StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTO S VIŠNJIKA

Miris oktana, oldtimeri, "Fićo" na dvije gume, karting i adrenalin: održana je Automobilistička Nagrada Grada Zadra 2022.

Piše Zadarski.hr
27. ožujka 2022. - 19:02

Sunce, u zraku mirisi oktana i miris spaljenih guma, publika načičkana na ogradi, oldtimeri – automobili i motori, vespe, lijepe žene i grmljavina nabrijanih motora, uzbudljive vožnje različitih automobila i kartinga… cijeli je taj koloplet lijepe sunčane nedjelje, zadnje u mjesecu ožujku 2022., na sjevernom parkiralištu Sportskoga centra Višnjik činio automobilističku Nagradu Grada Zadra 2022. 

Organizator, AK RTZ u suradnji sa ŠC-om Višnjik i drugim partnerima, priredio je još jedan automoto spektakl, događaj koji je, brat bratu, privukao nekoliko tisuća posjetitelja iz Zadra i okolice, iz Dalmacije, iz cijele Hrvatske, a bogme je zapaženo i nekoliko automobila iz Srbije.

Ovakva okupljanja, na kojima ljubitelji motora, oktana, utrka i koječega još iz toga svijeta susreću jedni druge, pomalo se i nadmeću, uvijek su dobro posjećena. A nije čudo što u tom mnoštvu posjetitelja veliki dio njih dolazi zbog – fića!

– Fićo je legendarno vozilo. I još ću vam reći, danas ih na ulicama ima više registiranih nego modela yuga i stojadina. Vlasnici fića entuzijasti su koji svoje ljubimce brižno održavaju – zbori Darko Mihatov, izvrstan poznavatelj svega u miljeu Fijatovih vozila.

Recimo, Fićo kup, kao segment ovog spektakla na Višnjiku, okupio je niz različitih Fijatovih vozila, ali nekako je svekoliko građanstvo najpozornije pratilo kako po stazi (410 metara, dva kruga) plove vozila po kojima je natjecanje i nazvano. Bijaše ih i registriranih i neregistriranih, odasvuda…

– Pa, evo, zadovoljan sam, dobro je bilo ovdje na Višnjiku – kaže Nenad Gržančić, vozač fiće pod brojem 12.

Nenad je iz Opatije, iz AK Opatija Motorsport, a fićo je iz 1984. Zadnja godina proizvodnje.

– Da, tad je proizveden, ali stalno ga održavam i pripremam za utrke. Sudjelujem gdje mogu, a u Zadru sam k’o doma jer sam ovdje četo i poslovno i imam prijatelje – govori Nenad Gržančić.

A fićo je pravi ljepotan, sve ima posebno, od timuna do onog znaka naprijed, znaka iz tko zna koje godine…

– Imam doma u garaži i fiću koji je jedan od tri na svijetu preostala, a da mu je timun na desnoj strani – hvali se Nenad.

Došla mu je i obitelj, tu mu je i kolega i prijatelj Tomislav Juras iz Šibenika. On je u Dalmaciji glavni za Fićo kup…

Spektakl na stazi ide dalje. Adrenalin ne popušta, iz publike tko je uhvatio mjesto na ogradi, uhvatio je, ne miče se majci.

Dolje pak, kod Dvorane Krešimira Ćosića, poredali se oldtimeri. Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa klubom Zadar, Moto klubom Arbanasi i Oldtimer klubom sv. Krševan organizirao je po prvi put automoto oldtimer izlozbu povodom auto utrke Nagrade grada Zadra.

– Tata, je li ovo onaj auto što ga zovu žaba!? – pita jedan dječak

Rijetkost je, kao što su rijetki i mnogi drugi. Ima automobila i motora iz Švedske, iz Crne Gore, već je spomenuto i iz Srbije. Defiliraju mnogi, dive im se, sjećaju se nekih dana iz bliže ili dalje prošlosti. Nostalgično, ali uvijek je tako kad su u pitanju oldtimeri.

Višnjik je, eto, sad već i tradicionalno okupljalište ljubitelja automobilizma i motora. I svima njima kao da je geslo iz one jedne pjesme Malo mi za sriću triba…

24. travanj 2024 06:05