StoryEditorOCM
Fotoreport‘NO PASSARAN‘

Marš za Dan žena od crkve Gospe od zdravlja do Narodnog trga!

Piše B.S.
8. ožujka 2022. - 20:43

Pod parolom 'Pružimo otpor onima koji bi nas zatvorili u bedeme!', u utorak je u organizaciji Foruma žena zadarskog SDP-a održan marš od crkve Gospe od zdravlja do Narodnog trga povodom Dana žena.

- Zadarske bedeme je prepoznao UNESCO, a mi smo prepoznale bedeme u glavama zadarske vlasti. Evropsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj i regionalnoj razini koja bi svakodnevni život građanki i građana našeg grada učinila kvalitetnijim zadarske vlasti su odbile potpisati, licemjerno se pozivajući na „manjkavost" iste. Tu istu povelju u RH dosada je potpisalo 20 gradova i županija kao i mnogi veliki i mali evropski gradovi.

Živimo u svijetu koji je potpuno neprijateljski nastrojen prema radu. Rad je sve više nesiguran, privremen i neorganiziran. U proletarijatu pak prevladavaju žene. Svjedokinje smo kako se već osvojena prava ukidaju na svakodnevnoj razini... reproduktivna, radnička, socijalna, rodna...

Patrijarhalni bogovi i danas pojačavaju pritisak ne bi li stvorili pukotine u koje će ugurati svoje patrijarhalne „mudrosti", ali ženska povijest je pokazala da se žene nikada nisu borile samo za opstanak već i za smisao borbe, ne samo za nove definicije već i za pravo da definiraju. Oduzimanjem prava na izbor oduzima nam se ono najosobnije, pravo na vlastito tijelo. Dozvolimo li im to šutnjom ili ne činjenjem, a da im ne podmetnemo nogu, možemo očekivati da ćemo u skoro vrijeme šepati. Ili gmizati..

Mi žene znamo da imamo pravo i oslanjat ćemo se na vlastitu žensku snagu u kreiranju društva različitosti, društva koje ne zanemaruje svoje potencijale, društva socijaldemokratskih vrijednosti. Žene svoju moć trebaju graditi autonomno na osnovi vlastitog rada, vlastite vrijednosti, a definirane bitkama koje smo već dobile. Svima onima koji žele patronizirati naš um, tijelo i naše vrijednosti - vrijednosti socijaldemokracije - poručujemo: No passaran! - poručio je Forum žena SDP-a.

03. svibanj 2024 19:50