StoryEditorOCM
FotoreportTREĆI DAN FESTIVALA

Margareta Sinković, Dora Pocedić i Ela Đimoti - upravo njihovi radovi odabrani su za prezentaciju u Zadru zbog svoje inovativnosti i sjajne izvedbe

Piše Zadarski.hr
26. kolovoza 2021. - 18:22

Treći dan festivala Monoplay započeo je prikazom diplomskih  radova studentica Suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. To su Margareta Sinković, Dora Pocedić i Ela Đimoti.  Upravo nihovi  radovi su odabrani za prezentaciju u Zadru zbog svoje inovativnosti , svježine i sjajne izvedbe.  Koliko je publika zainteresirana za kvalitetna kazališna i plesna događanja vidjelo se po interesu za predstavu Bi-polar b(e)ar/e  zadarskog plesnog umjetnika i zvijezde hrvatske  plesne  scene Marina Lemića. Kazalište zbog kovid mjera nije moglo primiti sve zainteresirane.  Sjajnim konceptom i još boljom izvedbom, Lemić je osvojio publiku i zaradio odobravanje i pljesak na otvorenoj sceni. Baveći se intimnim situacijama, pronalaženjem i iskazivanjem vlastite osobnosti u svijetu kanona zadanog ponašanja i poželjnih obrazaca, on na duhovit način oslikava svoje preokupacije iznoseći  na pozornicu svu raskoš svog talenta.  

U otvorenom razgovoru na Monoplay forumu Marija Županovića s Marinom publika je saznala o njegovim kreativnim porivima, idejama za predstavu i o njegovim dvojbama prilikom biranja i izrade koreografskog materijala.  S velikom koncentracijom  publika je popratila i dvadesetminutni rad Mie Martinović, stvaranje monoprinta, grafike koja semože otisnuti samo jednom. Crnom tintom, vodom i grafoskopom kreirala je zvukom i slikom čaroliju na prostoru poljane Branka Stojakovića.

Danas, u četvrtak, na pozornici Kazališta lutaka svoj plesni solo Gilgameš odigrat će Zadranka Filipa Bavčević, slobodna umjetnica koja živi i radi u Zadru i Zagrebu. U predstavi se bavi esenciom postojanja te neprekidnim ponavljanjem obrazaca od postanka svijeta. Propitkujući  definiciju bezvremenog u čovjeku, Bavčević je za svoju inspiraciju odabrala Ep o Gilgamešu kao najstarijem poznatom književnom djelu. Ova predstava razrađena je u sustavu monodeskripcije kojeg festival Monoplay provodi već nekoliko godina. Radi se o plesnoj predstavi koju kroz naraciju tumači Petra Tunjić po dramaturškom predlošku Sunčice Sodar. 

Prije predstave će se u dnevnom boravku festivala voditi razgovor s članovima Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije. Oni sa sobom donose figure s tematikom plesa i pokreta koje su sami izradili u suradnji s plesnom umjetnicom Josipom Štulić. Figure će biti izložene do kraja trajanja festivala. Nakon razgovora s autoricom predstave, publiku i ljubitelje plesa će zabavljati dugogodišnji prijatelj i počasni član Zadarskog plesnog ansambla i festivala Monopley Grgur Kovačić.

02. svibanj 2024 14:02