedva je dočekalo start na rivi u Metajni i početak utrke kroz njene tri kategorije.

Ove godine utrka je okupila preko tisuću i dvije stotine aktivnih trkača, svih generacija i različitih spremnosti, ovisno o kategoriji utrke, iz različitih europskih zemalja, a najveći interes za sudjelovanjem već tradicionalno pokazali su trkači iz Hrvatske i Slovenije. Life on Mars, Island of Pag Trail utrka je koja nudi vikend prepun doživljaja i pozitivne energije. Specifičnost krajobraza i čudesna priroda kojom se odvijaju njene trase, privukla je razne sudionike, članove brojnih klubova i individualce. Cilj same manifestacije privući je što veći broj rekreativaca raznih kategorija, kao i aktivnih sportaša, ali i svih ostalih.

Šetača, ljubitelja prirode, aktivnih obitelji, skupina prijatelja, avanturista željnih testiranja fizičke spremnosti i orijentacijskih sposobnosti, a dobrodošli su i četveronožni ljubimci koji su se uz svoje vlasnike i sami aktivno uključili u utrku. Cijelo vrijeme utrke pogled se pružao na apsolutnu ljepotu kamenitog i morskog pejzaža, a plaže Ručica, Beriknica, Slana i Seline, koje su ucrtane u rutu, nalaze se na listi najljepših svjetskih plaža i svojom netaknutom ljepotom nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Koncept utrke nudi za svakoga ponešto, a obuhvaća četiri kategorije ovisno o fizičkoj spremnosti. Svaka kategorija nosi i svoje pobjednike, one koji su bili najbrži i najspremniji za zahtjevnosti određenih staza. U kategoriji Light, dužine 7 km, od prvog do trećeg mjesta kod muškaraca nagrade su osvojili Valentino Kovačiček, Zagorje Adventure Team/AK Zabok, Hrvatska, Željko Šešet Hrvatska i Jakov Basa, Hrvatska. U istoj kategoriji kod žena na prvom mjestu je Klara Janža, Slovenija, druga je Koni Dubrović, AK Kvarner, Hrvatska, a treća Klara Baksa, Faxtel team Kutina, Hrvatska.

U kategoriji Active, 14 km, prvi je Dinko Solić, AK Varaždin, Hrvatska, drugi Petar Marelja, Hrvatska i treći je Mark Tomek, Zagorje Adventrue Team /AK Zabok, Hrvatska. U istoj Active kategoriji kod žena redoslijed od prvog do trećeg mjesta bio je sljedeći: prva je Mateja Župančić , Hrvatska, Ivana Filipec, Hrvatska i Monika Rudolf ŠD Tek je lek, Slovenija. Life on Mars Trail 2019 - Challenger 23 km, u muškoj kategoriji na prvom mjestu je Jan Božič, UTVV, Slovenija, drugi je Robert Stranjak, Spinnteam Logatec, Slovenija, a treći Sebastjan Zarnik, Brooks Slovenija.

U istoj kategoriji kod žena prvo mjesto osvojila je Jerica Kravos, ŠD Nanos, Slovenija, drugo mjesto Mirela Kristek, SRK Baraber, Hrvatska i treća je Nina Frelih, Slovenija. U kategorija Life on Mars Trail 2019 - Treking 20-25 km, prvo mjesto osvojio je Daniel Krstulović Opara, HPD Mosor - Sikire, Hrvatska, na drugom mjestu je Gaston Piljek,Hrvatska i treći je Vice Grubišić, Baldekin boys,Hrvatska. Od žena prva je Tamara Ravnak, ŠD Maksim, Slovenija, druga je Alena Žajdela, Meduze, Slovenija i treća Tamara Moguljak, Epic RG team, Hrvatska.

Uz postojeće staze na kojima su se odvijale utrke, u nedjelju ujutro otvorene su i dvije nove trail staze pod nazivom „Life on Mars 1 " i „Life on Mars 2", obje dugačke 9 kilometara. Svi zainteresirani sudionici utrke „Life on Mars, Island of Pag Trail", zajedno s domaćinima, uz stručno vodstvo Šimuna Cimermana i njegove ekipe, imali su priliku iskušati se na novim stazama. Prema riječima direktorice TZ Grada Novalje, Marine Šćiran Rizner nove aktivne rute na području Metajne, kao i poučno rekreativna staza Kozje berdo na području Zubovića, govore u prilog tome da kao turistička destinacija sve više pažnje usmjeravamo k' aktivnom vidu turizma i taj način stvaramo dodatni dugoročni turistički proizvod, idealan za bijeg od stresnog načina života i obnavljanje novom energijom, zaključuje Šćiran Rizner.

Novost je ove godine i nagradna igra za pobjednike u određenim kategorijama, u koju se sve više uključuju domaći ugostitelji i poduzetnici, koji su osigurali vikende za dvoje u Novalji, kao i poklon pakete poznatog paškog sira i vrhunskog vina.

22. veljača 2024 03:34