StoryEditor
FotoreportZELENO SVJETLO ZA...

Održana ekološka akcija „Kap u moru“ u Parku prirode Telašćica, sakupljena je veća količina otpada

Piše Zadarski.hr
8. lipnja 2021. - 10:42
Ekoakcija TelašćicaPark Prirode Telašćica

Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija u suradnji s ronilačkim klubom „KPA Zadar“, nastavljena je i u subotu 29. svibnja ove godine. Zahvaljujući sredstvima koja je JU PP Telašćica dobila na natječaju raspisanom od OTP banke u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za…“ i ovogodišnja akcija, iako u nešto smanjenom opsegu u odnosu na one održane prethodnih godina, uspješno je provedena.

Javna ustanova „Park prirode Telašćica“ provođenjem eko akcija ima za cilj podići svijest o ugroženosti morskih ekosustava i ribljeg fonda sve većom količinom otpada.

More predstavlja jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava, a kontinuirane ekološke akcije imaju za cilj zaštitu morskih resursa kako bi se suzbila degradacija eko sustava dovodeći do očuvanja ribljeg fonda i usluge ekosustava od kojih je najvažnije ribarstvo i održivo korištenje morskih resursa.

Dugogodišnje i kontinuirane eko akcije za cilj imaju učinkovitiju zaštitu i bolje upravljanje zaštićenim područjem. Ova eko akcija nazvana je „Kap u moru“, a s tim nazivom želimo osvijestiti i potaknuti svakog pojedinca da i mali doprinos zaštiti prirode i okoliša, znači puno i da je svaka kap, svaki doprinos, bitan.

Otpad i velika količina otpada u okolišu utječe na sve ekosustave, pa tako i na morski. Degradacijom morskog ekosustava, utječemo i na smanjivanje ribljeg fonda, a na taj način indirektno i na sektor ribarstva, a učinkovita zaštita povećava brojnost vrsta za više od 20 posto. Sve to zaokružuje priču između morskog otpada, stanja živih organizama i doprinosa čistih morskih sustava ublažavanju klimatskih promjena. Zapravo, kad usporedimo pozitivne i negativne elemente možemo zaključiti da je na zemlji sve međusobno povezano i isprepleteno te da ima izravan ili neizravan utjecaj jednog na drugo.

Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera u ovoj akciji bili smo prisiljeni ograničiti broj sudionika, no unatoč tomu eko akcija je uspješno odrađena i na sreću ali i nažalost, sakupljena je veća količina otpada. Stoga koristimo prigodu da se i ovim putem još jednom zahvalimo svim sudionicima i podupirateljima ove akcije i vjerujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama moći organizirati eko akciju sa još većim brojem sudionika - kažu organizatori.

- U vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji posljedicama ljudskog djelovanja, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.

Stanovništvo priobalnih područja češće pred topliji dio godine bude potaknuto na održavanje ekoloških akcija radi približavanja turističke sezone. Članovi našeg kluba više od 20 godina sudjeluju na brojnim akcijama čišćenja podmorja. O količinama izvađenog otpada i broju sati provedenih u akcijama već je teško govoriti. Mnogo se govori o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, zatrpani smo otpadom na svakom koraku, prebrzo trošimo prirodne resurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svako od nas može dati doprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi – a naši članovi itekako žele! - stoji iz ronilačkog klub KPA Zadar.

12. lipanj 2021 12:33