StoryEditor
FotoreportFOTOGALERIJA

Najšarmantnija kuća na otoku Ižu: Slikarica Paulina Jazvić obnovila je staru kamenu kuću na tri etaže

Piše D&D
9. kolovoza 2020. - 16:14
Stara obnovljena kuća na otoku Ižu Foto Berislava Picek/Hanza media

Akademska slikarica Paulina Jazvić sama je osmislila i uredila svoju omiljenu ljetnu oazu, a cijeli proces trajao je nekoliko godina jer ništa nije htjela odraditi površno i bez razmišljanja. Riječ je, naime, o dvoetažnoj kuću s dvorom, odnosno, drugim riječima, kuća se sastoji od dvije kuće koje su povezane. U prvoj kući je kuhinja, a u drugoj dnevni boravak. Na gornjoj etaži su dvije spavaće sobe, a na trećoj terasa i mala soba.  

Kada je započet projekt uređenja pala je odluka da se sve treba promijeniti, od krova do podova, a ostali su samo zidovi. Naravno, nije sve išlo glatko, a najdramatičnija faza renovacije svakako su bile dugotrajne rasprave s majstorima.

Cilj je bio sačuvati izvornost kamene otočke kuće, a opet se u njoj osjećati ugodno. Zbog toga u cijelom interijeru prevladava bijela (ne)boja, a od materijala kamen i drvo u obliku posebno šarmantnih drvenih podova. Dio namještaja koji se nalazi u kući je nađen te restauriran, a dio kupljen.

Dnevni boravak osmišljen je kao mjesto za druženje i u njemu prevladava kamen i bijeli namještaj. Dio kuhinje je sazidan od bijelih pločica, dio je nađen, a dio kupljen. Kuhinja ima sve potrebne male stvarčice za život na otoku – veliki hladnjak, kuhalo za vodu, pekač kruha… Male stvari koje život znače.

U spavaćim sobama većinom prevladava bijela (ne)boja s crtežima i hrpom dragih sitnica te lijepom posteljinom. Dizajn kupaonice jednostavan je i čist, s retro umivaonikom koji privlači pažnju.

Terasa je opremljena je ležaljkama, stolom i stolcima jer se na njoj najviše boravi. Dvor je pun biljaka koje oplemenjuju kameni dio s plavim stolom i stolcima koji pašu uz plava vrata i škure. Najdraži dio kuće vlasnici su spavaća soba i terasa, i to zbog divnog pogleda i mira, a cijelo zdanje savršeno je takvo kakvo jest.

Izdvojeno

09. rujan 2020 17:23